Amfibijska kuća – dom otporan i na poplave

Izgradnja domova otpornih na klimu i njezine promjene

Prema tvrdnjama dizajnera, modularna mini kuća Petit Place je u potpunosti održiva te može biti djelomično ili u potpunosti neovisna od energetske mreže. Osim što omogućuje potpuni doživljaj prostora na kojem se postavlja, njezin dizajn bitno određuju zdravlje i udobnost.

Nizozemska arhitektonska tvrtka Roosros Architecten osmislila je održivu prefabriciranu kuću koja se može postaviti i na kopnu i na vodi, što otvara cijeli niz mogućnosti za stanovanje na ranije nenastanjenim mjestima.

Fotografija: © Christian Fielden

Petit Place je mala modularna kuća u potpunosti izrađena od održivih materijala. Prefabricirani moduli koriste strukturu rešetkastog uzorka i povezuju se u broju koji određuje površinu kuće. Korisnici tako sastavljanjem modula mogu stvoriti dom površine u rasponu od 25m² do 1.000m².

Fotografija: © Christian Fielden

Vanjski modul je permeabilan i izoliran korištenjem materijala od lana, uglavnom od starog platna, dok je vodootpornost postignuta korištenjem prozračne Gore-tex folije. Ova mini kuća ima trostruko izolirane staklene prozore i vrata, a zahvaljujući kvalitetnoj izolaciji, unutrašnjost kuće ne ovisi o umjetnom grijanju i hlađenju. Moduli imaju ugrađene solarne panele koji mogu proizvesti tri puta više energije nego što je potrebno za cijelu kuću!

Fotografija: © Christian Fielden

Tvrtka Roosros Architecten je ponudila i alternativni dizajn vanjske površine kuće Petit Place – tzv. „Zeleni stroj“, verziju prekrivenu zelenilom i „Zero Waste“ koja je u potpunosti izrađena od oporabljenog drva. Ove dvije različite verzije kuće su u potpunosti održive i omogućuju prilagodbu kuća mjestu na kojem se postavljaju.

Fotografija: © Roosros Architecten

Fotografija: © Christian Fielden

Unutrašnjost kuće Petit Place je prostrana i svijetla zbog visokih stropova i brojnih prozora, a sama kuća je doslovno primjer „luksuzne održivosti“ - omogućuje vam da živite u udobnom i estetski lijepom domu, koji nije dobar samo za vas, već i za okoliš.

Fotografija: © Christian Fielden

Petit Place omogućuje stanovanje „gdje god poželite“ - bilo da je to u gradu, polju, na planini ili jezeru, bez brige o klimatskim uvjetima ili topografskim ograničenjima. Prva kuća ove vrste sastavljena je pored vodotornja u nizozemskom gradu Zwijndrecht.

Fotografija: © Christian Fielden

Dizajn kuće najviše je prilagođen nizozemskim krajolicima, definiranog vodenim elementima koji okružuju i isprepliću zemlju. Nizozemska vlada je odredila zone u području delta u središtu zemlje, koje su sklone poplavama. Iako su zone uglavnom namijenjene podizanju farmi, zahvaljujući dizajnu kuće Petit Place ova područja mogu dobiti svoju novu funkciju i postati naseljiva. Slično nizozemskom primjeru, i druga područja sklona poplavama, kao na primjer regija oko američkog grada New Orleansa, mogla bi korištenjem ovih „amfibijskih” kućica postati sigurna za naseljavanje.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kuća koja diše - VTN Architects

Glavna misao vodilja svakog projekta s potpisom vodeće vijetnamske arhitektonske tvrtke Vo Trong Nghia Architects je oplemenjivanje gradova zelenilom, što je ponovno naglašeno nedavno dovršenom „Kućom koja diše“ – projektom koji je riješio problem izgradnje obiteljskog doma na izrazito uskoj parceli u gusto izgrađenom dijelu Ho Chi Minha.

Modularna eko kućica Wikkelhouse izrađena je od kartona

Ova održiva modularna kućica izrađena je od čvrstog kartona, a veličinom i funkcijom se prilagođava potrebama svojih korisnika. Dizajn Wikkelhouse kuće potpisuje amsterdamska tvrtka Fiction Factory koja se nekada bavila izradom scenografije, a u novije je vrijeme područje svog djelovanja proširila i na dizajn i izgradnju malih kućica.

Lochside House je najbolja britanska kuća 2018. godine

Ova skromna energetski neovisna kuća proglašena je najboljom britanskom kućom 2018. godine prema izboru Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, a dobitnik je i nagrade Architect’s Journal Award u kategoriji Kuća godine.

M.A.DI. modularna kuća spremna za stanovanje u jednom danu

M.A.DI. je talijanska tvrtka koja u suradnji s tvrtkom Arealegno proizvodi modularne kuć(ic)e prema dizajnu cijenjenog talijanskog arhitekta Renata Vidala. Ove se kuće koriste za privremeno stanovanje na bilo kojoj površini s čvrstim tlom ili za trajnije stanovanje u stambenoj zoni, a u ponudi je više modela različitih dimenzija, opreme i materijala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER