Hoće li gradske ulice ovog ljeta postati idealno mjesto za odmor?

Prenamjena parkirališnih mjesta u živopisne javne površine

Nizozemska inicijativa Vakantiestraat (Ulica za odmor) promovira kvartovske ulice kao idealno mjesto za provođenje ovoljetnog odmora. Svakodnevni život na gradskim ulicama može itekako postati poželjan i živopisan, no samo pod uvjetom da se javni prostor vrati građanima.

Zbog strogih mjera karantene, ograničenja kretanja i općenito zabrane putovanja na čije je uvođenje proteklih mjeseci utjecala pandemija COVID-19, ali i financijskih poteškoća s kojima se suočava ili će se tek suočiti velik broj građana, mnogi Europljani i Europljanke neće biti u mogućnosti otići na ljetovanje u inozemstvo. Također, mnogi od njih nisu toliko sretni da imaju balkone, terase ili čak vrtove koji bi im barem nakratko omogućili da pobjegnu od svakodnevice, što posebno vrijedi za stanovnike velikih gradova. Stoga će javni prostori poput parkova, trgova i ulica ovog ljeta zasigurno biti puni ljudi i to više nego ikad prije. Takvim prizorima, uostalom, već svjedočimo u mnogim gradovima širom Europe.

Pokretači inicijative Vakantiestraat su konzultantske tvrtke i agencije Humankind, Drift i Happy Mobility iz Rotterdama te Soigneur iz Utrechta, koje imaju dugogodišnje iskustvo u području razvoja projekata održive mobilnosti te mjerenja gospodarskih i društvenih koristi koje biciklisti i pješaci donose svojoj lokalnoj zajednici. Osim toga, bave se i osmišljavanjem intervencija u javnom prostoru te sudjeluju u organizaciji projekata kao što su Parking Day i Creative Crosswalk.

Potreba vraćanja javnog prostora građanima te stvaranja mjesta za ugodno druženje i njegovanje dobrosusjedskih odnosa danas postaje izraženija nego ikad prije, a inicijativa Vakantiestraat pokrenuta je upravo s ciljem pružanja potpore lokalnim zajednicama u transformaciji ulica i trgova.

Ova inicijativa ne donosi samo rješenja za uživanje u druženju i odmaranju građana u vlastitom susjedstvu – u prostoru oslodođenom od automobila i parkirališnih mjesta, već u takvim transformacijama javnog prostora podržava i lokalne tvrtke. Osim zatvaranja ulica za automobilski promet i uklanjanja parkirališta, Vakantiestraat nudi dodatne usluge koje se, primjerice, odnose na iznajmljivanje dječjih igrališta, zelenila i mobilnih kuhinja, a u ponudi je i „paket za čitanje“ koji se provodi u suradnji s lokalnim knjižarama i upotpunjuje boravak u ugodno uređenom kvartovskom prostoru.

Vakantiestraat primjenjuje mnoge inovativne ideje koje su proizašle iz globalne zdravstvene krize po čijem bismo završetku - ili barem tijekom povratka u „normalu“, ipak trebali uspjeti unaprijediti naš urbani način života i učiniti ga humanijim i boljim. Uostalom, ovakve inicijative mnoge stanovnike gradova mogu dodatno potaknuti na podržavanje lokalnih tvrtki i odabir bližih destinacija za odmor, no gradske ulice svakako mogu pretvoriti u mjesta ugodnog življenja.

Naravno, ovakav scenarij nikako ne odgovara zemljama koje uvelike ovise o prihodima od inozemnog turizma, no možda ipak upućuje na mogućnost s kojom bi se mnoge mogle suočiti već ovog ljeta.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Nove bečke ideje za borbu protiv ljetnih vrućina

Osim što građanima pruža zdravstvene blagodati, drveće u gradovima doprinosi i estetskom izgledu ulica i gradskih četvrti, ali podiže i vrijednost nekretnina. Bečka gradska uprava toga je itekako svjesna pa je prošle godine za sadnju stabala i održavanje postojećeg zelenila izdvojila čak osam milijuna eura, a ove je godine za istu namjenu dodala još tri. No, u gusto izgrađenim dijelovima Beča ipak postoje lokacije na kojima se stabla ne mogu saditi.

Parkleti su novi bečki hit!

Grad Beč svojim građanima kroz projekt CityMaking! Wien pruža online savjete i upute za projektiranje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje. Već tridesetak lokacija austrijskog glavnog grada kroz ovaj je projekt pretvoreno u ugodna mjesta susreta i dobrosusjedskih odnosa.

PARK(ing) DAY je dan za druženje u kvartovskim oazama!

Ovog petka, 17. rujna, u Beču i u gradovima diljem svijeta obilježava se PARK(ing) DAY 2021. Motorna vozila ustupaju mjesto stanovnicima gradskih četvrti, a parkirališna mjesta pretvaraju se u ugodan prostor za druženje u susjedstvu i organizaciju raznih aktivnosti i događaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER