Četiri urbane šume na pariškim amblematskim lokacijama

Anne Hidalgo: „Stvorit ćemo urbane šume na četiri amblematska mjesta grada“

Početak nove školske godine označit će 28 novih zelenih oaza u školskim dvorištima, u svim dijelovima Pariza će se ozelenjeti brojne, trenutno asfaltirane površine, no najveću novost „grada svjetlosti i ljubavi“ uskoro će predstavljati četiri urbane šume na mjestima na kojima bi ih malo tko očekivao.

Prostor iza čuvene Opere Garnier, trgovi ispred pariške Gradske vijećnice i željezničkog kolodvora Gare de Lyon, kao i obala rijeke Seine četiri su amblematske lokacije francuske metropole na kojima će uskoro nastati urbane šume (les forêts urbaines). Najavila je to u četvrtak pariška gradonačelnica Anne Hidalgo u svom intervjuu dnevniku Le Parisien.

Budući izgled prostora iza čuvene pariške Opere Garnier / Foto: Ville de Paris / Apur / Luxigon

Među ove četiri lokacije nalazi se i dio prometnice uz desnu obalu rijeke Seine koji je nakon burnih sudskih procesa i prosvjeda građana prošle godine konačno zatvoren za sav promet te prepušten pješacima i rekreativcima. Gradonačelnica Hidalgo je najavila kako će jedna traka tog dijela prometnice ostati otvorena isključivo za hitne službe, dok će asfalt s druge trake nepovratno nestati.

„Uvjerena sam da se Pariz mora prilagoditi klimatskim promjenama i porastu temperatura“, kazala je Anne Hidalgo i podsjetila na prošlogodišnje izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) prema kojem se u skoroj budućnosti u velikim svjetskim gradovima očekuju znatno više temperature i ubojiti toplinski valovi.

Asfalt s jedne trake, već za promet zatvorene prometnice na desnoj obali rijeke Seine, nepovratno će nestati / Foto: Ville de Paris / Apur / Luxigon

Kako bi se ovaj plan uspješno realizirao, pariška gradska uprava će održati konzultacije s gradonačelnicima svih pariških okruga, kao i s građankama i građanima Pariza, a o tome će se raspravljati i na sjednicama gradskog vijeća. Naravno, prije početka realizacije ovog plana koji će značajno izmijeniti izgled navedenih amblematskih lokacija grada, prethodno će se zatražiti mišljenje struke, posebice arhitekata iz nacionalnog udruženja Architectes des Bâtiments de France (ANABF), odgovornih za zaštitu francuske arhitektonsko-krajobrazne baštine, navela je Hidalgo u svom intervjuu.

Osim toga, do početka nove školske godine 28 pariških škola dobit će nove zelene oaze, a mnoge će se asfaltirane površine ozelenjeti širom grada.

Ovako bi trebao izgledati prostor uz pariški željeznički kolodvor Gare de Lyon / Foto: Ville de Paris / Apur / Céline Orsingher

Gradonačelnica Hidalgo je tijekom svog mandata bila česta meta kritika zbog svog plana pretvaranja francuskog glavnog grada u jednu od najzelenijih metropola svijeta. Podsjetimo, riječ je o stvaranju 30 hektara novih javnih parkova, sadnje 20.000 novih stabala, realizacije 200 revegetacijskih projekata i razvoja edukacijskih farmi, voćnjaka i povrtnjaka u školama u razdoblju od 2014.-2020. godine. Svakako treba navesti i ozelenjavanje pariških krovova, uređenje urbanih farmi, kao i kilometre novih pješačkih staza, tramvajskih pruga i biciklističkih staza, zatvaranje frekventnih prometnica i njihovo pretvaranje u pješačke zone te druge mjere koje je Hidalgo odlučno provodila s ciljem poboljšanja kvalitete zraka i ograničenja emisija štetnih čestica i plinova uzrokovanih automobilskim prometom.

Također, prošlog smo mjeseca pisali o najnovijem projektu obnove i hortikulturnog uređenja jednog od najpopularnijeg dijela grada - prolaza od popularnog pariškog trga Trocadéro do Eiffelovog tornja, koji će po završetku prve faze radova 2024. godine prema projektu američke krajobrazne arhitektice Kathryn Gustafson i njezine partnerske tvrtke Gustafson Porter + Bowman iz Londona, izabranom na međunarodnom natječaju, postati najveća pariška zelena površina u potpunosti namijenjena pješacima.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo je predsjednica globalne mreže vodećih svjetskih gradova C40 Cities and Climate Leadership Group. Na fotografiji s Arnoldom Schwarzeneggerom, velikim borcem za zaštitu okoliša. / Foto: c40.org

Za naše je prilike, a posebno zagrebačke, uistinu neshvatljivo da građanima koji prosvjeduju za klimu najveću podršku daje gradonačelnik ili gradonačelnica, no Anne Hidalgo je prosvjedovala zajedno s Parižankama i Parižanima te je zbog toga bila izložena snažnoj kritici svojih političkih protivnika. Stoga svojim kritičarima odgovara kako je početkom svog mandata 2014. godine krenula u odlučnu borbu za poboljšanje kvalitete zraka i smanjenje štetnih emisija, prvenstveno uzrokovanih automobilskim prometom, te velik dio središta Pariza prepustila pješacima i biciklistima.

Nakon velikog uspjeha Yannick Jadota i njegove zelene stranke Europe Écologie Les Verts (EELV) na nedavno održanim izborima za Europski parlament, koji su u Parizu osvojili gotovo 20 % glasova, ali i potpore koju ima među građankama i građanima Pariza, čini se da ponovni izbor Anne Hidalgo na mjesto pariške gradonačelnice u ožujku 2020. godine ipak neće biti upitan.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

Pariz je bogatiji za još jedan zeleni trg

Pariški trg Place de la Nation dobio je posve nov, znatno zeleniji izgled, a otvoren je u nedjelju uz bogat zabavni program i podjelu 4.000 besplatnih sadnica građankama i građanima Pariza kako bi francuska metropola postala još zelenija!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER