PARK(ing) DAY je dan za druženje u kvartovskim oazama!

Što biste u svom gradu učinili s površinom od 10 m² koju zauzima jedan parkirani automobil?

Ovog petka, 17. rujna, u Beču i u gradovima diljem svijeta obilježava se PARK(ing) DAY 2021. Motorna vozila ustupaju mjesto stanovnicima gradskih četvrti, a parkirališna mjesta pretvaraju se u ugodan prostor za druženje u susjedstvu i organizaciju raznih aktivnosti i događaja.

Grätzln (jednina Grätzl), kako se u Beču nazivaju dijelovi stambenih četvrti, sve više postaju prave kvartovske oaze za druženje susjeda, pri čemu se posebna pozornost posvećuje osmišljavanju kvalitetnije ponude za djecu i mlade. Naravno, bečka gradska uprava - grada s najvišom kvalitetom života na svijetu, i ove godine podržava nove inicijative kojima se potiče ugodan suživot stanovnika stambenih četvrti.

Tako će se i ove godine na Dan PARKinga u mnogim bečkim „Grätzloazama“ odvijati razne aktivnosti i događanja poput koncerata i predstava, a stanovnici svih kvartova koji sudjeluju u programu mogu sudjelovati u raznim radionicama, družiti se i zabavljati ili čak zajedno kuhati. Na Dan PARKinga uistinu nema granica kreativnosti, a program je raznolik koliko i bečki kvartovi.

Dan PARKinga se u svijetu obilježava od 2005. godine, a po prvi put se organizirao u San Franciscu. Tog se dana parkirališna mjesta pretvaraju u javne prostore za ugodan boravak, druženje i zabavu građana, a Dan PARKinga je u posljednjih nekoliko godina prerastao u pravi međunarodni pokret te se obilježava u više od 160 svjetskih gradova.

>>> Pročitajte još >>> Beč potiče uređenje kvartovskih oaza

  • Austrijska prijestolnica potiče uređenje zelenih oaza ispred kućnog praga © Fürthner

Poticanje dobrosusjedskih odnosa

„Kvartovske oaze (Grätzloasen) su popularna sastajališta Bečana i Bečanki te potiču ugodan suživot stanovnika stambenih četvrti. Također, na ovaj se način građanima pruža šira mogućnost sudjelovanja u odlučivanju, kao i prilika za upoznavanje s kvartovskim inicijativama“, kaže Jürgen Czernohorszky, član gradskog poglavarstva za okoliš i predsjednik udruge Lokale Agenda 21.

Na Dan PARKinga stanovnicima bečkih kvartova nudi se velik broj primjera za kreativno korištenje javnog prostora i promicanje ugodnog suživota. Jedan od najboljih primjera su bečki parkleti – raznolika ozelenjena mjesta na pločnicima koja stanarima obližnjih zgrada pružaju više prostora i mogućnosti za odmor i druženje u susjedstvu. Ove aktivnosti potiče bečka udruga Lokale Agenda 21 i to kroz program „Grätzloase” te poziva građane na sudjelovanje u kreativnom osmišljavanju javnog prostora i posve novom doživljavanju grada.

  • Zahvaljujući gradskoj upravi u Beču se događa prava „renesansa Grätzla“ - dijelova gradskih četvrti koji postaju prave oaze za druženje susjeda i kojih je u austrijskoj metropoli sve više / Foto © Daniel Auer/Lokale Agenda 21

A kako je PARK(ing) DAY obilježen u Beču prošle godine pogledajte u priloženom videu.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

PARK(ing) DAY je dan za druženje u bečkim kvartovskim oazama!

Ovog petka, 16. rujna, u Beču i u gradovima diljem svijeta obilježava se PARK(ing) DAY 2022. Motorna vozila ustupaju mjesto stanovnicima gradskih četvrti, a parkirališna mjesta pretvaraju se u ugodan prostor za kvartovsko druženje i organizaciju raznih aktivnosti i događaja.

Hoće li gradske ulice ovog ljeta postati idealno mjesto za odmor?

Nizozemska inicijativa Vakantiestraat (Ulica za odmor) promovira kvartovske ulice kao idealno mjesto za provođenje ovoljetnog odmora. Svakodnevni život na gradskim ulicama može itekako postati poželjan i živopisan, no samo pod uvjetom da se javni prostor vrati građanima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER