Lochside House je najbolja britanska kuća 2018. godine

Skromna kuća na obali jezera u škotskom gorju koja oduzima dah

Ova skromna energetski neovisna kuća proglašena je najboljom britanskom kućom 2018. godine prema izboru Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, a dobitnik je i nagrade Architect’s Journal Award u kategoriji Kuća godine.

Lochside House, kućica na obali jezera u škotskom gorju koju su dizajnirali arhitekti tvrtke Haysom Ward Millar Architects sa sjedištem u Cambridgeu, ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne nagrade RIBA (Royal Institute of British Architects) te je proglašena najboljom britanskom kućom u 2018. godini.

Lochside House / Foto: Richard Fraser

Kuća je projektirana kao dom umjetnika keramičara, sastoji se od tri dijela i izgrađena je od prirodnih materijala koji nadopunjuju njenu slikovitu lokaciju.

Daske od škotskog ariša prekrivaju vanjski dio kuće, zaštićen tradicionalnim suhozidom. Interijer je izrazito svijetao s velikim kaminom, stropovima obloženim nauljenim drvom i velikim prozorima s pogledom na jezero i planine.

Ova energetski neovisna ljepotica sama proizvodi potrebnu energiju korištenjem solarnih panela, a vodom se napaja iz vlastitog izvora.

Lochside House / Foto: Richard Fraser

Lochside House / Foto: Richard Fraser

Savršeni dodatak bajkovitom krajoliku

„Lochside House doista oduzima dah“, rekao je Ben Derbyshire, predsjednik Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), opisujući kuću kao „savršeni dodatak bajkovitom krajoliku“.

„Osjetljivim pozicioniranjem kuće na obali jezera oko već postojećih stabala te korištenjem lokalnih materijala, arhitekti Haysom Ward Millera su stvorili dom koji savršeno odgovara svojoj izloženoj, jedinstvenoj lokaciji“, dodao je Derbyshire.

Lochside House / Foto: Richard Fraser

Peteročlani žiri koji su činili arhitekti Takero Shimazaki, Niall Maxwell i Chantal Wilkinson, kustosica i novinarka Laura Mark te inženjer Paul Rogatzki, vjerojatno je dijelio mišljenje predsjednika RIBA-e te je Lochside House proglasio najboljom britanskom kućom 2018. godine.

 

 

Član žirija Takero Shimazaki kuću je opisao kao „dobro osmišljen dom koji je primjer skromne, postojane, kontekstualne, ali moćne arhitekture, kojoj ljudi mogu težiti i koja ih može inspirirati.“

„Iznenađujuće je što udaljenost lokacije i vremenski uvjeti nisu spriječili ostvarenje klijentove vizije doma“, dodao je Shimazaki.

Lochside House / Foto: Richard Fraser

Lochside House / Foto: Richard Fraser

Interijeri kuće dodatno se nadopunjuju umjetničkom kolekcijom vlasnika te doprinose osjećaju udobnosti i topline doma. Za kraj podsjetimo kako je Lochside House dobitnik i ovogodišnje nagrade Architect’s Journal Award u kategoriji Kuća godine, a gledajući fotografije Richarda Frasera jednostavno ne možemo prestati maštati o ovoj kućici kao idealnom utočištu za zimske blagdane.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Sinergija suvremene arhitekture i prirodnog okoliša

Kuća Sartfell Retreat londonskih arhitekata Foster Lomas finalist je ovogodišnje nagrade Architect’s Journal Award u kategoriji Kuća godine. Hoće li ova lijepa kuća biti nagrađena znat će se već sutra, 4. prosinca, no bez obzira na to svakako zaslužuje objavu na našem portalu.

Amfibijska kuća – dom otporan i na poplave

Prema tvrdnjama dizajnera, modularna mini kuća Petit Place je u potpunosti održiva te može biti djelomično ili u potpunosti neovisna od energetske mreže. Osim što omogućuje potpuni doživljaj prostora na kojem se postavlja, njezin dizajn bitno određuju zdravlje i udobnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER