98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

Najbolje ocijenjeni intervali, pouzdanost i cijena javnog prijevoza

Najnovije istraživanje javnog mijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prijevozom. Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prijevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji se još od 2010. kreće iznad 96 posto.

88 posto ispitanika istaknulo je zadovoljstvo prvenstveno cijenom javnog prijevoza. Zahvaljujući godišnjim kartama koje se mogu kupiti za 365 eura, Bečani se za 1 euro dnevno mogu voziti po cijelom gradu.

Druge dvije najpozitivnije ocijenjene stavke uski su intervali prometovanja vlakova podzemne željeznice (97 %) te široko rasprostranjena mreža javnog prijevoza (93 %).

Prometovanjem tramvajske mreže zadovoljno je 79 posto Bečana, a kako bi korisnici tramvaja ubuduće bili još zadovoljniji ove je godine planirano proširenje ponude. Linija D će između ostalog biti produžena za dvije postaje, dok će nova linija br. 11 spajati naselja Simmering i Favoriten.

Intervali prometovanja autobusa također su pozitivno ocijenjeni (69 %), no budući da se autobusima vozi manji broj ljudi, oni su i nešto rjeđi nego autobusi i vlakovi podzemne željeznice.

Kada je riječ o sigurnosti, 76 posto putnika se u večernjim satima osjeća sigurno u vlakovima podzemne željeznice. Za usporedbu, 2008. taj je postotak iznosio samo 57 posto. U tramvajima i autobusima sigurno se odjeća 81 posto ispitanika. Povećanje osjećaja sigurnosti gradske vlasti pripisuju prvenstveno uvođenju sigurnosnih timova i povećanom video nadzoru u postajama i sredstvima javnog prijevoza.

I čistoća se po mišljenu ispitanika znatno poboljšala. 87 posto putnika autobuse doživljava kao najčišća prometna sredstva u Beču. Vlakovi podzemne željeznice su s 83 posto vrlo blizu toj vrijednosti, a zabrana konzumacije hrane u vlakovima koja je na snagu stupila 15 siječnja 2019. godine trebala bi taj postotak još dodatno povećati.

91 posto ispitanika pozitivno je ocijenilo točnosti i pouzdanost bečkog javnog prijevoza, ljubaznost osoblja 79 posto, a s brojem mjesta u vozilima koji je u posljednjih 11 godina povećan za 50 posto zadovoljno je 88 posto putnika.

A kako ste vi zadovoljni s kvalitetom javnog prijevoza u vašem gradu i možete li se u vašem gradu za 1 euro dnevno voziti po cijelom gradu?

  • Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Četvrta generacija francuskog TGV-a je „vlak budućnosti“

Francuski vlak velike brzine TGV počeo je prometovati prije točno 40 godina. Velika obljetnica bila je savršena prigoda za predstavljanje nove generacije ovih vlakova pa je u nazočnosti predsjednika Francuske Republike, Emmanuela Macrona, na pariškom željezničkom kolodvoru Gare de Lyon 17. rujna predstavljen novi dizajn „vlaka budućnosti“ - TGV M.

Bečki javni prijevoz obara sve rekorde

Vlakovi podzemne željeznice, autobusi i tramvaji bečkog javnog prijevoza (Wiener Linien) u protekloj su godini prešli gotovo 78 milijuna kilometara!

Tijekom srpnja u Beču prometuju mirisni vlakovi

Osim što se tijekom ljetnih mjeseci neprekidno rashlađuju, vlakovi javnog prijevoza u glavnom gradu Austrije odnedavno i mirišu, javlja Inozemni ured grada Beča. Ovu ideju mogao bi primijeniti i zagrebački ZET, zar ne?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER