Pariz je bogatiji za još jedan zeleni trg

Pariški trg Place de la Nation drugi je od sedam velikih trgova francuske metropole koji se ozelenjavaju i prilagođavaju klimatskim promjenama

Pariški trg Place de la Nation dobio je posve nov, znatno zeleniji izgled, a otvoren je u nedjelju uz bogat zabavni program i podjelu 4.000 besplatnih sadnica građankama i građanima Pariza kako bi francuska metropola postala još zelenija!

Pariški trg Place de la Nation jedan je od mnogih amblematskih gradskih prostora i velikih raskrižja na povijesnom prometnom pravcu prema Vincennesu te golem otvoren prostor u srcu istočnog dijela francuske metropole. Završetkom njegove jednogodišnje obnove Parižanke i Parižani su dobili znatno zelenije i ugodnije mjesto za odmor i relaksaciju, tako potrebno u uvjetima klimatskih promjena i sve viših temperatura.

  • Foto: Twitter / Ville de Paris

Trg je zahtijevao obnovu ponajviše zbog lošeg stanja pješačkih površina, nemogućnosti sakupljanja oborinskih voda i narušenog pejzažnog pogleda na cijeli prostor. Središnji dio trga oko monumentalnog brončanog spomenika Trijumf Republike (Le Triomphe de la République) francuskog kipara Julesa Daloua, postavljenog 1899. godine, ostao je naravno nepromijenjen, a najveća transformacija dogodila se u prometu. Kolnik ovog velikog kružnog križanja ostao je bez čak četiri od ranijih osam prometnih traka! Promet je postao neizdrživ, a pješački prijelazi predstavljali su velik problem za sigurnost građana zbog izuzetno gustog prometa, posebno za pristup središnjem dijelu trga.

  • Za razliku od zagrebačkog Trga žrtava fašizma, na novouređenom pariškom trgu Place de la Nation nije zabranjeno gaziti travu. / Foto: Twitter / @kakoland

Ozelenjeno 6.000 četvornih metara asfaltirane površine

Zelena površina trga povećana je za 6.000 m2, a najveći dio dobio se smanjenjem broja prometnih traka i uklanjanjem asfalta. Također, time se dobilo i više od 25.000 m2 novih površina za pješake i bicikliste, a središnji prostor trga sada je pristupačniji zahvaljujući uvođenju većeg broja pješačkih prijelaza. Osim što je na trgu posađeno 150 novih stabala i raznih biljaka, oko spomenika Trijumf Republike ugrađene su fontane koje raspršuju vodenu maglicu koja isparava i upija toplinu iz okoliša s ciljem snižavanja temperature zraka i osiguravanja ugodne mikroklime u ljetnim mjesecima.

Pristupni prostori središnjem dijelu trga pretvoreni su u pješačku zonu i prostor za odmor te su horizontalnom signalizacijom posebno označene staze za pješake i bicikliste.

  • Obnovljeni trg otvoren je u nedjelju uz bogat zabavni program i održavanje radionice za izradu kućica za ptice, predstavljanje aktivnosti pariških urbanih poljoprivrednika i prodaju voća i povrća uzgojenog na pariškim urbanim farmama. / Foto: Twitter / @C_Najdovski   

Središnji dio trga i njegov prsten prošarani su pješačkim stazama, brdovitim zelenim površinama i vegetacijom koja umanjuje buku prometa. Uređenjem ovog prstena dobiven je novi prostor koji su roditelji s djecom počeli koristiti davno prije službenog otvorenja trga. Postavljene su i nove klupe za sjedenje te uređena dječja igrališta, kao i prostor za urbanu poljoprivredu. Cijeli prostor postao je vrlo ugodan za uživanje u igri, aktivno provođenje slobodnog vremena ili odmaranje u hladu stabala. I ako se možda pitate – po travi se može gaziti.

Prije početka izvođenja radova, Parižanke i Parižani su pozvani na „zabavu rušenja" na kojoj je sudjelovalo više od 2.000 građana, a radovi su poslužili i za provođenje velikog eksperimenta u planiranju urbanog prostora. Zahvaljujući ovom iskustvu i suradnji s građanima došlo je i do određenih poboljšanja početnog projekta. Na primjer, praćenjem protoka automobila ukazala se potreba izmještanja dvosmjernog prometa, a s obzirom na to da su obitelji s djecom još tijekom izvođenja radova prisvojili prostor koji se dobio smanjenjem broja kolnih traka, činilo se prikladnijim zadržati određeni dio prostora za biciklističke staze i koncentrirati se na obnovu i ozelenjavanje središnjeg dijela trga.

  • Dio trga dobio je namjenu za urbanu poljoprivredu. / Foto: Twitter / @leon_garaix 

Transformacija povijesnog trga za budućnost

Tijekom stoljeća ovaj trg je obilježio različite faze povijesti glavnog francuskog grada, ali i povijesti Francuske. Povodom povratka novovjenčanog kraljevskog para Louisa XIV i njegove supruge Marije Terezije, ovdje je u srpnju 1660. u njihovu čast podignut monumentalni slavoluk, a trg je nazvan Trgom prijestolja (Place du Trône). No, 1792. godine monarhija je zbačena, trg mijenja naziv u Trg oborenog prijestolja (Place du Trône Renversé), a u njegovom središtu postavljena je giljotina. Trg se tijekom devetnaestog stoljeća i velikih Haussmannovih urbanističkih zahvata proširuje i postaje jedno od većih zvjezdastih raskrižja grada. Svoje današnje ime nosi od 14. srpnja 1880. godine te od tada slijedi tempo urbanog razvoja grada.

  • Više od 6.000 m2 asfaltiranih površina sada je prekriveno zelenilom. / Foto: Twitter / @alaindelavie

Pariz je u posljednje vrijeme veliko gradilište te postepeno rješava problem intenzivnog prometa, kako uređenjem velikog broja novih biciklističkih staza (2015. 740 km u dva smjera, a do 2020. 1.400 km), tako i uvođenjem novih pješačkih zona i širenjem zelenih površina. Gradska uprava ulaže velike napore kako bi grad prilagodila potrebama suvremenog gradskog stanovništva i zaštitila ga od klimatskih promjena. Tako je obnovljen i ovaj trg te uređen novi javni prostor s manje automobilskog prometa, više zelenila i površina namijenjenih različitim skupinama građana.

Pariški trg Place de la Nation drugi je od sedam velikih trgova francuske metropole koji se ozelenjavaju i prilagođavaju klimatskim promjenama. U listopadu prošle godine završena je obnova trga na kojem se nalazi Panthéon, a radovi se trenutno izvode na još pet trgova (BastilleGambetta, place des Fêtes, place de la Madeleine i place d’Italie). Obnova pariških trgova realizira se u sklopu plana Réinventons nos places, a prema dnevniku Les Échos stajat će ukupno 46 milijuna eura.

  • Na dan otvorenja trga građanima je podijeljeno čak 4.000 besplatnih sadnica. / Foto: Twitter / @PKOMITES  

Više informacija i fotografija o povijesti pariškog trga Place de la Nation možete pronaći ovdje >>> Povijest i razvoj trga kroz stoljeća.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bastille uskoro dobiva novi izgled

Pariška gradska uprava ulaže velike napore kako bi grad prilagodila potrebama suvremenog gradskog stanovništva i zaštitila ga od klimatskih promjena. Stoga se javni prostor grada ozelenjuje i namjenjuje različitim skupinama građana, a posebno je važno istaknuti kako je 6.934 četvornih metara nove pješačke površine na trgu Place de la Bastille dobiveno nauštrb kolnika.

Četiri urbane šume na pariškim amblematskim lokacijama

Početak nove školske godine označit će 28 novih zelenih oaza u školskim dvorištima, u svim dijelovima Pariza će se ozelenjeti brojne, trenutno asfaltirane površine, no najveću novost „grada svjetlosti i ljubavi“ uskoro će predstavljati četiri urbane šume na mjestima na kojima bi ih malo tko očekivao.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER