2.000 stabala za La Forêt Blanche

Vertikalna šuma gradit će se i u Parizu

Toranj drvene konstrukcije bit će visok 54 m, a njegove će se terase i balkoni prekriti s čak dvije tisuće stabala, grmova i raznih drugih biljaka.

Prvi projekt vertikalne šume ili „Bosco verticale“ uspješno je realiziran u središtu Milana prema projektu talijanskih arhitekata Stefana Boerija, Gianandrea Barrece i Giovannija La Varre iz Boeri Studija. Riječ je o dva stambena tornja, visine 110 i 76 m, koji su dovršeni u listopadu 2014. godine, a na njihovim terasama posađeno je više od 800 stabala (visine 3, 6 ili 9 m), 4.500 grmova i 15.000 raznih biljaka.

 

Nakon već više realiziranih ili započetih projekata vertikalnih šuma u cijelom svijetu - u Nizozemskoj i drugim europskim zemljama, u Kini, Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama, upravo je najavljen i najnoviji projekt La Forêt Blanche u Parizu.

 

La Forêt Blanche (Bijela šuma) je ime projekta koji također potpisuju arhitekti Stefana Boerija i izabran je na natječaju Marne Europe. Izgradnju tornja financirat će tvrtka Compagnie de Phalsbourg, a realizirat će se u istočnom pariškom predgrađu Villiers sur Marne. Toranj drvene konstrukcije bit će visok 54 m, a njegove će se terase i balkoni prekriti s čak dvije tisuće stabala, grmova i raznih drugih biljaka. Površina „vertikalne šume“ ovog tornja moći će se usporediti s površinom jednog hektara prave šume na tlu. Na nižim katovima tornja nalazit će se uredski i trgovački prostori, dok su na gornjim katovima predviđeni stanovi.

VEZANE VIJESTI

Industrija energije vjetra prava je globalna priča o uspjehu

Svjetski dan vjetra obilježava se 15. lipnja s ciljem širenja svijesti o prednostima iskorištavanja energije vjetra te poticanja korištenja energije vjetra kao čistog, obnovljivog izvora energije. Na ovaj se dan tvrtkama iz industrije energije vjetra pruža mogućnost upoznavanja građana diljem svijeta s načinom rada vjetroelektrana i njihovim tehnologijama te posebice s poticajima razvoju lokalnog gospodarstva i mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Bosco verticale: Proljeće u vertikalnoj šumi

Još jedno proljeće je stiglo i priredilo pravi spektakl bijelih, ljubičastih i ružičastih cvjetova u milanskoj verikalnoj šumi – na tornjevima Bosco verticale koje je dizajnirao arhitekt Stefano Boeri.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER