PARK(ing) DAY je dan za druženje u bečkim kvartovskim oazama!

Bečanke i Bečani ponovno sudjeluju u inicijativi kreativne prenamjene parkirališnih mjesta! A što biste u svom gradu učinili s površinom od 10 m² koju zauzima jedan parkirani automobil?

Ovog petka, 16. rujna, u Beču i u gradovima diljem svijeta obilježava se PARK(ing) DAY 2022. Motorna vozila ustupaju mjesto stanovnicima gradskih četvrti, a parkirališna mjesta pretvaraju se u ugodan prostor za kvartovsko druženje i organizaciju raznih aktivnosti i događaja.

Grätzln (jednina Grätzl), kako se u Beču nazivaju dijelovi stambenih četvrti, sve više postaju prave kvartovske oaze za druženje susjeda, pri čemu se posebna pozornost posvećuje osmišljavanju kvalitetnije ponude za djecu i mlade. Naravno, bečka gradska uprava - grada s najvišom kvalitetom života na svijetu, i ove godine podržava nove inicijative kojima se potiče ugodan suživot stanovnika stambenih četvrti.

 

I ove će se godine na Dan PARKinga u mnogim bečkim „Grätzloazama“ odvijati razne aktivnosti i događanja poput koncerata i predstava, a stanovnici svih kvartova koji sudjeluju u programu mogu sudjelovati u raznim radionicama, družiti se i zabavljati, igrati stolni tenis, popravljati bicikle ili čak zajedno kuhati. Neka će pak mjesta postati zelene oaze za druženje, igru i odmor uz kavu, kolače, grickalice, napitke i slično. Mjesta na kojima su inače parkirani automobili ili motocikli tako dobivaju novu namjenu, a program je raznolik koliko i bečki kvartovi.

Glavni cilj svih ovih aktivnosti je skrenuti pozornost na potrebu za stvaranjem dodatnog javnog prostora dostupnog svima i na kreativan način pokazati u koje bi se sve svrhe mogao koristiti.

  • Beč potiče uređenje kvartovskih oaza © Tim Dornaus

Poticanje dobrosusjedskih odnosa

Kvartovske oaze (Grätzloasen) su popularna sastajališta Bečana i Bečanki, a njima se potiče ugodan suživot stanovnika stambenih četvrti. Također, na ovaj se način građanima pruža šira mogućnost sudjelovanja u odlučivanju, kao i prilika za upoznavanje s kvartovskim inicijativama.

Grad Beč financijski i organizacijski podržava nove inicijative kojima se poboljšava kvaliteta života u kvartovima te potiče građane da se uključe u kreativno oblikovanje javnog prostora. Tako, na primjer, ispred kućnog praga mogu urediti nove sadržaje za igranje i boravak na otvorenom, posaditi biljke, izgraditi visoke gredice i slično. Osim toga, potiče se i uređenje parkleta, improviziranih zelenih površina koje se s pločnika proširuju na kolnik te tako zauzimaju nekoliko parkirališnih mjesta stvarajući više mjesta za ljude. Samo tijekom ove godine diljem austrijske prijestolnice realizirano je ukupno 114 takvih projekata.

Ove aktivnosti potiče i bečka udruga Lokale Agenda 21 i to kroz program „Grätzloase” te poziva građane na sudjelovanje u kreativnom osmišljavanju javnog prostora i posve novom doživljaju grada.

  • Zahvaljujući gradskoj upravi u Beču se događa prava „renesansa Grätzla“ - dijelova gradskih četvrti koji postaju prave oaze za druženje susjeda i kojih je u austrijskoj metropoli sve više / Foto © Daniel Auer/Lokale Agenda 21

Podsjetimo, Dan PARKinga se u svijetu obilježava od 2005. godine, a prvi put se organizirao u San Franciscu kada je umjetnički kolektiv Rebar kupio parkirališnu kartu na nekoliko sati, ali je umjesto da parkiralište iskoristi za automobil, prolaznike pozvao na druženje. Nakon te akcije uslijedile su mnoge druge, a danas je koncept prepoznat u više od 160 gradova diljem svijeta.

A kako je PARK(ing) DAY obilježen u Beču 2020. godine pogledajte u priloženom videu.

  • EurocommPR / S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PARK(ing) DAY je dan za druženje u kvartovskim oazama!

Ovog petka, 17. rujna, u Beču i u gradovima diljem svijeta obilježava se PARK(ing) DAY 2021. Motorna vozila ustupaju mjesto stanovnicima gradskih četvrti, a parkirališna mjesta pretvaraju se u ugodan prostor za druženje u susjedstvu i organizaciju raznih aktivnosti i događaja.

Parkleti su novi bečki hit!

Grad Beč svojim građanima kroz projekt CityMaking! Wien pruža online savjete i upute za projektiranje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje. Već tridesetak lokacija austrijskog glavnog grada kroz ovaj je projekt pretvoreno u ugodna mjesta susreta i dobrosusjedskih odnosa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER