Bajkovite off-grid kolibe od oporabljenih materijala

Kućice koje su stvorene za bijeg od stvarnosti

Maštoviti graditelj Jacob Witzling se za izgradnju ovih uistinu čarobnih minijaturnih drvenih kućica nadahnuo bajkama iz djetinjstva. Gradi ih za sebe i svoje prijatelje te pritom koristi isključivo oporabljeno drvo i druge materijale koje pronalazi na gradilištima, ali i na otpadu.

Jacob Witzling je osmislio i izgradio cijeli niz prekrasnih malih koliba koje su se savršeno uklopile u bujne šumske krajolike. Iz velikog poštovanja i ljubavi prema prirodi, sve njegove bajkovite kolibe neovisne su od energetske mreže i nemaju tekuću vodu.

Witzlingova ljubav prema prirodi izražena je još od njegovih tinejdžerskih godina. Sa 16 godina počeo je živjeti u šumskoj kolibi sagrađenoj 1920-tih godina u neposrednoj blizini kuće u kojoj je dotad živio s roditeljima. Iako je redovito boravio u obiteljskom domu, uvijek se vraćao u tu malu i jednostavnu šumsku kolibu koju je s vremenom počeo smatrati svojim pravim domom. „U kolibi je bio stari štednjak na drva koji me je grijao u hladnim zimskim noćima. Bio sam slobodan i to je bilo sve što mi je trebalo za sreću“, objašnjava Witzling.

Jacob Witzling se sa 16 godina preselio u malu šumsku kolibu u blizini obiteljskog doma / Fotografija: @sonoratmw

Witzlingova ljubav prema prirodi i jednostavnom načinu života razvila se s vremenom u nevjerojatnu vještinu koja se temelji na održivosti. Ne samo da su sve njegove kolibe izgrađene korištenjem oporabljenih materijala, već su i potpuno odvojene od energetske mreže. Napajaju se 12-voltnom istosmjernom strujom, sva voda potrebna za piće, kuhanje i pranje skuplja se iz bunara, a zasebni dijelovi koliba opremljeni su kompostnim zahodima.

Većina Witzlingovih drvenih koliba izgrađena je na zemljištu u vlasništvu njegovih prijatelja ili poznanika, a dosad ih je sagradio šest – pet nevjerojatno lijepih i maštovitih koliba te još jedan inovativan dom na četiri kotača.

Prva Witzlingova koliba

Fotografija: @lostintheforrest

Witzling je svoju prvu kolibu izgradio za svega 800 dolara. Dvokatna građevina s nagnutim krovom izgrađena je od oporabljenih građevinskih materijala, uključujući ponovno korišteno drvo, čavle i vijke pronađene na gradilištima, lokalnim tržnicama oporabljenih materijala i izravno s otpada. Koliba ima dvije razine, prizemlje površine devet četvornih metara i spavaonicu u potkrovlju od šest četvornih metara. Witzling je u ovoj kolibi živio pune tri godine.

Druga koliba

Fotografija: @andrewtkearns

Svoju drugu malu kolibu sagradio je korištenjem drva spašenog iz starog skladišta. Ova koliba površine 18 četvornih metara ima križni oblik s dva krova koja su prekrivena gustom mahovinom. Unutrašnjost kolibe s dnevnim prostorom i potkrovljem od osam četvornih metara osvjetljuje prirodno svjetlo.

Treća je možda najimpresivnija

Fotografija: @chrispoops

Fotografija: @lostintheforrest

Treću i možda najimpresivniju kolibu Witzling je sagradio zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljom Wesleyom Daughenbaughom. To je kućica osmerokutne strukture s piramidalnim krovom u kojem je ugrađeno osam prozora oblika slova A.

Fotografija: @allen_meyer

Fotografija: @lostintheforrest

Kroz dvoja velika drvena vrata ulazi se u interijer površine 12 četvornih metara. Krov je prekriven metalnim pločama, žicom i debelim slojem mahovine, a unutrašnjost je zbog velikog broja prozora ispunjena prirodnim svjetlom.

Četvrta je već pomalo ekscentrična

Fotografija: @saraunderwood

Četvrta koliba se u potpunosti razlikuje od prethodnih ponajviše zbog ekscentričnog dizajna krova. Kolibu mu je pomogao sagraditi brat Ethan, tlocrt joj je nepravilan, površina joj je svega sedam četvornih metara, a valoviti krov složen je od malih drvenih šindri.

Fotografija: @saraunderwood

I ova je koliba u potpunosti sagrađena korištenjem oporabljenih materijala te u svom malom potkrovlju od svega tri četvorna metra ima uređen prostor za spavanje.

Peta je na jezeru

Fotografija: @saraunderwood

Svoju petu kolibu Witzling je sagradio uz pomoć brata Ethana i Scotta Pearsona, prijatelja iz djetinjstva. Drvena koliba od 18 četvornih metara, ponovno izgrađena od oporabljenog drvenog materijala, malo je elegantnija i izgledom podsjeća na kapelicu. Okružena je šumom i nalazi se uz malo jezero.

Fotografija: @saraunderwood

Kućica na četiri kotača

Fotografija: @saraunderwood

Nakon pet bajkovitih koliba smještenih u zimzelenim šumama, Witzlingov šesti projekt je kućica na kotačima, svojim izgledom u potpunosti suprotna njegovim ranijim malim kućicama. Koristeći ponovno krovni dizajn četvrte kolibe, Witzling i njegova partnerica Sara Underwood sagradili su malu asimetričnu kućicu na kamionetu iz 1979. godine.

Fotografija: @saraunderwood

Ovaj par zaljubljenika u prirodu trenutno istražuje prostranstva SAD-a u svojoj najnovijoj kreaciji, a njihove avanture možete pratiti na Instagram profilima @jacobwitzling i @saraunderwood.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lochside House je najbolja britanska kuća 2018. godine

Ova skromna energetski neovisna kuća proglašena je najboljom britanskom kućom 2018. godine prema izboru Kraljevskog instituta britanskih arhitekata, a dobitnik je i nagrade Architect’s Journal Award u kategoriji Kuća godine.

HoHo Wien - najviši hibridni drveni toranj na svijetu

Vizija drvene konstrukcije i ideja stvaranja nekonvencionalne građevine bile su polazište za razvoj i izgradnju HoHo tornja u Beču. Srećom, dogodio se izvrstan spoj hrabrog investitora i projektantice, izgradnja nove bečke gradske četvrti, pažljivo odabranog tima i višemjesečne pripreme projekta uz potporu gradske uprave. Sve to urodilo je izgradnjom trenutno najviše hibridne drvene građevine na svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER