2.000 stabala za La Forêt Blanche

Vertikalna šuma gradit će se i u Parizu

Toranj drvene konstrukcije bit će visok 54 m, a njegove će se terase i balkoni prekriti s čak dvije tisuće stabala, grmova i raznih drugih biljaka.

Prvi projekt vertikalne šume ili „Bosco verticale“ uspješno je realiziran u središtu Milana prema projektu talijanskih arhitekata Stefana Boerija, Gianandrea Barrece i Giovannija La Varre iz Boeri Studija. Riječ je o dva stambena tornja, visine 110 i 76 m, koji su dovršeni u listopadu 2014. godine, a na njihovim terasama posađeno je više od 800 stabala (visine 3, 6 ili 9 m), 4.500 grmova i 15.000 raznih biljaka.

 

Nakon već više realiziranih ili započetih projekata vertikalnih šuma u cijelom svijetu - u Nizozemskoj i drugim europskim zemljama, u Kini, Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama, upravo je najavljen i najnoviji projekt La Forêt Blanche u Parizu.

 

La Forêt Blanche (Bijela šuma) je ime projekta koji također potpisuju arhitekti Stefana Boerija i izabran je na natječaju Marne Europe. Izgradnju tornja financirat će tvrtka Compagnie de Phalsbourg, a realizirat će se u istočnom pariškom predgrađu Villiers sur Marne. Toranj drvene konstrukcije bit će visok 54 m, a njegove će se terase i balkoni prekriti s čak dvije tisuće stabala, grmova i raznih drugih biljaka. Površina „vertikalne šume“ ovog tornja moći će se usporediti s površinom jednog hektara prave šume na tlu. Na nižim katovima tornja nalazit će se uredski i trgovački prostori, dok su na gornjim katovima predviđeni stanovi.

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Vertikalnim vrtovima do kvalitetnijeg života u europskim gradovima

Vertikalni vrtovi postaju sve popularnije sredstvo uvođenja dijela prirode u današnje urbane prostore, čineći tako mnoge europske gradove zelenijima i ugodnijima za život. Gradnja vertikalnih vrtova unutar i izvan objekata postao je rastući trend koji uspješno kombinira održivost, funkcionalnost i estetiku te tako ozelenjuje dominirajuće „betonske džungle“.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER