BeRTA sustav omogućuje brzo i povoljno ozelenjavanje fasada

Grad Beč subvencionira ozelenjavanje fasada

Grad Beč je za ozelenjavanje zgrada razvio modularni BeRTa sustav koji u borbi protiv ljetnih vrućina funkcionira kao prirodni klima-uređaj. U izdržljiva se korita sade biljke penjačice koje se prilagođavaju fasadama.

Ozelenjavanjem fasada priroda se vraća u grad i rashlađuju sive ulice. U tu je svrhu Grad Beč zajedno s bečkim znanstvenicima razvio najnoviji projekt BeRTA sustava koji je već primijenjen na deset različitih, zgradama „zagušenih" mjesta. Ozelenjavanje se sastoji od izdržljivih korita od vlaknastog cementa sa spremnicima za vodu i hranjive podloge, tj. supstrata, a u korita se sade biljke koje se rastom  prilagođavaju fasadama.

  • BeRTA © Julia Beck-tatwort

Prvi korak ka zelenim fasadama je savjetovanje sa stručnjacima bečke inicijative za ozelenjavanje zgrada GRÜNSTATTGRAU (njem. zeleno umjesto sivog) koji i provode projekt. Ako se požure s rezervacijom termina i dogovore savjetovanje u samoj zgradi, pojedini Bečani će i prije ljeta moći uživati u rastu i razvoju biljaka na svojim fasadama. Grad Beč subvencionira troškove u iznosu i do 6 880 eura, pa je kompletno ozelenjivanje dostupno uz participaciju građana od 560 eura po koritu: savjetovanje, planiranje, predavanje i odobravanje zahtjeva za ozelenjavanje te postavljanje dvaju korita sa supstratom i biljkom.

  • BeRTA © Christine Kaindl-BOKU

Pilot-projekti ozelenjavanja fasada proteklih su godina pokazali da Bečane od namjere da ozelene svoje kuće i zgrade ne sprečavaju samo troškovi, nego i administrativni postupci. Stoga je provedba BeRTA sustava zamišljena kao sveobuhvatni proces. U njega je uključena i pomoć oko predaje zahtjeva za ozelenjavanje zgrade, odnosno kuće.

Ozelenjavanjem fasada postiže se čistiji zrak i ugodnija mikroklima. Temperature ozelenjenih fasada znaju biti i do 13 Celzijevih stupnjeva niže, čime se smanjuje i emisija ugljikovog dioksida. Ozelenjene površine čuvaju građevine od vremenskih uvjeta i pomažu u smanjenju troškova obnove i održavanja. Osim toga, takve fasade ne podižu samo vrijednost nekretnine, nego doprinose kvaliteti života te zdravlju stanovnika.

  • BeRTA fasadni moduli / © Ekovjesnik
BeRTA fasadni moduli omogućuju brzo i povoljno ozelenjavanje fasada. Sam naziv označava komponente ovog zelenog fasadnog modula: „Be“ kao Begrünung - ozelenjavanje, „R“ kao Rankhilfe - pomoć za penjanje, „T“ kao Trog – posuda za biljke i „A“ kao All-in-One ili „sve u jednom“. Posebna prednost ovih modula je njihovo lako postavljanje – sve komponente se lako spajaju, prilagođene su zgradi na koju se postavljaju i mogu se širiti. Svi zainteresirani građani Beča mogu se uvjeriti u prednosti ovih zelenih fasadnih modula, a mi smo ih fotografirali na adresi Buchengasse 77.

 

  • BeRTA fasadni moduli / © Ekovjesnik

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu je u međuvremenu dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove „zelene“ fasade.

Nastavlja se bečka zelena ofenziva protiv ljetnih vrućina

Sve zelenija austrijska metropola odlučno nastavlja borbu protiv klimatskih promjena, a iako je u gradu s gotovo pola milijuna stabala udio zelenih površina već dosegao 53 %, Beč ih želi još više! Posebnim proračunom za ozelenjavanje Beča i održavanje postojećeg zelenila, gradska će uprava u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. godine izdvojiti čak osam milijuna eura te omogućiti ravnomjernu sadnju drveća u svim dijelovima grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER