Modularna eko kućica Wikkelhouse izrađena je od kartona

Wikkelhouse kuća je tri puta ekološki održivija i prihvatljivija od tradicionalne kuće

Ova održiva modularna kućica izrađena je od čvrstog kartona, a veličinom i funkcijom se prilagođava potrebama svojih korisnika. Dizajn Wikkelhouse kuće potpisuje amsterdamska tvrtka Fiction Factory koja se nekada bavila izradom scenografije, a u novije je vrijeme područje svog djelovanja proširila i na dizajn i izgradnju malih kućica.

Wikkelhouse kućica se izrađuje od 24 sloja vrhunskog kartona omotanog oko kalupa u obliku kuće. Slojevi kartona se spajaju pomoću ekološki prihvatljivog superljepila koji omogućuje trajnost kućice te njezinu optimalnu toplinsku i zvučnu izolaciju. Sam naziv kućice Wikkelhouse objašnjava proces njezine izgradnje jer dolazi od nizozemske riječi „wikkelen“ i znači omotati ili zamotati. Vanjski dio kuće dovršava se nanošenjem vodootporne folije i drvenih panela kako bi se unutrašnjost zaštitila od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Foto: fictionfactory.nl

Materijali koji se koriste za izgradnju ove kuće imaju vrlo mali utjecaj na okoliš, čime je Wikkelhouse tri puta ekološki održivija i prihvatljivija od tradicionalne kuće. Wikkelhouse je također 100-postotno razgradiva, pri čemu svaki dio kuće može biti beskonačno dekonstruiran i recikliran. Još jedna povoljnost je što ne zahtijeva izgradnju temelja jer svaki segment kuće teži svega 500 kilograma.

Svaka kuća se sastoji od manjih fleksibilnih segmenata od kojih je svaki 4,6 metara širok, 1,2 m dug i ima visinu od 3,5 m. Modularni koncept kuće stoga omogućuje lako spajanje i odvajanje segmenata, a korisnicima se dopušta dodavanje segmenata i razrada tlocrta kuće po želji. Spajanjem segmenata Wikkelhouse kućica može imati kuhinju, kupaonicu s tušem, kao i prilagodljiv položaj i doradu prozora.

Foto: fictionfactory.nl

Osnovna struktura Wikkelhouse kućice sastoji se od tri segmenta, a bez usluga prijevoza i postavljanja stoji oko 30 tisuća eura. Wikkelhouse kućice se izrađuju u Fiction Factory radionici u Amsterdamu te se mogu transportirati i postaviti u samo jednom danu. Trenutno su dostupne samo u Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu, Francuskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Danskoj.

Foto: fictionfactory.nl

Više informacija o Wikkelhouse kućici možete pronaći ovdje.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Amfibijska kuća – dom otporan i na poplave

Prema tvrdnjama dizajnera, modularna mini kuća Petit Place je u potpunosti održiva te može biti djelomično ili u potpunosti neovisna od energetske mreže. Osim što omogućuje potpuni doživljaj prostora na kojem se postavlja, njezin dizajn bitno određuju zdravlje i udobnost.

Promatračnica za ptice u potpunom skladu s prirodom

Ljubitelji prirode i ptica u Nizozemskoj odnedavno na raspolaganju imaju novu promatračnicu za ptice izgrađenu u obliku jaja velike čigre, koja je u potpunosti stopljena s prirodom. Modularna konstrukcija promatračnice izrađena je korištenjem prirodnih materijala, čime je njen utjecaj na okoliš minimalan.

Urbano naselje kao ogledni primjer kružnog gospodarstva

Hof van Cartesius je malo slikovito naselje izgrađeno na nekoć napuštenom zemljištu uzduž željezničke pruge u nizozemskom gradu Utrechtu. Uređeno je kao coworking prostor za testiranje kružnog gospodarstva na kojem su svi objekti izgrađeni korištenjem odbačenih materijala. Suosnivačica Bianca Ernst za portal PopUpCity objašnjava kako je mala grupa kreativnih poduzetnika uspješno oživjela ovaj prostor.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER