Bastille uskoro dobiva novi izgled

Nastavlja se metamorfoza velikih pariških trgova

Pariška gradska uprava ulaže velike napore kako bi grad prilagodila potrebama suvremenog gradskog stanovništva i zaštitila ga od klimatskih promjena. Stoga se javni prostor grada ozelenjuje i namjenjuje različitim skupinama građana, a posebno je važno istaknuti kako je 6.934 četvornih metara nove pješačke površine na trgu Place de la Bastille dobiveno nauštrb kolnika.

Početkom srpnja pisali smo o otvorenju preuređenog pariškog trga Place de la Nation, jednog od sedam velikih trgova francuske metropole koji se ozelenjavaju i prilagođavaju klimatskim promjenama. Još prošle godine završena je obnova trga na kojem se nalazi Panthéon, a radovi se trenutno izvode i dovršavaju na još pet trgova (BastilleGambetta, place des Fêtes, place de la Madeleine i place d’Italie). Velika obnova pariških trgova realizira se u sklopu plana Réinventons nos places, „teškog“ oko 46 milijuna eura.

Preuređenje pariškog trga Place de la Bastille brzo napreduje. Po završetku radova u studenom 2019., trg će izgledati potpuno drukčije: bit će znatno zeleniji te pristupačniji i ugodniji za pješake, a pored novih klupa i ostalog urbanog namještaja, najveća novost je nova pješačka oaza površine veće od jednog hektara.

  • PRIJE:

  • POSLIJE:

Obnova ovog važnog gradskog trga i mjesta na kojem se susreću tri pariška arondismana (4., 11. i 12.) ima za cilj stvoriti pješačku vezu od istoka prema zapadu grada, kao i pješačko te krajobrazno povezivanje linije sjever – jug, posebice s lukom Arsenal. Nadalje, obnovom će se skratiti i olakšati pješački i biciklistički prijelazi, znatno ozeleniti ovo još donedavno izrazito prometno čvorište te zaštititi povijesna i kulturna baština. Također, konačno će se osloboditi i pristup pariškoj Operi, dosad izoliranoj frekventnim prometnicama.

Prostor namijenjen pješacima 

Na trgu će se dobiti nova velika pješačka površina u obliku poluotoka koja će zauzimati površinu od 11.000 četvornih metara te će se protezati od Srpanjskog stupa (Colonne de Juillet), dosad smještenog u središtu prometnog čvorišta, do šetališta luke Arsenal. Na ovaj se način širi nova pješačka veza istok-zapad te se znatno širi zelena površina koja se povezuje s lukom. Novi pješački prijelazi, skraćeni i bitno širi, udovoljavat će potrebama svih pješaka te osobama s invaliditetom.

Na novoj će se površini trga stvoriti i staza koja će usmjeravati slijepe i slabovidne osobe te im omogućiti lakše kretanje. Cijela će površina imati blagi nagib kako bi se olakšalo kretanje osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Nova zelena površina trga imat će više namjena i nudit će dovoljno prostora i hlada za sve željne ugodnog boravka, opuštanja i rekreacije na otvorenom, bit će opremljena i uređajima za hlađenje vodenom maglicom u slučaju velikih vrućina, a imat će stazu za sve popularnije električne romobile.

Ovaj je pariški trg ujedno i jedan od najvećih simbola nacionalne povijesti. Stoga će se na tlu kvalitetnije označiti zidovi stare tvrđave i vrata Porte Saint-Antoine kako bi svjedočili o povijesti trga. Uostalom, novim će se izgledom trga također ljepše istaknuti Srpanjski stup (Colonne de Juillet).

Nova dvosmjerna biciklistička staza

Već ranije puštena je u promet nova dvosmjerna biciklistička staza koja omogućuje jednostavno povezivanje pariških bulevara u pravcu zapadnog dijela grada, posebice ulica rue Saint-Antoine i rue du Faubourg Saint-Antoine. Uz to, pet biciklističkih prijelaza omogućit će kontinuitet biciklističkih staza.

Trg će se konačno otvoriti i prema kanalu Saint-Martin, no taj dio radova bit će dovršen do ljeta 2020. godine. Povezivanjem će se pješacima omogućiti izravni pristup luci Arsenal, a kako se u Parizu misli na potrebe svih građanki i građana, pristupna rampa do luke bit će prilagođena osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Ukratko, Parižanke i Parižane, kao i brojne posjetitelje lijepe francuske metropole nakon 15 mjeseci radova na novom trgu očekuje novih 48 stabala i 40 % dodatnog prostora za pješake. Pariška gradska uprava ulaže velike napore kako bi grad prilagodila potrebama suvremenog gradskog stanovništva i zaštitila ga od klimatskih promjena. Stoga se javni prostor grada ozelenjuje i namjenjuje različitim skupinama građana, a posebno je važno istaknuti kako je 6.934 četvornih metara nove pješačke površine na trgu Place de la Bastille dobiveno nauštrb kolnika.

Suvremeni gradovi sve se više prilagođavaju klimatskim promjenama i potrebama pješaka. Vrijeme je da to konačno shvate i primijene čelnici naših lokalnih samouprava.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Pariz je bogatiji za još jedan zeleni trg

Pariški trg Place de la Nation dobio je posve nov, znatno zeleniji izgled, a otvoren je u nedjelju uz bogat zabavni program i podjelu 4.000 besplatnih sadnica građankama i građanima Pariza kako bi francuska metropola postala još zelenija!

Četiri urbane šume na pariškim amblematskim lokacijama

Početak nove školske godine označit će 28 novih zelenih oaza u školskim dvorištima, u svim dijelovima Pariza će se ozelenjeti brojne, trenutno asfaltirane površine, no najveću novost „grada svjetlosti i ljubavi“ uskoro će predstavljati četiri urbane šume na mjestima na kojima bi ih malo tko očekivao.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER