U Beču se živi najbolje na svijetu!

Grad Beč deseti put zaredom proglašen gradom s najvišom kvalitetom življenja na svijetu

Prema 21. Mercerovom istraživanju za 2019. godinu, grad Beč je ponovno grad s najvišom kvalitetom življenja na svijetu i to već deseti put zaredom, što dosad nije uspjelo ni jednom drugom svjetskom gradu!

Najnovije istraživanje konzultantsko-poduzetničke grupe Mercer za 2019. godinu je Beč deseti put zaredom proglasilo gradom s najvišom kvalitetom življenja na svijetu. Slijede ga Zürich (Švicarska) te Auckland (Novi Zeland), München (Njemačka) i Vancouver (Kanada) na trećem mjestu, dok se grad Zagreb smjestio na 98. Od gradova u nama susjednim zemljama najbolje su rangirani Rim (56.), Ljubljana (74.) i Budimpešta (76.), dok je Beograd na 139., a Sarajevo na 156. mjestu.

Osvajanje ove prestižne titule Beč zahvaljuje izvrsnoj gradskoj infrastrukturi, pouzdanoj i funkcionalnoj mreži javnog prijevoza, dobroj zdravstvenoj skrbi, raznovrsnoj kulturnoj ponudi i renomiranim obrazovnim institucijama. Osim toga Beč se ističe i niskom stopom kriminala.

Mercerovo godišnje istraživanje pomaže tvrtkama i organizacijama pri procjenjivanju plaća za svoje zaposlenike u inozemstvu. Ovogodišnjim istraživanjem obuhvaćeno je 450 gradova koji su analizirani i uspoređeni u 39 kategorija kao što su politička stabilnost, zdravstvena skrb, gospodarska sigurnost, stanovanje, obrazovanje i zaštita okoliša. Temelj studije čine podaci nezavisnih instituta i službi koje Mercer ocjenjuje i nadopunjava anketom provedenom među stranim radnicima u tim gradovima. Posebna je pozornost ove godine posvećena sigurnosti u gradovima, tj. stopi kriminala i slobodama koje građani uživaju. Grad Beč je i na ovoj ljestvici zauzeo visoko šesto mjesto iza Luxembourga, Helsinkija, Basela, Berna i Züricha.

Zašto je ovaj grad savršen za posao, obiteljski život i uživanje u životu te zašto je kvaliteta života u Beču tako visoka, pogledajte u priloženom videu iz 2017. godine u kojem o svojim iskustvima govore ljudi koji su se u njega doselili s različitih strana svijeta i učinili ga svojim domom.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Stotine hektara vinograda čine Beč jedinstvenim u svijetu

Sa svojih preko 700 hektara vinograda Beč je jedina metropola u svijetu koja u sklopu grada posjeduje ekonomski značajno vinogradarstvo. Osim velikih vinogradarskih područja u gradskim četvrtima Döbling, Ottakring i Floridsdorf na trgu Schwarzenbergplatz već se oko 150 godina nalazi jedini vinograd u centru grada.

98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

Najnovije istraživanje javnog mijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prijevozom. Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prijevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji se još od 2010. kreće iznad 96 posto.

Grad Beč ulaže preko 120 milijuna eura u nove projekte socijalne stanogradnje

Grad Beč je svjetska prijestolnica socijalne stanogradnje koja je započela u periodu tzv. „Crvenog Beča“ 1920-ih godina kada su socijalisti odnijeli pobjedu na bečkim općinskim izborima. Socijaldemokrati su reformirali društvo i započeli programe socijalne stanogradnje koji i danas služe kao uzor mnogim svjetskim gradovima.

Bečki holding slavi 70. rođendan

Bečki holding, po uzoru na koji je prije 12 godina osnovan i zagrebački, ove godine proslavlja 70. obljetnicu postojanja. Tijekom svog postojanja Bečki je holding ostvario infrastrukturna ulaganja u vrijednosti od 70 milijardi eura, odnosno milijardu eura godišnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER