Unatoč pandemiji Beč i dalje privlači brojne inozemne tvrtke

Austrijska metropola se sve više usredotočuje na startupove

Prošle je godine 218 međunarodnih poduzeća otvorilo svoje podružnice u Beču te je unatoč krizi ostvaren treći najbolji rezultat dosad po broju novoosnovanih podružnica

Glavni grad Austrije i dalje je vrlo atraktivan internacionalnim poduzećima o čemu svjedoči činjenica da je prošle godine 218 međunarodnih tvrtki otvorilo podružnicu u Beču.

„Tako velik interes za austrijsku metropolu u godini koja je bila obilježena pandemijom koronavirusa potvrđuje da se Beč u inozemstvu smatra stabilnim i sigurnim poslovnim središtem“, naglasio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Unatoč krizi koju je uzrokovala pandemija protekle je godine ostvaren treći najbolji rezultat dosad po broju novoosnovanih podružnica. Naime, 2019. godine podružnicu u Beču otvorilo je 266 internacionalnih poduzeća, dok je broj novoosnovanih inozemnih podružnica 2018. iznosio 221.   

Već tradicionalno, najveći broj poduzeća došao je 2020. godine iz Njemačke, i to njih 44. Veliko zanimanje za glavni austrijski grad pokazale su i Velika Britanija sa 16 te Italija s 14 poduzeća, a slijede Švicarska, Rusija i Slovačka. Novootvorene su podružnice u 2020. godini u Beču stvorile 1.718 novih radnih mjesta i aktivirale investicije u vrijednosti od 263 milijuna eura.

Austrijska metropola već se konkretnim planovima priprema za povećanu potražnju međunarodnih poduzeća nakon krize. U suradnji s gradskim poduzećem za imigraciju i državljanstvo (MA 35) Bečka gospodarska agencija (Wirtschaftsagentur Wien) radi na osnivanju ureda za pružanje informacija međunarodnim stručnjacima i znanstvenicima koji bi se htjeli preseliti u Beč sa svojim obiteljima. Budući da se zbog pandemije smanjio priljev kvalificirane radne snage iz inozemstva, pokretanje ureda planirano je sredinom 2021. godine.

  • Pixabay

ViennaUP'21 – najveća startup konferencija u srednjoj Europi

ViennaUP'21 se ove godine održava u online formatu, a naglasak stavlja na aktualne teme kao što su pametni gradovi i biomedicinske znanosti

Od 27. travnja do 12. svibnja 2021. održava se ViennaUP'21 - najveća startup konferencija u srednjoj Europi. Zbog trenutačne situacije izazvane pandemijom koronavirusa ova se konferencija, čiji je inicijator Bečka gospodarska agencija, u cijelosti seli u online format. Prilika je to da se domaći i međunarodni startupovi, investitori, firme i novi talenti povežu na internacionalnoj razini i bolje se upoznaju s bečkom startupom scenom, jednom od najraznolikijih i najbrže rastućih startup zajednica srednje Europe.

Program obuhvaća niz online događanja, od konferencija do radionica i predavanja. Pametni gradovi, biomedicinske znanosti, kreativne industrije, društveno poduzetništvo i fintech samo su neka od područja koja su u fokusu ove dvotjedne konferencije.

  • Panorama Beča  © WienTourismus / Christian Stemper

Tako, primjerice, online event WIRED Pulse stavlja naglasak na utjecaj tehnologije i inovacija na budućnost, dok je cilj konferencije The global limitless conference for (future) female leaders potaknuti napredak u poslovnim karijerama žena izgradnjom samopouzdanja, poboljšanjem vještina i povezivanjem buduće generacije žena na rukovodećim pozicijama s onima s iskustvom na tom području. 

Creative Days okupit će kreativne umove iz cijelog svijeta, a bavit će se utjecajem trenutačnog tehnološkog i društvenog razvoja na sektor kreativne industrije te će se dotaknuti teme novog normalnog. Online event Smart City Summit, koji će se održati 4. svibnja 2021., privući će virtualnu publiku zainteresiranu za teme pametnih gradova, mobilnosti, energetike, industrije 4.0 i proptecha.     

Prijave za ViennaUP'21 započinju sredinom ožujka, a program je dostupan ovdje.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>>  Grad Beč je nova Silicijska dolina

VEZANE VIJESTI

Sve više međunarodnih tvrtki otvara podružnice u Beču

Prošle je godine u Beču ponovno ostvaren rekordan porast broja podružnica stranih tvrtki – zbog Brexita je posebno porastao broj britanskih tvrtki koje su već sada po zastupljenosti na drugom mjestu, a austrijska metropola privlači i brojne tvrtke iz istočne Europe te se sve više usredotočuje na startupove.

Grad Beč je nova Silicijska dolina

Opće je poznato kako je glavni austrijski grad Beč od svih gradova na svijetu najugodniji za život te da je više puta proglašen najboljim gradom na svijetu po kvaliteti življenja. Iako će tu titulu vjerojatno još dugo zadržati, Beču nova priznanja ne prestaju pristizati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER