Ovog ljeta počinje transformacija Elizejskih poljana

Champs-Élysées: Izgled jedne od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta znatno će se promijeniti do kraja ovog desetljeća kada se planira dovršiti ambiciozni projekt njenog preuređenja

„Do 2024. godine uljepšat ćemo najljepšu aveniju na svijetu tako što ćemo je prilagoditi novim izazovima i vratiti Parižanima te svima onima koji vole naš grad“, kazala je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Odbor Champs-Élysées (Comité des Champs-Élysées) je kampanju za obnovu avenije i njenog neposrednog okruženja započeo još 2018. godine, a vođenje projekta povjerio je Philippeu Chiambaretti, arhitektu i osnivaču arhitektonske agencije PCA-STREAM koja je predložila vrlo ambiciozan plan njene temeljite preobrazbe. Projekt je početkom veljače 2020. predstavljen na izložbi „Champs-Élysées - povijest i perspektive“, a istovremeno s izložbom pokrenuto je i višemjesečno javno savjetovanje kojim se htjelo dobiti mišljenje javnosti te izabrati najkvalitetniji prijedlozi kako bi se avenija ponovno vratila svojim građanima.

Cilj preuređenja Elizejskih poljana, koje se protežu od Slavoluka pobjede do najvećeg pariškog trga Place de la Concorde, je vraćanje sjaja ovoj poznatoj pariškoj aveniji koju mnogi Parižani već godinama izbjegavaju u širokom luku. Kako su potvrdila istraživanja provedena za potrebe razvoja ovog projekta, za većinu građana Pariza avenija predstavlja bučni „turistički rezervat“. U savjetovanju o projektu sudjelovao je rekordan broj Parižanki i Parižana, a velika većina njih podržava ozelenjavanje avenije, sadnju velikog broja drveća i uređenje novih zelenih površina, kao i mjere smirivanja prometa.

© PCA-STREAM

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je početkom 2021. godine potvrdila svoju potporu realizaciji ovog ambicioznog projekta, a iako je realizacija projekta preuređenja Elizejskih poljana trebala početi nakon Ljetnih olimpijskih igara 2024. radovi na obnovi kreću već ovog ljeta. Tu informaciju potvrdila je Jeanne d'Hauteserre, načelnica 8. pariškog arondismana, najavivši početak radova na sanaciji nogostupa, a potom i kolnika. U tu svrhu odobreno je 30 milijuna eura, a završetak radova i otvaranje „izvanrednog vrta“ duž 1,9 km duge avenije u središnjem dijelu Pariza očekuje se do 2030. godine. Cijeli projekt „težak“ je čak 250 milijuna eura.

Podsjetimo, arhitekt Philippe Chiambaretta projektom predlaže značajno smanjenje površine namijenjene za automobilski promet, čime bi se dosadašnja izuzetno frekventna prometnica s osam traka - po četiri u svakom smjeru, reducirala na četiri, odnosno na dvije trake u oba smjera. Na zvjezdastom trgu Place Charles de Gaulle također se planira smanjiti broj prometnih traka sa sadašnjih 11 na sedam, dok će se na Trgu sloge (Place de la Concorde), urediti velike pješačke površine.

No, glavna značajka projekta je ozelenjavanje avenije i njene neposredne okoline. Chiambaretta, naime, duž cijele avenije namjerava posaditi preko tisuću stabala čime bi se ukupne zelene površine sa sadašnjih 32.000 povećale na 95.000 četvornih metara. Vrtovi Elizejskih poljana proširili bi se velikim „Centralnim parkom“ te povezali s rijekom Seine i njenim dokovima.

© PCA-STREAM

„Do 2024. godine uljepšat ćemo najljepšu aveniju na svijetu tako što ćemo je prilagoditi novim izazovima i vratiti Parižanima te svima onima koji vole naš grad. Najprije će 'prodisati' trg Place Charles de Gaulle i to tako što će se do 2024. proširiti središnji prostor oko Slavoluka pobjede kako bismo napravili više mjesta za pješake. Kako bismo što bolje uljepšali ovaj povijesni spomenik, obnovit ćemo razne elemente uličnog namještaja. Na Aveniji Champs-Élysées će se do 2024. uskladiti izgled ugostiteljskih terasa i obnoviti površine oko stabala sadnjom cvijeća i trajnica. Također, obnovit će se i cjelokupna urbana oprema. Najljepša avenija na svijetu imat će i najljepše vrtove na svijetu! Do 2024. obnovit ćemo ih s više od 15.000 m² novih zelenih površina, 7.700 m² površine uz prometnicu preuredit će se u vrtne staze, a posadit će se i 107 novih stabala te obnoviti 146 postojećih klupa, uključujući 102 povijesne Davioud klupe.“ - izjavila je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Radovi na uređenju nogostupa i pješačkih prijelaza te postavljanje nove urbane opreme odvijat će se postupno od svibnja 2022. do prosinca 2023. godine, dok će sadnja trajnica i uređenje površina oko postojećih stabala početi u zimskoj sezoni 2022./2023. Proračun za ovu prvu fazu projekta iznosi 30 milijuna eura: Grad Pariz sudjeluje s 24 milijuna eura, dok dodatnih šest milijuna eura osigurava tvrtka Solideo zadužena za izgradnju objekata za Ljetne olimpijske igre u Parizu 2024.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Nove pariške „Poljane mogućnosti“

Smanjenje broja prometnih traka, sadnja više od tisuću stabala, preuređenje trgova Place de l'Etoile i Place de la Concorde... Jedna od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mogla bi se znatno promijeniti do 2030. godine te od Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) prerasti u „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles).

Pariške Elizejske poljane do 2030. postaju „izvanredan park“

Ovako skup i ambiciozan projekt nije moguće realizirati bez potpore gradonačelnice Anne Hidalgo, a ona je svoju potporu projektu „Poljane mogućnosti“ izrazila još tijekom prošlogodišnje kampanje za francuske lokalne izbore. Sada je kao ponovno izabrana gradonačelnica u svom drugom mandatu dala zeleno svjetlo za realizaciju ovog projekta vrijednog 250 milijuna eura, kojim će se najraskošnija pariška avenija u potpunosti transformirati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER