Beč je zelena prijestolnica svijeta za 2020. godinu

Zeleni gradovi su budućnost, a Beč je upravo proglašen najzelenijim gradom na svijetu

Najnoviji popis deset najzelenijih gradova svijeta u izboru konzultantske tvrtke Resonance Consultancy objavljen je prigodno na Dan planeta Zemlje te daje pregled najboljih svjetskih praksi i usmjerava urbani dizajn za „novi“ svijet nakon pandemije koronavirusa.

Konzultantska tvrtka Resonance Consultancy specijalizirana je za strateško brendiranje te je do sada izradila više od stotinu projekata, strategija i planova za vlade, turističke destinacije i razne tvrtke u više od 70 zemalja svijeta. Resonance Consultancy kombinira poslovnu strategiju i marketinšku kreativnost kako bi pomogao oblikovati budućnost zemalja, gradova i zajednica širom svijeta, a u svim svojim angažmanima nastoji njegovati tradiciju, valorizirati kulturnu baštinu, štititi okoliš te, naravno, ostvariti ekonomsku korist za sve uključene dionike.

U svom najnovijem izvješću 2020 World’s Best Cities Report, Resonance Consultancy rangira najbolje i najposjećenije svjetske gradove s više od milijun stanovnika, koji ujedno imaju najveći broj recenzija na Tripadvisoru. Njihov poredak određuje se korištenjem cijelog niza statističkih podataka i kvalitativnih procjena lokalnog stanovništva i posjetitelja u 22 područja grupirana u šest osnovnih kategorija.

Bloomberg ovo izvješće naziva najcjelovitijim istraživanjem takve vrste jer identificira najbolje gradove koji su podjednako poželjni za lokalno stanovništvo, posjetitelje i poslovne ljude te ne vrednuje isključivo njihovu turističku privlačnost i kvalitetu života.

  • Bečka zelena fasada / © Wiener Wasser, Novotny

>>> Pročitajte još >>> Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

Ključni kriteriji

U ovom izboru kriteriji poput ugodne klime, raznolikosti ponude, izvrsne hrane ili noćnog života zapravo nisu presudni. Za razliku od ostalih izbora najboljih svjetskih gradova, Resonanceov izbor uzima u obzir sve posebnosti gradova, pa čak i broj hashtagova na društvenim mrežama kojima se pruža sveobuhvatan prikaz onoga što želite posjetiti i doživjeti u tim gradovima.

50. obljetnica Dana planeta Zemlje i kriza koronavirusa predstavljali su poseban izazov za Resonanceov izbor najboljih svjetskih gradova  temeljem kriterija koji su u trenutnim uvjetima posebno relevantni. Neki od njih su svakako broj zelenih površina i pješačkih zona koje, primjerice, omogućuju lakše provođenje mjera socijalnog distanciranja. Za odabir najboljih zelenih gradova svijeta, usmjerenih prema zelenijoj budućnosti, presudni su bili sljedeći kriteriji:

  • Postotak javnih zelenih površina
  • Udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije
  • Postotak stanovništva koji koristi javni prijevoz za odlazak na posao
  • Razina onečišćenja zraka
  • Potrošnja vode po stanovniku
  • Kvaliteta pješačke infrastrukture
  • Stopa recikliranja i ponovne uporabe otpada
  • Stopa kompostiranja otpada na razini grada
  • Broj tržnica lokalnih proizvoda

Beč je možda zauzeo tek 36. mjesto u Resonanceovom popisu najboljih svjetskih gradova, ali se ipak našao na vrhu ovogodišnjeg popisa najzelenijih svjetskih gradova koji je objavljen na Dan planeta Zemlje.

>>> Pročitajte još >>> Beč izdvaja osam milijuna eura za sadnju novih stabala!

Što sve Beč čini tako „zelenim“ gradom?

Beč je zahvaljujući ranije navedenim kriterijima poput kvalitete zraka i pješačke infrastrukture, kao i izuzetno učinkovitog gospodarenja otpadom, proglašen najboljim „zelenim“ gradom na svijetu. Austrijski glavni grad, primjerice, 30 posto svojih ukupnih potreba za energijom namiruje iz obnovljivih izvora, a posebno se ističe podatak da polovica njegovog stanovništva koristi javni prijevoz za odlazak na posao. Beč ima i izuzetno velik broj javnih zelenih površina, uspješne programe recikliranja i kompostiranja na području cijelog grada, kao i čak 135 tržnica malih poljoprivrednika i lokalnih proizvođača hrane. Po svemu sudeći, nije teško shvatiti zašto Beč u ovom području gotovo i nema konkurenciju.

>>> Grad Beč je prije 45 godina imao svega jednu pješačku zonu dugu jedan kilometar, a 2018. godine već više od 90 i to u dužini od 21 km! <<<

A top 10 svjetskih zelenih gradova u 2020. godini su:

  1. Beč, Austrija
  2. München, Njemačka
  3. Berlin, Njemačka
  4. Madrid, Španjolska
  5. São Paulo, Brazil
  6. Manchester, Ujedinjeno Kraljevstvo
  7. Lisabon, Portugal
  8. Singapur
  9. Amsterdam, Nizozemska
  10. Washington, D.C., SAD

Nije iznenađenje što se na popisu 10 najzelenijih gradova svijeta nalazi nizozemski Amsterdam kao „biciklistička prijestolnica“ svijeta. No, posve neočekivano među njima su se našli i gradovi poput São Paula i Manchestera, i to zahvaljujući dobroj kvaliteti zraka, broju pješačkih zona i tržnica lokalnih proizvoda (192, odnosno 172).

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Beč postaje policentričan grad s novim središtima gradskog života

U sklopu novog koncepta urbanog razvoja „Mittelpunkte des städtischen Lebens - Polyzentrales Wien“ (Središta gradskog života - Policentrični Beč) nastat će oko 50 manjih gradskih središta do kojih će građani moći doći za svega 15 minuta javnim prijevozom, biciklom ili pješice!

Graz ima novi plan urbane mobilnosti

„Ljudi žele više slobodnog prostora za pješačenje i vožnju bicikala, više mjesta za sebe, a manje za automobile“, kaže dugogodišnji gradonačelnik Graza Siegfried Nagl koji smatra da je glavnom gradu Štajerske potreban veliki zaokret u prometnoj politici i zaštiti klime.

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“

Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima. Unatoč pokušajima osporavanja provedbe planova održive mobilnosti, pa tako i što veće zastupljenosti bicikla, Héran vjeruje kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER