Novčane kazne za prekršitelje komunalnog reda vruća su tema općinskih izbora u Parizu

Anne Hidalgo traži uvođenje XXL novčanih kazni

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo natječe se za svoj drugi mandat programom koji se temelji na ekologiji i solidarnosti. Između ostalog, Hidalgo planira uvesti kvartovske upravitelje za čistoću i znatno povisiti novčane kazne za stanovnike glavnog francuskog grada koji ne poštuju komunalni red i čistoću.

Sva sreća pa se Parižanke i Parižani kao građanke i građani Zagreba ne moraju bojati prenamjene zelenih površina i krojenja javnog prostora prema interesima raznih mutnih skupina koje iza njih stoje, a svoj jedini toranj u središtu grada izgradili su prije gotovo pedeset godina i još uvijek zbog toga žale. Vruća tema općinskih izbora u Parizu ipak su novčane kazne za prekršitelje komunalnog reda.

  • Plan obnove pariške ulice rue de la Chapelle / © Céline Orsingher / annehidalgo2020.com

Tijekom proteklog petogodišnjeg mandata pariška gradska uprava na čelu s Anne Hidalgo uložila je ogromne napore kako bi grad prilagodila potrebama suvremenog gradskog stanovništva te ga u što većoj mjeri zaštitila od klimatskih promjena. Javni prostor grada se intenzivno ozelenjuje i namjenjuje različitim skupinama građana, školska dvorišta i brojne asfaltirane površine pretvaraju se u zelene oaze, planira se sadnja urbanih šuma, uvode nove i proširuju postojeće pješačke zone, a izgrađena je i impresivna biciklistička infrastruktura.

Anne Hidalgo za svoj potencijalni drugi mandat nudi nastavak preobrazbe francuskog glavnog grada i obećava „ekološki i objedinjeni projekt koji će ljude i njihovu okolinu staviti u središte svega“.

  • Vélopolitain - plan dovršetka guste mreže biciklističkih staza do 2024. godineIzvor: Paris en Commun

Krajem prošlog tjedna Hidalgo je detaljno predstavila svoj program te je, osim mnogih prijedloga o kojima se već naveliko raspravlja posljednje vrijeme, najavila i neke nove poteze.

Neki od njih odnose se na otvaranje kanala Saint-Martin za kupanje do 2024. godine (uz ranije realizirane programe) po uzoru na Bassin de la Villette. Poslije preuređenja sedam velikih trgova francuske metropole, njihovog ozelenjavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama, Hidalgo namjerava preurediti još osam pariških trgova (Concorde, Étoile, Stalingrad, Colonel-Fabien, Denfert-Rochereau, Trocadéro, Châtelet i Félix-Eboué), kao i Champs-Élysées kako bi se „pješacima omogućila sigurnost i sloboda kretanja“.

  • Za razliku od zagrebačkog Trga žrtava fašizma, na novouređenom pariškom trgu Place de la Nation nije zabranjeno gaziti travu. / Foto: Twitter / @kakoland

Upravljanje čistoćom u svakom okrugu

Često kritizirana zbog svojih nedovoljnih napora usmjerenih na rješavanje nečistoće pariških ulica, gradonačelnica Hidalgo predlaže imenovanje „upravitelja čistoće u svakom okrugu koji će u suradnji s gradskom upravom i građanima donijeti poseban akcijski plan za svaku ulicu“.

Francuski mediji ističu kako ovaj prijedlog podsjeća na prijedlog njenog protivnika Benjamina Griveauxa (La République En Marche - LREM) koji želi imenovati 1.000 „upravitelja ulica“ kako bi se u Parizu osigurala čistoća.

  • Ovako bi trebala izgledati pariška ulica rue Vaugirard poslije planirane obnove / © Céline Orsingher / annehidalgo2020.com

150 eura za bacanje opuška

Kako bi se stalo na kraj nečistoći pariških ulica, Anne Hidalgo namjerava djelovati na izmjenu zakona kako bi kao gradonačelnica mogla povećati iznose novčanih kazni za neodgovorno ponašanje građana.

„Želimo povisiti novčanu kaznu za neodgovorno bacanje opušaka cigareta i ostalog otpada na 150 eura (trenutno se naplaćuje iznos od 68 eura), zatim uvesti novčanu kaznu u visini od 300 eura za obavljanje nužde na javnom mjestu, 500 eura za nepropisno odlaganje glomaznog otpada te nekoliko tisuća eura za nepropisno oglašavanje”, objasnila je Hidalgo.

Kandidat LREM-a, Benjamin Griveaux, obrušio se na svoju protukandidatkinju tvrdnjom kako je „definitivno otuđena od svojih sugrađana i ne prepoznaje njihove stvarne potrebe“. „Njen nerealan izborni program predstavlja dodatni trošak u visini od 6 milijardi eura, što će svako kućanstvo godišnje stajati gotovo tisuću eura više“, rekao je Griveaux.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Nove pariške „Poljane mogućnosti“

Smanjenje broja prometnih traka, sadnja više od tisuću stabala, preuređenje trgova Place de l'Etoile i Place de la Concorde... Jedna od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mogla bi se znatno promijeniti do 2030. godine te od Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) prerasti u „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles).

Sve za četvrt sata – vrijeme je za novo urbano planiranje!

Svijet se promijenio, a promijenio se i način života u gradovima. Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog načina življenja i pronalaženjem novih rješenja kretanja, smještaja, prehrane, rada i opuštanja. Nastupilo je vrijeme za pronalaženje novih rješenja za suživot i ugodno življenje u lokalnoj zajednici.

Bastille uskoro dobiva novi izgled

Pariška gradska uprava ulaže velike napore kako bi grad prilagodila potrebama suvremenog gradskog stanovništva i zaštitila ga od klimatskih promjena. Stoga se javni prostor grada ozelenjuje i namjenjuje različitim skupinama građana, a posebno je važno istaknuti kako je 6.934 četvornih metara nove pješačke površine na trgu Place de la Bastille dobiveno nauštrb kolnika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER