2.000 stabala za La Forêt Blanche

Vertikalna šuma gradit će se i u Parizu

Toranj drvene konstrukcije bit će visok 54 m, a njegove će se terase i balkoni prekriti s čak dvije tisuće stabala, grmova i raznih drugih biljaka.

Prvi projekt vertikalne šume ili „Bosco verticale“ uspješno je realiziran u središtu Milana prema projektu talijanskih arhitekata Stefana Boerija, Gianandrea Barrece i Giovannija La Varre iz Boeri Studija. Riječ je o dva stambena tornja, visine 110 i 76 m, koji su dovršeni u listopadu 2014. godine, a na njihovim terasama posađeno je više od 800 stabala (visine 3, 6 ili 9 m), 4.500 grmova i 15.000 raznih biljaka.

 

Nakon već više realiziranih ili započetih projekata vertikalnih šuma u cijelom svijetu - u Nizozemskoj i drugim europskim zemljama, u Kini, Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama, upravo je najavljen i najnoviji projekt La Forêt Blanche u Parizu.

 

La Forêt Blanche (Bijela šuma) je ime projekta koji također potpisuju arhitekti Stefana Boerija i izabran je na natječaju Marne Europe. Izgradnju tornja financirat će tvrtka Compagnie de Phalsbourg, a realizirat će se u istočnom pariškom predgrađu Villiers sur Marne. Toranj drvene konstrukcije bit će visok 54 m, a njegove će se terase i balkoni prekriti s čak dvije tisuće stabala, grmova i raznih drugih biljaka. Površina „vertikalne šume“ ovog tornja moći će se usporediti s površinom jednog hektara prave šume na tlu. Na nižim katovima tornja nalazit će se uredski i trgovački prostori, dok su na gornjim katovima predviđeni stanovi.

VEZANE VIJESTI

Snøhetta gradi prvi energetski pozitivan hotel u Arktičkom krugu

Arhitektonska tvrtka Snøhetta je predstavila inovativan projekt izgradnje Hotela Svart po narudžbi norveške tvrtke za održivi turizam Arctic Adventure. Građevina prstenastog oblika bit će smještena unutar Arktičkog kruga, na rubu norveškog fjorda Holandsfjorden i u podnožju ledenjaka Svartisen, a dizajnirana je prema strogim norveškim Powerhouse standardima.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Nova zgrada DHMZ – robusne lamele umjesto razigrane forme usklađene s okolišem

Javnosti je ostalo nepoznato je li ijedan od ocjenjivanih 15 radova, pa ni od onih prvih pet koji su ušli u uži izbor, pokušao odgovoriti na izazove suvremene arhitekture. Koliko su radovi naših arhitekata samo reprodukcija već viđenog na nekim drugim prostorima, a koliko se ovakva jedna zgrada za potrebe DHMZ „ugrađuje u prirodu“? Prostora za razmah novih ideja ima, samo ima li ideja i hrabrosti da se one realiziraju?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER