Sinergija suvremene arhitekture i prirodnog okoliša

Ugljično neutralna kuća od tradicionalnih materijala savršeno uklopljena u prirodni ambijent

Kuća Sartfell Retreat londonskih arhitekata Foster Lomas finalist je ovogodišnje nagrade Architect’s Journal Award u kategoriji Kuća godine. Hoće li ova lijepa kuća biti nagrađena znat će se već sutra, 4. prosinca, no bez obzira na to svakako zaslužuje objavu na našem portalu.

Ovaj projekt ugljično neutralne kuće londonskog studija za arhitekturu i dizajn Foster Lomas nastao je temeljem detaljnog istraživanja odnosa između krajolika i održive arhitekture, a realiziran je na britanskom otoku Man (Isle of Man). Sartfell Retreat je privatna kuća koju je ovaj studio izgradio za lokalni umirovljeni par znanstvenika, koji također dijele strast za promatranjem ptica, a predstavlja dio dugoročne strategije obnove, očuvanja i upravljanja posjedom u podnožju planine Sartfell.

Fotografija: Edmund Sumner / Foster Lomas

Za izgradnju kuće korištene su mahom lokalne sirovine i za ovaj otok vrlo karakterističan kamen, a projekt objedinjuje mnoštvo održivih značajki, uključujući izvanmrežni vodni sustav i zeleni krov, pokriven raznovrsnim biljem i divljim cvijećem, čime se ova lijepa kuća savršeno uklapa u prirodni ambijent.

Fotografija: Edmund Sumner / Foster Lomas

Fotografija: Edmund Sumner / Foster Lomas

Smještena u blizini planine Sartfell, kuća je izgrađena na posjedu veličine tri hektara obnovljene padine. Iako u svom nazivu sadrži „Retreat“, vlasnici kuće se ne namjeravaju povući u osamu, već se planiraju baviti obnovom prirodnih krajolika i zaštitom bioraznolikosti otoka. U suradnji s Fosterom Lomasom i lokalnom humanitarnom organizacijom, Manx Wildlife Trust, projekt će se nastaviti razvijati te će naposljetku raspolagati i centrom za posjetitelje koji će se koristiti u edukacijske svrhe i za prezentaciju biološke raznolikosti ovog područja. Pritom valja napomenuti kako je cijeli otok Man uvršten u UNESCO-ovu svjetsku mrežu rezervata biosfere (Program „Čovjek i biosfera“).

Fotografija: Edmund Sumner / Foster Lomas

Prije početka izgradnje, vlasnici su s arhitektima proveli različite studije o lokalnoj klimi i topografiji. Projekt je od početka bio usmjeren na potpuno obnavljanje zemljišta, što je uključivalo i uklanjanje nitrata iz tla kako bi se omogućio rast izvornih biljnih vrsta. Osim toga, godinu dana prije početka izgradnje, arhitekti su na posjedu instalirali meteorološku stanicu kako bi prikupili što više podataka o mikroklimi posjeda, a koji su se kasnije koristili pri dizajniranju kuće.

Fotografija: Edmund Sumner / Foster Lomas

Kuću su gradili lokalni graditelji s otoka, a sama kuća ukupne površine 320 m2 svojim oblikom i volumenom prati prirodni nagib zemlje. Tradicionalnom metodom gradnje suhozida, koju su arhitekti Foster Lomasa izučavali u talijanskoj regiji Abruzzo, reinterpretirane su lokalne kamene strukture otoka Man kako bi se stvorila izvorna građevina u svom jedinstvenom okruženju. Tako su podignuti vrlo debeli kameni zidovi koji omogućuju izvrsnu toplinsku izolaciju, a u njih su ugrađene prozorske linije kako bi se omogućio nesmetan pogled s gotovo bilo kojeg mjesta u kući. Prozori s trostrukim staklima postavljeni su u izbočene okvire od korten čelika.

Fotografija: Edmund Sumner / Foster Lomas

Dok se vanjskim izgledom kuća neprimjetno stapa s zadivljujuće lijepim ruralnim krajolikom, dizajn interijera je prilično suvremen. Polirani beton korišten je za podove i zidove u cijeloj kući, a minimalistički suvremeni namještaj stvara otvoren i prostran prostor koji naglašava okolnu prirodu.

Fotografija: Edmund Sumner / Foster Lomas

U središtu ove suvremene kuće nalazi se veliko stubište izrađeno od perforiranog metala, koje se proteže kroz sva tri kata kuće. Na svakom katu stepenice su okružene „centrom znanja“ – velikom knjižnicom na tri razine. Osim što su estetski vrlo lijepe, stepenice zapravo služe i za provjetravanje što ovoj kući dodatno omogućuje postizanje ugljične neutralnosti.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Lochside House je najbolja britanska kuća 2018. godine

Ova skromna energetski neovisna kuća proglašena je najboljom britanskom kućom 2018. godine prema izboru Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, a dobitnik je i nagrade Architect’s Journal Award u kategoriji Kuća godine.

Amfibijska kuća – dom otporan i na poplave

Prema tvrdnjama dizajnera, modularna mini kuća Petit Place je u potpunosti održiva te može biti djelomično ili u potpunosti neovisna od energetske mreže. Osim što omogućuje potpuni doživljaj prostora na kojem se postavlja, njezin dizajn bitno određuju zdravlje i udobnost.

Modularna eko kućica Wikkelhouse izrađena je od kartona

Ova održiva modularna kućica izrađena je od čvrstog kartona, a veličinom i funkcijom se prilagođava potrebama svojih korisnika. Dizajn Wikkelhouse kuće potpisuje amsterdamska tvrtka Fiction Factory koja se nekada bavila izradom scenografije, a u novije je vrijeme područje svog djelovanja proširila i na dizajn i izgradnju malih kućica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER