Children Village – školski kompleks od drveta i zemljane opeke

Ovo je najbolja zgrada na svijetu u 2018. godini

Ovogodišnju nagradu Kraljevskog instituta britanskih arhitekata osvojila je brazilska škola Children Village, u cijelosti izgrađena od drveta i zemljanih opeka, kojoj klimatizacija nije potrebna ni na temperaturi od 45 °C

Prostrani kompleks učeničkog doma škole Canuanã na sjeveru Brazila savršeno je uklopljen u okoliš guste šume eukaliptusa i čini se kao da je s njom srastao. Školski prostori i spavaonice raspoređeni su oko lijepo uređenog središnjeg dvorišta, a iznad njih lebdi tanka metalna nadstrešnica, pružajući zaštitu i ugodnost usred tropskih vrućina.

To je Children Village (Dječje selo) koje su mladi arhitekti studija Aleph Zero dizajnirali zajedno s brazilskim dizajnerom Marcelom Rosenbaumom, i koji je ovogodišnji dobitnik međunarodne nagrade RIBA (Royal Institute of British Architects) za najbolju građevinu na svijetu. Malo je vjerojatno da ovako važno međunarodno priznanje može dobiti građevina u udaljenom i većini nepoznatom dijelu Brazila, koju je k tome dizajniralo dvoje arhitekata u svojim ranim tridesetim godinama. Gustavo Utrabo i Adriana Benguela su sa svojim timom do osvajanja ove prestižne nagrade izgradili tek nekoliko privatnih kuća i instalacija.

Perforirani, prozračni zidovi omogućuju prirodnu ventilaciju / © Leonardo Finotti

„Oni su bili naš izbor jer nisu arhitekti koji misle da znaju sve“, kaže Denise Aguiar, direktorica Zaklade Bradesco koju je osnovala jedna od najvećih brazilskih banaka. Zaklada je školu izvorno sagradila 1970-ih godina i upravlja s još 40 sličnih škola u cijelom Brazilu. „Nismo točno znali što želimo, ali odabrani dizajneri su umjesto nametanja svojih ideja prihvaćali ideje i želje naših učenika.“

Projekt je započeo intenzivnim boravkom arhitekata na lokaciji škole i tijekom njihovog desetodnevnog druženja i razgovora s oko 540 tinejdžera. Slušali su njihove ideje i organizirali radionice kako bi razumjeli njihove potrebe i ideju zajedničkog stanovanja u instituciji koja je namijenjena školovanju djece u udaljenoj poljoprivrednoj regiji oko općine Formoso do Araguaia, i do koje učenici svakog dana dugo putuju po neuređenim cestama. No, izoliran položaj škole očito je za arhitekte predstavljao pravi izazov.

Nove spavaonice za 6 učenika okružene su lijepim dvorištem / © Leonardo Finotti

„Do lokacije smo mogli transportirati samo lagane materijale, tako da smo prefabricirali elemente drvenih okvira, a teške materijale uzeli smo na samoj lokaciji škole“, rekao je Gustavo Utrabo, koji je u São Paulu 2012. godine osnovao arhitektonski studio Aleph Zero sa svojim bivšim školskim kolegom Pedroom Duschenesom. „Bio je pravi izazov uvjeriti učenike i njihove učitelje da lokalni materijali kao što su zemlja, opeka i drvo također mogu predstavljati napredak, odnosno da staklo, čelik i klimatizacija nužno ne označavaju suvremenost.“

Spavaonice su s gornjom razinom povezane drvenim šetnicama i igralištima / © Leonardo Finotti

Srećom, Aleph Zero je u tome i uspio. Njihov rezultat je kompleks koji predstavlja idealan model ekološkog dizajna, građevinu savršeno uklopljenu u okoliš, koja pruža veliku količinu hlada i ispod koje su raspoređene skupine manjih zgrada s perforiranim, prozračnim zidovima čime se omogućuje prirodna ventilacija. Zahvaljujući tome kompleksu nije potrebna klimatizacija čak i pri temperaturi od 45 °C. Učenici doduše prigovaraju kako je kompleks noću hladniji nego prije, no taj se problem lako rješava s dodatnim prekrivačem.

© Leonardo Finotti

„Naš glavni cilj bio je stvoriti mjesto koje daje osjećaj i toplinu doma“, kaže Utrabo. Njihov stari učenički dom više je nalikovao vojarni, a u spavaonicama je ponekad bilo smješteno i do 40 djece. Novi dom nudi sobe za šest učenika s drvenim krevetima, koje su raspoređene oko lijepo uređenih dvorišta i s gornjom razinom povezane drvenim šetnicama i igralištima, stvarajući tako prozračnu verandu izgleda krivudave krošnje stabla. Spavaonice čine dva identična objekta, po jedan za dječake i djevojčice, a svaki je dimenzije 165 x  65 metara i nalaze se s obje strane škole.

© Leonardo Finotti

Utrabo je prije nekoliko tjedana ponovno posjetio i pregledao školu kako bi provjerio jesu li objekti zaživjeli onako kako su svi planirali. Djeca sada borave u manjim ugodnim grupama od šest, a ne 40 učenica/ka i imaju dovoljno prostora za svoje aktivnosti i učenje te se u kompleksu duže zadržavaju.

© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti

Ovaj projekt je drugi dobitnik bienalne međunarodne nagrade RIBA i nastavlja tradiciju nagrađenih obrazovnih objekata u Južnoj Americi. Nagrada za 2016. godinu dodijeljena je irskom timu Grafton Architects za veličanstveni betonski kompleks kampusa Sveučilišta UTEC u Limi. Žiri ovogodišnje RIBA nagrade, koja se već afirmirala kao najstroža svjetska arhitektonska nagrada, posjetio je prije konačnog odabira četiri finalista čak 30 objekata širom svijeta. Brazilski Children Village pobijedio je tako zgradu Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti arhitekata O'Donnell & Tuomey (kojemu sada prijeti zatvaranje zbog Orbanove desničarske vlade), zatim Glazbenu školu Toho Gakuen u Tokiju prema projektu tvrtke Nikken Sekkei te stablima prekrivene predivne milanske stambene tornjeve Bosco Verticale talijanskog arhitekta Stefana Boerija.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Toranj Torre Rosewood – viseći vrtovi São Paula

Toranj kao i stablo mora imati svoje „korijenje“ – na taj će se način idealno uklopiti u okoliš koji s njim dijeli, postati njegov ukras i izraz prostornog identiteta, koji se najlakše „čita“ iz daljine. Tako svoj novi projekt, Matarazzo Park Tower u brazilskom São Paulu, opisuje poznati arhitekt Jean Nouvel.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER