Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Bosco Verticale | Boeri Studio | Lokacija: Milano, Italija | Gradnja: 2009.-2014. | Klijent: HINES Italia SRL | Namjena: Stambeni tornjevi | Površina: 40.000 m2

Bosco Verticale (Vertikalna šuma) je par stambenih tornjeva u milanskoj četvrti Porta Nuova u blizini željezničkog kolodvora Milano Porta Garibaldi. Visoki su 111 i 76 metara, a na njihovim terasama posađeno je više od 800 stabala. Tornjeve je projektirao Boeri Studio (arhitekti: Stefano Boeri, Gianandrea Barreca i Giovanni La Varra), a dovršeni su u listopadu 2014.

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš. To je model vertikalnog zgušnjavanja prirode unutar grada koji djeluje u skladu s politikom pošumljavanja i naturalizacije velikih gradskih aglomeracija. Prvi primjer vertikalne šume koji se sastoji od dva stambena tornja visine 110 i 76 m, realiziran je u središtu Milana, na rubu susjedne četvrti Isola. Na terasama oba tornja posađeno je više od 800 stabala (3, 6 ili 9 metara visine), 4.500 grmova i 15.000 biljaka iz širokog raspona grmova i cvjetnih biljaka raspoređenih prema sunčevoj izloženosti fasade. Svaki od ova dva tornja vertikalne šume može se tako usporediti s površinom od 20.000 četvornih metara prave šume na tlu.

Izbor i uzgoj stabala napravljen je u suradnji s grupom botaničara, a za njihovo prikladno pozicioniranje na fasadama i po visinama trebale su dvije godine pažljivog planiranja. Upravljanje stablima i biljkama, kao i njihovo održavanje i navodnjavanje, pod posebnom su regulativom.

Vegetacijski sustav vertikalne šume doprinosi izgradnji mikroklime, stvara vlagu, apsorbira čestice CO2 i prašine koje su prisutne u urbanom okruženju i proizvodi kisik te  štiti ljude i kuće od štetnih sunčevih zraka i onečišćenja.

Vertikalna šuma povećava biološku raznolikost te pomaže u postavljanju urbanog ekosustava gdje druga vrsta vegetacije stvara okomito okruženje, koje se također može kolonizirati pticama i insektima, pa stoga postaje i magnet i simbol spontane ponovne kolonizacije grada vegetacijom i životinjskim životom. Stvaranjem brojnih vertikalnih šuma u gradovima može se uspostaviti mreža ekoloških koridora, koji će dati novi život gradskim parkovima, uz povezivanje zelenog pojasa gradskih prometnica i vrtova te ispreplitanja s raznim prostorima spontanog rasta vegetacije.

Tornjevi Bosco verticale predstavljaju ujedno novi simbol i unapređenje vizure grada Milana, čijoj dodatnoj atraktivnosti pridonosi i izmjena godišnjih doba.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Bosco verticale: Proljeće u vertikalnoj šumi

Još jedno proljeće je stiglo i priredilo pravi spektakl bijelih, ljubičastih i ružičastih cvjetova u milanskoj verikalnoj šumi – na tornjevima Bosco verticale koje je dizajnirao arhitekt Stefano Boeri.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Milanska Vertikalna šuma danas slavi osmi rođendan

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER