Grad Beč je nova Silicijska dolina

Grad Beč zauzeo četvrto mjesto na ljestvici Globalnog indeksa konkurentnosti talenata (GTCI)

Opće je poznato kako je glavni austrijski grad Beč od svih gradova na svijetu najugodniji za život te da je više puta proglašen najboljim gradom na svijetu po kvaliteti življenja. Iako će tu titulu vjerojatno još dugo zadržati, Beču nova priznanja ne prestaju pristizati.

U okviru nedavno održanog Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu predstavljeni su rezultati Globalnog indeksa konkurentnosti talenata (eng. Global Talent Competitiveness Index - GTCI). U zajedničkom istraživanju poslovne škole Insead, indijske grupacije Tata Communications i Adecco grupe izvršena je usporedba 114 svjetskih gradova u kategorijama poslovne i ekonomske klime za startupove.

Grad Beč zauzeo je tako četvrto mjesto na svijetu, a ispred njega su Washington D.C., Kopenhagen i Oslo. Usporedbe radi, Zagreb je na istoj ljestvici zauzeo tek 80. mjesto. U istraživanju su gradovi ocjenjivani u kategorijama: istraživački centri, internacionalnost, atraktivnost, mogućnost napredovanja i uvjeti za startupove. U većini je kategorija Beč nadmašio sveti gral svakog startupa – Silicijsku dolinu.

Foto © Fürthner / PID

Austrijska metropola zauzela je visoko četvrto mjesto zahvaljujući stabilnoj gospodarskoj klimi, odličnoj infrastrukturi, visoko obrazovanoj radnoj snazi i kvalitetnim obrazovnim ustanovama. Za ovakav uspjeh zaslužan je i sam Grad Beč koji aktivno radi na zadržavanju startup poduzeća u gradu.

„Grad potiče startupove ulaganjima u  razvoj optičkih mreža i 5G tehnologije čime omogućujemo nove modele poslovanja“, naglasio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Ukoliko se gleda poredak svjetskih zemalja, Austrija je zauzela 18. mjesto, no zato je Hrvatska s 55. mjestom bolje plasirana u odnosu na svoj glavni grad. Trebamo li napomenuti da je na primjer Slovenija zauzela 29., Crna Gora 51., a Bugarska 54. mjesto?

Više informacija o Globalnom indeksu konkurentnosti talenata možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Inozemni ured Grada Beča / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Parkleti su novi bečki hit!

VEZANE VIJESTI

Sve više međunarodnih tvrtki otvara podružnice u Beču

Prošle je godine u Beču ponovno ostvaren rekordan porast broja podružnica stranih tvrtki – zbog Brexita je posebno porastao broj britanskih tvrtki koje su već sada po zastupljenosti na drugom mjestu, a austrijska metropola privlači i brojne tvrtke iz istočne Europe te se sve više usredotočuje na startupove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER