Sve više međunarodnih tvrtki otvara podružnice u Beču

Svoje podružnice u Beču prošle godine otvorila 221 međunarodna tvrtka

Prošle je godine u Beču ponovno ostvaren rekordan porast broja podružnica stranih tvrtki – zbog Brexita je posebno porastao broj britanskih tvrtki koje su već sada po zastupljenosti na drugom mjestu, a austrijska metropola privlači i brojne tvrtke iz istočne Europe te se sve više usredotočuje na startupove.

Grad Beč važno je gospodarsko središte u srcu Europe, što potvrđuje i najnovije izvješće bečke Gospodarske agencije (Wirtschaftsagentur Wien). Naime, ovdje je protekle godine svoje podružnice otvorila čak 221 međunarodna tvrtka, a Beč već osmu godinu zaredom bilježi rast u dolasku inozemnih poduzeća koja se sve češće odlučuju za austrijsku metropolu. Tome u prilog govori i činjenica da je samo u Beču otvoreno više novih podružnica nego u svih osam austrijskih pokrajina zajedno.

Izvor: Wirtschaftsagentur Wien

Ovaj uspjeh nije ostvaren preko noći, već je rezultat rada međunarodne ekipe bečke Gospodarske agencije koja je prošle godine posjetila 23 zemlje i 42 grada te prezentirala prednosti Beča kao gospodarskog središta.

Novootvorena su poduzeća, također, zaslužna za otvaranje 1.753 nova radna mjesta te investicije u vrijednosti 231,68 milijuna eura što je uvelike pridonijelo jačanju bečkog gospodarstva. „Beč je gospodarski motor istočne regije i cijele Austrije“, kazao je gradonačelnik Michael Ludwig nakon predstavljanja izvješća Gospodarske agencije.

Grad Beč će i u budućnosti nastaviti s privlačenjem novih tvrtki, a u Brexitu vidi svoju veliku priliku jer raste broj britanskih poduzeća koja svoje poslovanje sele u Beč. Austrijska metropola kao svoje prednosti ističe stabilne uvjete poslovanja, pravnu i ekonomsku sigurnost te izvrsnu infrastrukturu. Dodatnu prednost Beč vidi i u „Expat Centru“ Gospodarske agencije koji igra važnu ulogu pri preseljenju poduzeća jer pomaže zaposlenicima pri selidbi.

Uz već etablirana strana poduzeća, Grad Beč brine se i za privlačenje i zadržavanje startupova u gradu. Tome u prilog govori Globalni indeks konkurentnosti talenata (GTCI) koji je usporedio 114 gradova diljem svijeta u kategorijama poslovne i ekonomske klime za startupove. Beč je na toj ljestvici zauzeo visoko četvrto mjesto i iza sebe ostavio sveti grad svakog startupa – Silicijsku dolinu.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Grad Beč je nova Silicijska dolina

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Grad Beč je nova Silicijska dolina

Opće je poznato kako je glavni austrijski grad Beč od svih gradova na svijetu najugodniji za život te da je više puta proglašen najboljim gradom na svijetu po kvaliteti življenja. Iako će tu titulu vjerojatno još dugo zadržati, Beču nova priznanja ne prestaju pristizati.

U Beču se živi najbolje na svijetu!

Prema 21. Mercerovom istraživanju za 2019. godinu, grad Beč je ponovno grad s najvišom kvalitetom življenja na svijetu i to već deseti put zaredom, što dosad nije uspjelo ni jednom drugom svjetskom gradu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER