Beč dobiva moderno postrojenje koje višak električne energije pretvara u toplinu

Novo postrojenje bit će važan dio mozaika u očuvanju okoliša austrijske metropole

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie u proljeće 2022. godine u rad bi trebalo pustiti novo postrojenje za pretvorbu električne energije u toplinsku. Vanjski izgled postrojenja bit će inspiriran šarenom fasadom bečke spalionice otpada Spittelau, a krov s urbanim vrtom služit će uzgoju povrća i opuštanju.

Pored najpoznatije bečke spalionice otpada Spittelau koja se nalazi u 9. okrugu u tijeku su radovi na izgradnji postrojenja koje će višak električne energije iz mreže pretvarati u toplinu koristeći takozvanu power-to-heat tehnologiju. Važnu ulogu u njegovoj gradnji igrat će održivost, stoga će se, na primjer, djelomično koristiti eko-beton.

  • Novo postrojenje važan je doprinos zaštiti okoliša u Beču © Wien Energie / Merlin Bartholomäus

Po uzoru na vanjski izgled spalionice otpada Spittelau, koji je osmislio slavni austrijski umjetnik i ekološki aktivist Friedensreich Hundertwasser, bečko gradsko energetsko poduzeće Wien Energie namjerava ukrasiti fasadu postrojenja šarenim mozaicima i okruglim oblicima. Krov postrojenja bit će ozelenjen te će biti uređen kao mjesto za opuštanje, a u urbanom vrtu djelatnici bečkog poduzeća za opskrbu energijom moći će zajedno uzgajati rajčicu, papriku i začinsko bilje.

  • Bečka spalionica otpada Spittelau potvrđuje kako ovakva postrojenja ne moraju nužno biti ružni kompleksi na periferiji grada. Spittelau je postao još jedna bečka atrakcija, čiju je upečatljivu fasadu osmislio čuveni umjetnik i okolišni aktivist Friedensreich Hundertwasser.

Ovo suvremeno postrojenje, koje funkcionira poput predimenzioniranog kuhala za vodu, sastojat će se od dva protočna grijača snage 5 MW koji će biti neovisni jedan o drugom. Kad dođe do prekomjerne opskrbe u elektroenergetskoj mreži, ono se u roku od nekoliko minuta aktivira te preuzima višak energije koji koristi za zagrijavanje vode do temperature od oko 155 Celzijevih stupnjeva. Vrela voda zatim se predaje u gradski toplinski sustav te se može koristiti u okolnim kućanstvima. Osim što se na taj način energija može u potpunosti iskoristiti, tako se povećava i udio topline iz obnovljivih izvora energije, a također se pridonosi stabilizaciji elektroenergetske mreže.

>>> Pročitajte još >>> Toplina nastala radom klima-uređaja u Bečkom međunarodnom centru, koja se dosad otpuštala u zrak, ubuduće će se slati u lokalnu toplinsku mrežu te će služiti za opskrbu oko 2.400 kućanstava

  • Postrojenje za recikliranje energije u Bečkom međunarodnom centru © Wien Energie / Christian Hofer

„Sustavi kao što su novo postrojenje za pretvorbu energije u toplinu od posebne su važnosti za zaštitu klime. Kad primjerice puše jak vjetar, vjetroagregati često proizvode više energije nego što je to u tom trenutku potrebno. Pomoću našeg postrojenja ubuduće ćemo pritiskom na gumb moći apsorbirati taj višak električne energije te ga pretvoriti u toplinu, pohraniti i distribuirati. Beč će se tada praktički grijati energijom vjetra”, objasnio je Michael Strebl, predsjednik uprave Wien Energie.

Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke istaknuo je da je buduće postrojenje važan dio mozaika u očuvanju okoliša u glavnom gradu Austrije te da je za uspješnu energetsku tranziciju nužna pametna umreženost sektora grijanja i električne energije.

U 21. bečkom okrugu Leopoldau gradsko poduzeće za opskrbu energijom 2017. godine pustilo je u rad slično postrojenje. Električni grijač od viška struje dosad je proizveo i u gradsku mrežu predao više od 25.000 MWh ekološki prihvatljive toplinske energije. Novo postrojenje koje se trenutačno gradi trebalo bi započeti s radom u proljeće 2022. godine.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto bečke energane igraju važnu ulogu u kružnom gospodarstvu?

Najstarija energana u austrijskoj prijestolnici ove godine slavi 60. obljetnicu otvorenja. Beč danas raspolaže s ukupno četiri energane koje godišnje obrađuju više od milijun tona otpada, priopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Zagrebu (City of Vienna | International Offices).

U Beču se reciklira energija iz klima-uređaja

Toplina nastala radom klima-uređaja u Bečkom međunarodnom centru, koja se dosad otpuštala u zrak, ubuduće će se slati u lokalnu toplinsku mrežu te će služiti za opskrbu oko 2.400 kućanstava

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER