Champs-Elysées: Parižani su rekli svoje, žele zeleniju i mirniju aveniju

Jedna od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mogla bi se znatno promijeniti do 2030. godine te od Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) prerasti u „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles)

U javnom savjetovanju o budućnosti Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) sudjelovao je rekordan broj od gotovo 100.000 Parižanki i Parižana, a „zeleno“ svjetlo za novi projekt „Poljane mogućnosti“ dalo je čak 450.000 građanki i građana francuske metropole.

Savjetovanje je u organizaciji Odbora Champs-Elysées (Comité des Champs-Élysées) i građanske platforme Make.org provedeno u razdoblju od 14. veljače do 4. lipnja ove godine, a na pitanje „Što biste željeli promijeniti s ciljem poboljšanja Elizejskih poljana?“ Parižanke i Parižani su odgovorili s preko dvije tisuće svojih prijedloga. Velika većina njih podržava ozelenjavanje avenije sadnjom drveća i uređenjem zelenih površina, no ipak su protiv potpune zabrane prometa.

  • © PCA-STREAM

Podsjetimo, iako se Champs-Élysées često naziva jednom od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mnogi je Parižani izbjegavaju u širokom luku. Za većinu građana Pariza avenija predstavlja bučni „turistički rezervat“, što su potvrdila i istraživanja provedena za potrebe razvoja ovog projekta. Naime, legendarnom pariškom arterijom svakog dana korača čak 100.000 pješaka od kojih su 68 posto turisti, pretežito strani, a svega pet posto stanovnici „Grada svjetlosti“, ne uključujući građane Pariza koji ovdje rade. Velika većina Parižana ili njih 71 posto zbog toga aveniju smatra izrazito turističkom zonom: 26 posto njih smatra da je previše bučna, a 10 posto je smatra opasnom i nesigurnom.

No, zahvaljujući urbanističkom projektu koji bi mogao radikalno izmijeniti izgled ove raskošne avenije to bi se do 2030. godine ipak trebalo promijeniti. Projekt je sredinom veljače predstavljen izložbom „Champs-Élysées - povijest i perspektive“ („Champs-Élysées – histoire & perspectives“) u izložbenom prostoru Pavillon de l'Arsenal. Autor ambicioznog projekta preobrazbe ove pariške avenije je Philippe Chiambaretta, arhitekt i osnivač arhitektonske agencije PCA-STREAM, kojoj je povjereno vođenje ovog projekta na inicijativu Odbora Champs-Elysées.

  • Od sadašnjih 11 prometnih traka na pariškom trgu Place de l'Etoile trebalo bi ostati (samo) sedam, i to uz puno više drveća i zelenih površina. Elizejske poljane (Les Champs-Élysées) bi do 2030. trebale postati „Poljane mogućnosti“. / © PCA-STREAM

Posjetitelji izložbe, svi stanovnici francuske metropole i regije koja je okružuje, mogli su dati svoje mišljenje, glasati za najbolje prijedloge, ali i predati vlastite projekte. Cilj javnog savjetovanja bio je izbor najkvalitetnijih prijedloga kako bi se avenija ponovno vratila svojim građanima.

Kako su otkrili rezultati javnog savjetovanja, stanovnici Pariza i regije Île-de-France izrazito su zabrinuti za budućnost Elizejskih poljana, o čemu svjedoči i rekordan broj od čak 96.762 sudionika. 40 % njih bili su Parižani, a 42 % stanovnici regije Île-de-France, uključujući trećinu departmana Hauts-de-Seine koji obuhvaća zapadna unutarnja predgrađa Pariza u neposrednoj blizini „najljepše avenije na svijetu“.

„Nismo očekivali takvo velik odaziv, no ovaj rekordan broj ipak pokazuje privrženost Parižana aveniji, ali i njihovu želju da aktivno sudjeluju u njenoj preobrazbi svojim mišljenjima i konkretnim prijedlozima“, rekao je Jean-Noël Reinhardt, predsjednik Odbora Champs-Elysées.

  • © PCA-STREAM

Temeljem 2.000 pristiglih prijedloga može se izdvojiti šest glavnih zaključaka. Najbrojniji prijedlozi odnose se na značajno ozelenjavanje avenije, što je uostalom i jedna od glavnih ideja projekta arhitekta Philippea Chiambarette. Međutim, ističe se snažno protivljenje dosadašnjoj praksi sadnje drvoreda duž pločnika, u kojima je svako stablo okruženo asfaltom. Drveću se mora omogućiti da diše, oko stabala treba urediti šire zelene površine koje će prikupljati kišnicu i utjecati na sniženje temperatura zraka, komentirali su građani. Međutim, mnogi se protive ideji prekomjernog ozelenjavanja jer smatraju kako bi se time ipak narušio izgled avenije.

Drugi prioritet je stvaranje prave pješačke staze i šetnice od vrta Jardin des Tuileries do Slavoluka pobjede na zvjezdastom trgu Place de l'Etoile, čime bi se pješacima znatno olakšalo kretanje, osobito na Trgu sloge (Place de la Concorde). Građani su također istaknuli potrebu za povećanjem broja javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, ali i javnih zahoda, klupa i mjesta za odmor. Iako se već dvije godine, svake prve nedjelje u mjesecu, avenija u potpunosti zatvara za sav promet te prepušta pješacima i biciklistima, zanimljivo je što većina građana ne želi potpunu zabranu prometa. No ipak, zahtijevaju odvajanje i osiguranje pješačkih i biciklističkih staza.

  • © PCA-STREAM

Sve će ovisiti o izboru nove pariške gradonačelnice

Ostali rezultati koji proizlaze iz savjetovanja odnose se na kvalitetniju podjelu javnog prostora za različite oblike održive mobilnosti, otvaranje više trgovina francuskih brendova te promicanje francuske gastronomije i francuskog umijeća življenja umjesto restorana međunarodnih lanaca brze prehrane. Građani izuzetno cijene parišku tradiciju te stoga zahtijevaju očuvanje arhitektonskih elemenata i ulične opreme poput uličnih svjetiljki, tradicionalnih reklamnih stupova (colonne Morris), starih elegantnih pročelja u haussmannskom stilu, popločenja i povijesnih vrtova. Također, ističe se potreba veće sigurnosti na aveniji i to boljom prevencijom džeparenja i krađa u trgovinama, a naglašava se i potreba učinkovitijeg održavanja čistoće javnih površina.

Prema Axelu Dauchezu, predsjedniku građanske platforme Make.org, rezultati savjetovanja su očekivano dobri i korisni za budućnost francuske metropole koja bi trebala biti „još zelenija, mirnija i sigurnija te skladnija u zadovoljavanju potreba različitih oblika urbane mobilnosti, kao i zaštite baštine u uvjetima suvremenog urbanog razvoja“.

Za Jean-Noël Reinhardta, predsjednika Odbora Champs-Elysées, rezultati javnog savjetovanja ukazuju kako su „građani izrazito zainteresirani za uređenje mirnije i ugodnije avenije čiji će izgled tako uistinu odgovarati epitetu najljepše na svijetu.“

  • © PCA-STREAM

U Odboru Champs-Elysées se za provedbu ovog projekta razmatra javno-privatno partnerstvo, a procjenjuje se kako je za njegovu realizaciju potrebno 150 milijuna eura. Ovako skup i ambiciozan projekt sigurno se neće moći realizirati bez potpore buduće gradonačelnice Pariza. Stoga su s rezultatima savjetovanja upoznate kandidatkinje koje se natječu u drugom krugu općinskih izbora 28. lipnja ove godine – sadašnja gradonačelnica Anne Hidalgo (PS), Rachida Dati, bivša Sarkozyjeva ministrica pravosuđa i kandidatkinja stranke desnog centra Les Républicains (LR) i Agnès Buzyn, bivša ministrica za socijalna pitanja i zdravstvo u Macronovoj vladi (LREM).

Aktualna gradonačelnica Anne Hidalgo, koja se natječe za svoj drugi mandat, dobila je očekivanu potporu Davida Belliarda i Zelenih, pa u drugom krugu starta s najvećom potporom pariških birača. Kako se tijekom proteklih pet godina odlučno borila za uvođenje brojnih mjera protiv onečišćenja zraka i ograničavanje automobilskog prometa te intenzivnim ozelenjavanjem grada, širenjem pješačkih zona i izgradnjom mreže biciklističkih staza uvelike promijenila izgled grada, sasvim je razumljivo kako je već izrazila svoju potporu i novom projektu „Poljane mogućnosti“.

  • © PCA-STREAM

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Pariške Elizejske poljane do 2030. postaju „izvanredan park“

Ovako skup i ambiciozan projekt nije moguće realizirati bez potpore gradonačelnice Anne Hidalgo, a ona je svoju potporu projektu „Poljane mogućnosti“ izrazila još tijekom prošlogodišnje kampanje za francuske lokalne izbore. Sada je kao ponovno izabrana gradonačelnica u svom drugom mandatu dala zeleno svjetlo za realizaciju ovog projekta vrijednog 250 milijuna eura, kojim će se najraskošnija pariška avenija u potpunosti transformirati.

Nove pariške „Poljane mogućnosti“

Smanjenje broja prometnih traka, sadnja više od tisuću stabala, preuređenje trgova Place de l'Etoile i Place de la Concorde... Jedna od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mogla bi se znatno promijeniti do 2030. godine te od Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) prerasti u „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles).

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER