Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

U Antwerpenu dovršen još jedan fantastičan projekt tvrtke Stefano Boeri Architetti

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Zgrada ima oblik slova „L“ i nalazi se u održivoj, inovativnoj urbanoj četvrti Nieuw Zuid u Antwerpenu u kojoj se razvijaju i ispituju energetski učinkovita urbana rješenja zasnovana na korištenju obnovljivih izvora energije i primjeni načela kružnog gospodarstva. Osim za vlasnike stanova, Palazzo Verde (Zelena palača) je dom i za čak 1.200 biljaka, 86 stabala i 1.000 grmova koji zajedno čine zelenu površinu od 780 četvornih metara. Kao i u drugim zelenim projektima tvrtke Stefano Boeri Architetti, biljke pomažu u poboljšanju kvalitete zraka i bioraznolikosti u ovom dijelu Antwerpena, a odabrane vrste također omogućuju „uštede uz manju potrošnju vode i jednostavno održavanje u usporedbi s drugim biljnim vrstama“, kaže direktorica projekta Hana Narvaez.

© Paolo Rosselli / Stefano Boeri Architetti

Palazzo Verde je već postala nova znamenitost ove 'zelene' antwerpenske četvrti, čiji plan zahtijeva da 60 % cjelokupne površine (12 hektara) bude prekriveno zelenilom. S polujavnim vrtom i tri velike terase dizajnirane za smještaj krovnih vrtova, Palazzo Verde je trenutno najzelenija zgrada u cijeloj Belgiji, koja svojim bujnim zelenilom podiže lokalnu kvalitetu zraka, smanjuje koncentraciju lebdećih čestica i upija do 30 tona CO2 godišnje. Osim toga, projekt potvrđuje važnost zelenog stambenog bloka unutar četvrti kao što je Nieuw Zuid te pokazuje kako i mala stambena zgrada svojim stanovnicima može ponuditi neočekivanu kvalitetu zelenih površina i društvenih aktivnosti. Palazzo Verde je sagrađena na dijelu zemljišta uz rijeku Scheldt i prekriva središnji dio zelene površine koju je projektirao belgijski krajobrazni arhitekt Bas Smets.

Ovaj projekt tako savršeno integrira arhitekturu s urbanim i okolišnim kontekstom u koji je uklopljen, dok okolni javni prostor, oblikovan kao amfiteatar, omogućuje izravan pristup do „cirkularnog centra“ u kojem lokalno stanovništvo i građani imaju priliku popraviti svoje bicikle i razne kućanske predmete i uređaje.

© Palazzo Verde / Stefano Boeri Architetti

Zgrada ima ukupno 67 stanova projektiranih prema mreži 5 x 5 metara koja određuje raspored i izgled pročelja s naizmjeničnim balkonima i lođama. Najviši stambeni dijelovi zgrade imaju pet i šest katova, dok središnji dio zgrade ima samo tri kata s kojih se stepenasto uzdižu krovni vrtovi i prekrivaju zajedničke terase na četvrtom, šestom i sedmom katu.

© Palazzo Verde / Stefano Boeri Architetti

Posebna pažnja posvećena je uređenju balkona i lođa. Balkoni su projektirani isključivo kao vanjski prostori s crnim ogradama, bijelom žbukom na zidovima i drvenim podovima, dok su lođe u cijelosti prekrivene drvom, a vlasnici stanova mogu ih koristiti za proširenje životnog prostora.

© Paolo Rosselli / Stefano Boeri Architetti

Prizemlje zgrade s ulične strane koristi se za poslovne namjene, dok se s unutarnje strane nalazi dvorište s rekreacijskim i zelenim površinama.

© Palazzo Verde / Stefano Boeri Architetti

„Vjerujem da naši gradovi moraju igrati vodeću ulogu u borbi protiv dramatičnih posljedica klimatskih promjena. Moramo ih hitno učiniti zelenijima ako želimo uspjeti preokrenuti tijek klimatske krize”, kazao je Stefano Boeri koji svojim fascinantnim projektima uspješno mijenja viziju urbane budućnosti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Vertikalnim vrtovima do kvalitetnijeg života u europskim gradovima

Vertikalni vrtovi postaju sve popularnije sredstvo uvođenja dijela prirode u današnje urbane prostore, čineći tako mnoge europske gradove zelenijima i ugodnijima za život. Gradnja vertikalnih vrtova unutar i izvan objekata postao je rastući trend koji uspješno kombinira održivost, funkcionalnost i estetiku te tako ozelenjuje dominirajuće „betonske džungle“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER