Do 2024. godine u središtu Utrechta narast će „Čarobne šume“

Novi urbani ekosustav u središtu Utrechta godišnje će proizvoditi oko 41 tonu kisika te apsorbirati približno 5,4 tone CO2

Posljednjeg dana rujna na konferenciji za medije predstavljen je završetak prve faze izgradnje projekta „Wonderwoods“ u Utrechtu

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Grada Utrechta i nositelja projekta, tvrtke G&S Vastgoed, arhitekti Stefano Boeri - s partnerima Francescom Cesom Bianchi i Marcom Giorgiom (Stefano Boeri Architetti), i Robert Meyer (MVSA Architects), kao i predstavnici investitora - ASR Dutch Core Residential Fund, ASR Dutch Mobility Office Fund, Arcadis i BNP Paribas Real Estate.

Prvi toranj nazvan Wonderwood Vertical Forest projektirala je arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti. Nova nizozemska vertikalna šuma (105 m) inspirirana je prvim građevinama takve vrste, svjetski poznatim tornjevima Bosco Verticale, sagrađenima 2014. godine u Milanu © Stefano Boeri Architetti

Predstavljen je završetak prve faze izgradnje projekta „Wonderwoods“ koji će se po dovršetku 2024. godine sastojati od dva asimetrična tornja – novog zelenog otoka za stanovanje, rad i opuštanje u središtu Utrechta, svega dvije minute hoda udaljenog od najprometnijeg nizozemskog željezničkog kolodvora Utrecht Centraal.

Prvi toranj nazvan Wonderwood Vertical Forestprojektirala je arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti. Nova nizozemska vertikalna šuma doseći će visinu od 105 metara, a inspirirana je prvim građevinama takve vrste, svjetski poznatim tornjevima Bosco Verticale, sagrađenima 2014. godine u Milanu. Drugi toranj, visine oko 73 metra, projektirala je tvrtka MVSA Architects.

Tornjevi se grade u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora Utrecht Centraal © MVSA / Vero

Projekt „Wonderwoods“ će na ukupnoj površini od 65,000 m2 raspolagati s oko 200 stanova, namijenjenih za prodaju i iznajmljivanje, brojnim uredskim prostorima, krovnim parkom i restoranom, teretanom, podzemnom garažom za automobile i bicikle s neizostavnim punionicama za električna vozila, kao i drugim prostorima komercijalne namjene u prizemlju.

Njegovoj atraktivnosti svakako će pridonijeti bujno zelenilo prvog tornja - vertikalne šume s ukupno 360 stabala, 9.640 grmova i 10.000 raznih biljaka koje će zajedno činiti urbanu šumu ekvivalentnu šumskoj površini veličine jednog hektara. Novi urbani ekosustav godišnje će proizvoditi oko 41 tonu kisika te apsorbirati približno 5,4 tone CO2, kao i značajnu količinu onečišćujućih čestica. Povrh toga, očekuje se kako će zelenilo na terasama utjecati na postizanje ugodne mikroklime čime će se značajno smanjiti temperaturne razlike interijera i eksterijera, a proporcionalno tome smanjit će se troškovi energije potrebne za klimatizaciju.

Na vertikalnoj šumi rast će ukupno 360 stabala, 9.640 grmova i 10.000 raznih biljaka koje će zajedno činiti urbanu šumu ekvivalentnu šumskoj površini veličine jednog hektara. Južno pročelje prvog tornja (desno) © Stefano Boeri Architetti

„Wonderwoods donosi vegetaciju i živu prirodu u srce grada, čineći Utrecht ne samo stjecištem plovnih putova, već i biološke raznolikosti. Davanjem prostora novim ekosustavima u središtu grada, projekt ima za cilj postati novi obrazac izgradnje održive urbane četvrti, kako poticanjem biološke raznolikosti, tako i idejom arhitekture koja odražava promjene vremena, godišnjih doba i godina. Arhitekture koja se prilagođava rastu biljaka, njihovim bojama, oblicima i kretanju.“ – kazao je arhitekt Stefano Boeri.

Drugi, niži toranj također će prekrivati zelenilo koje će rasti na suprotan način – iznutra prema van, čime će mu dati drugu vrstu ljepote i „ekstravertiraniji“ karakter. Toranj je projektiran poput staklenika i imat će brojne (zimske) vrtove te prirodno osvijetljen atrij, a njegovi ogromni prozori ljeti će se otvarati kako bi se njegova unutarnja priroda povezala s vanjskom.

MVSA toranj je projektiran poput staklenika i imat će brojne (zimske) vrtove te prirodno osvijetljen atrij © MVSA / A2Studio

Jedna od odlika drugog tornja bit će i korištenje keramičkih elemenata kojima se želi ukazati na bogatu tradiciju obrtništva ovog nizozemskog grada, a njegova spektakularna terasa površine od 2.200 m2 bit će dom velikom broju drveća i biljaka. Budući stanari tornja imat će pristup stakleniku površine od 200 m2, a korisnici uredskih prostora moći će uživati u 12 metara visokom atriju tornja na njegovom drugom katu.

© Stefano Boeri Architetti

Podsjetimo, prema projektu arhitektonske tvrtke Ector Hoogstad Architecten ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu sagrađena je podzemna garaža za bicikle koja na tri razine može prihvatiti gotovo 13.000 bicikala. Ovaj projekt dovršen je 2019. godine i predstavlja dio preuređenja šireg područja oko najprometnijeg nizozemskog željezničkog kolodvora.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

U Nizozemskoj se dovršava novi projekt vertikalne šume

Stanovnici nizozemskog grada Eindhovena uskoro će moći unajmiti stan u novom tornju Trudo Vertical Forest. Riječ je o još jednom fantastičnom projektu vertikalne šume talijanskog arhitekta Stefana Boerija. Bujno zelenilo ovog tornja predstavljat će pravi ekosustav koji će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljikovog dioksida.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER