Promatračnica za ptice u potpunom skladu s prirodom

Tij je izgrađen u obliku jaja korištenjem prirodnih materijala koji se ponovno mogu upotrijebiti

Ljubitelji prirode i ptica u Nizozemskoj odnedavno na raspolaganju imaju novu promatračnicu za ptice izgrađenu u obliku jaja velike čigre, koja je u potpunosti stopljena s prirodom. Modularna konstrukcija promatračnice izrađena je korištenjem prirodnih materijala, čime je njen utjecaj na okoliš minimalan.

Jedinstven dizajn promatračnice za ptice Tij potpisuje amsterdamska tvrtka RAU Architects u suradnji s Ro&Ad Architects – izgrađena je u obliku jaja, a iznutra izgleda kao veliko gnijezdo iz kojeg se pruža pogled na gnjezdilišta tisuća velikih čigri. Kako bi se u što većoj mjeri smanjio utjecaj na okoliš, promatračnica je izgrađena korištenjem drvenih materijala i modularne konstrukcije, što omogućuje njeno lako rastavljanje, premještanje i ponovnu izgradnju na nekom drugom mjestu.

© Katja Effting / RAU Architects

Otvoren ovog travnja, Tij je dio projekta Droomfonds Haringvliet koji je pod pokroviteljstvom najveće nizozemske dobrotvorne lutrije pokrenulo šest organizacija za zaštitu prirode s ciljem očuvanja okoliša i poticanja rekreacije u uvali Haringvliet na jugu zemlje. Tij je strateški smješten na samoj obali sa spektakularnim pogledom na prirodu i bogat život ptica, uključujući gnjezdilišta čigri na otočićima prirodnog rezervata Scheelhoek.

© Katja Effting / RAU Architects

© Katja Effting / RAU Architects

„Zahvaljujući svojoj modularnoj konstrukciji i korištenim drvenim materijalima, objekt se može premjestiti i u potpunosti obnoviti, čime u potpunosti zadovoljava načela održive gradnje i kružnog gospodarstva“, objašnjava Thomas Rau, glavni arhitekt Tija. „Ovakvim načinom gradnje osigurali smo minimalan utjecaj na okoliš jer se cijeli objekt može rastaviti bez gubitka vrijednosti i ponovno sagraditi na drugom mjestu. Također, oblik opservatorija je poseban i oponaša jaje velike čigre, čime smo ga u potpunosti stopili s prirodom.“

 

© Katja Effting / RAU Architects

Parametrijski dizajnirana osam metara visoka i 11 metara duga promatračnice za ptice izgrađena je uglavnom od prirodnih materijala. Drveno krovište izrađeno je korištenjem prefabriciranih Zollinger lamela, dok je za tanke stupove korišteno drvo kestena. Tij je izvana prekriven lokalnom trskom iz prirodnog rezervata Scheelhoek, a pregrade tunela koji vodi do promatračnice izrađene su od oporabljenih materijala. U slučaju porasta razine vode, donji dio promatračnice je siguran od oštećenja; donji dio Tija izgrađen je od drvenih Accoya greda, a pod od drveta i betona.

© Katja Effting / RAU Architects

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Amfibijska kuća – dom otporan i na poplave

Prema tvrdnjama dizajnera, modularna mini kuća Petit Place je u potpunosti održiva te može biti djelomično ili u potpunosti neovisna od energetske mreže. Osim što omogućuje potpuni doživljaj prostora na kojem se postavlja, njezin dizajn bitno određuju zdravlje i udobnost.

Lochside House je najbolja britanska kuća 2018. godine

Ova skromna energetski neovisna kuća proglašena je najboljom britanskom kućom 2018. godine prema izboru Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, a dobitnik je i nagrade Architect’s Journal Award u kategoriji Kuća godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER