98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

Najbolje ocijenjeni intervali, pouzdanost i cijena javnog prijevoza

Najnovije istraživanje javnog mijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prijevozom. Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prijevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji se još od 2010. kreće iznad 96 posto.

88 posto ispitanika istaknulo je zadovoljstvo prvenstveno cijenom javnog prijevoza. Zahvaljujući godišnjim kartama koje se mogu kupiti za 365 eura, Bečani se za 1 euro dnevno mogu voziti po cijelom gradu.

Druge dvije najpozitivnije ocijenjene stavke uski su intervali prometovanja vlakova podzemne željeznice (97 %) te široko rasprostranjena mreža javnog prijevoza (93 %).

Prometovanjem tramvajske mreže zadovoljno je 79 posto Bečana, a kako bi korisnici tramvaja ubuduće bili još zadovoljniji ove je godine planirano proširenje ponude. Linija D će između ostalog biti produžena za dvije postaje, dok će nova linija br. 11 spajati naselja Simmering i Favoriten.

Intervali prometovanja autobusa također su pozitivno ocijenjeni (69 %), no budući da se autobusima vozi manji broj ljudi, oni su i nešto rjeđi nego autobusi i vlakovi podzemne željeznice.

Kada je riječ o sigurnosti, 76 posto putnika se u večernjim satima osjeća sigurno u vlakovima podzemne željeznice. Za usporedbu, 2008. taj je postotak iznosio samo 57 posto. U tramvajima i autobusima sigurno se odjeća 81 posto ispitanika. Povećanje osjećaja sigurnosti gradske vlasti pripisuju prvenstveno uvođenju sigurnosnih timova i povećanom video nadzoru u postajama i sredstvima javnog prijevoza.

I čistoća se po mišljenu ispitanika znatno poboljšala. 87 posto putnika autobuse doživljava kao najčišća prometna sredstva u Beču. Vlakovi podzemne željeznice su s 83 posto vrlo blizu toj vrijednosti, a zabrana konzumacije hrane u vlakovima koja je na snagu stupila 15 siječnja 2019. godine trebala bi taj postotak još dodatno povećati.

91 posto ispitanika pozitivno je ocijenilo točnosti i pouzdanost bečkog javnog prijevoza, ljubaznost osoblja 79 posto, a s brojem mjesta u vozilima koji je u posljednjih 11 godina povećan za 50 posto zadovoljno je 88 posto putnika.

A kako ste vi zadovoljni s kvalitetom javnog prijevoza u vašem gradu i možete li se u vašem gradu za 1 euro dnevno voziti po cijelom gradu?

  • Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Prezentiran projekt Greenway - državna biciklistička ruta br. 2

U Zagrebačkom inovacijskom centru održana je prezentacija projekta Greenway – državna biciklistička ruta br.2 s ciljem informiranja javnosti o trenutačnom stanju provedbe projekta, čiji je nositelj Grad Zagreb u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom.

Bečki javni prijevoz obara sve rekorde

Vlakovi podzemne željeznice, autobusi i tramvaji bečkog javnog prijevoza (Wiener Linien) u protekloj su godini prešli gotovo 78 milijuna kilometara!

U Beču se živi najbolje na svijetu!

Prema 21. Mercerovom istraživanju za 2019. godinu, grad Beč je ponovno grad s najvišom kvalitetom življenja na svijetu i to već deseti put zaredom, što dosad nije uspjelo ni jednom drugom svjetskom gradu!

Bečki holding slavi 70. rođendan

Bečki holding, po uzoru na koji je prije 12 godina osnovan i zagrebački, ove godine proslavlja 70. obljetnicu postojanja. Tijekom svog postojanja Bečki je holding ostvario infrastrukturna ulaganja u vrijednosti od 70 milijardi eura, odnosno milijardu eura godišnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER