Pariške Elizejske poljane do 2030. postaju „izvanredan park“

Sada je konačno potvrđeno! Izgled jedne od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta znatno će se promijeniti do kraja ovog desetljeća kada se planira dovršiti projekt „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles).

Ovako skup i ambiciozan projekt nije moguće realizirati bez potpore gradonačelnice Anne Hidalgo, a ona je svoju potporu projektu „Poljane mogućnosti“ izrazila još tijekom prošlogodišnje kampanje za francuske lokalne izbore. Sada je kao ponovno izabrana gradonačelnica u svom drugom mandatu dala zeleno svjetlo za realizaciju ovog projekta vrijednog 250 milijuna eura, kojim će se najraskošnija pariška avenija u potpunosti transformirati.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u nedjelju je potvrdila svoju potporu realizaciji ovog ambicioznog projekta u svom razgovoru za francuski tjednik Le Journal du Dimanche. No, realizacija projekta preuređenja Elizejskih poljana ipak će započeti nakon Ljetnih olimpijskih igara kojima je francuska metropola domaćin 2024. godine, a otvorenje „izvanrednog vrta“ duž 1,9 km duge avenije u središnjem dijelu Pariza očekuje se do 2030. godine.

  • © PCA-STREAM

Odbor Champs-Élysées (Comité des Champs-Élysées) je kampanju za obnovu avenije i njenog neposrednog okruženja započeo još 2018. godine, a vođenje projekta povjerio je Philippeu Chiambaretti, arhitektu i osnivaču arhitektonske agencije PCA-STREAM koja je nakon godinu dana priprema predložila vrlo ambiciozan plan njene temeljite preobrazbe. Projekt je početkom veljače 2020. predstavljen na izložbi „Champs-Élysées - povijest i perspektive“ („Champs-Élysées – histoire & perspectives“), a istovremeno s izložbom pokrenuto je i višemjesečno javno savjetovanje kojim se htjelo dobiti mišljenje javnosti te izabrati najkvalitetniji prijedlozi kako bi se avenija ponovno vratila svojim građanima.

U savjetovanju je sudjelovao rekordan broj od gotovo 100.000 Parižanki i Parižana, a „zeleno“ svjetlo za novi projekt „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles) dalo je čak 450.000 građanki i građana francuske metropole. Velika većina njih podržala je ozelenjavanje avenije, sadnju velikog broja drveća i uređenje novih zelenih površina, no ipak su bili protiv potpune zabrane prometa.

„Nismo očekivali takvo velik odaziv, no ovaj rekordan broj ipak pokazuje privrženost Parižana aveniji, ali i njihovu želju da svojim mišljenjima i konkretnim prijedlozima aktivno sudjeluju u njenoj preobrazbi“, rekao po završetku javnog savjetovanja Jean-Noël Reinhardt, predsjednik Odbora Champs-Elysées koji za provedbu ovog projekta razmatra javno-privatno partnerstvo.

  • © PCA-STREAM

Kao što smo ranije izvijestili, iako se Champs-Élysées često naziva jednom od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mnogi je Parižani već godinama izbjegavaju u širokom luku. Za većinu građana Pariza avenija predstavlja bučni „turistički rezervat“, što su potvrdila i istraživanja provedena za potrebe razvoja ovog projekta. Naime, legendarnom pariškom arterijom svakog je dana prije početka pandemije koronavirusa prolazilo čak 100.000 osoba od kojih su 68 posto bili turisti, pretežito strani, svega pet posto stanovnici „Grada svjetlosti“, a preostali Parižani koji rade u luksuznim trgovinama, ekskluzivnim restoranima i kavanama te salonima automobila. Velika većina Parižana ili njih 71 posto zbog toga je aveniju smatralo izrazito turističkom zonom: za 26 posto njih bila je previše bučna, a 10 posto građana aveniju je čak smatralo opasnom i nesigurnom.

  • © PCA-STREAM

Također, ovom izrazito prometnom avenijom svakog sata u prosjeku prođe čak 3.000 vozila, a često je kvaliteta zraka lošija nego na pariškoj obilaznici Périphérique.

„Legendarna avenija izgubila je svoj sjaj tijekom posljednjih 30 godina. Parižani su je postupno napustili, a u novije vrijeme bila je i glavno poprište vandalizma, nasilnih prosvjeda i sukoba „žutih prsluka“ s policijom, ali i drugih događanja tijekom aktualne zdravstvene i ekonomske krize“, priopćio je Odbor Champs-Elysées pozdravljajući potporu gradonačelnice Hidalgo.

  • Od sadašnjih 11 prometnih traka na pariškom trgu Place de l'Etoile trebalo bi ostati (samo) sedam, i to uz puno više drveća i zelenih površina. Elizejske poljane (Les Champs-Élysées) bi do 2030. trebale postati „Poljane mogućnosti“. / © PCA-STREAM

Arhitekt Philippe Chiambaretta projektom predlaže značajno smanjenje površine namijenjene za automobilski promet, čime bi se dosadašnja izuzetno frekventna prometnica s osam traka - po četiri u svakom smjeru, reducirala na četiri, odnosno na dvije trake u oba smjera. Na zvjezdastom trgu Place de l'Etoile također se planira smanjiti broj prometnih traka sa sadašnjih 11 na sedam, dok bi se na Trgu sloge (Place de la Concorde) – najvećem pariškom trgu, uredile velike pješačke površine i prijelazi.

  • © PCA-STREAM

No, glavna značajka projekta je ozelenjavanje avenije i njene neposredne okoline. Chiambaretta, naime, duž cijele avenije namjerava posaditi preko tisuću stabala čime bi se ukupne zelene površine sa sadašnjih 32.000 povećale na 95.000 četvornih metara. Vrtovi Elizejskih poljana proširili bi se velikim „Centralnim parkom“ te povezali s rijekom Seine i njenim dokovima.

  • © PCA-STREAM

Hidalgo je u razgovoru za tjednik Le Journal du Dimanche istaknula kako je obnova Elizejskih poljana jedan od nekoliko velikih projekata kojima se Pariz nastoji u potpunosti preobraziti „prije i poslije 2024. godine“. Jedan od tih projekata je svakako i veliki projekt obnove turistima svakako najpopularnijeg dijela grada - od popularnog pariškog trga Trocadéro do Eiffelovog tornja i Marsove poljane (Champ de Mars), čime će Pariz u svom središtu dobiti ogromnu zelenu površinu namijenjenu iskjučivo pješacima.

  • © PCA-STREAM

Osim toga, Hidalgo je istaknula i prioritete gradske uprave koji se prvenstveno odnose na sanaciju gospodarskih i društvenih posljedica aktualne zdravstvene krize. „I prije pandemije bili smo svjesni da se naše zdravstvo suočava s velikim poteškoćama. Javno zdravlje je naša glavna briga i obvezala sam se da ću reorganizirati cijeli zdravstveni sustav. Naravno, ostaju nam i druge obveze sukladno obećanjima koje sam dala tijekom lokalnih izbora, a odnose se na urbanu transformaciju, borbu protiv klimatskih promjena te solidarnost i socijalnu stanogradnju“, kazala je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Nove pariške „Poljane mogućnosti“

Smanjenje broja prometnih traka, sadnja više od tisuću stabala, preuređenje trgova Place de l'Etoile i Place de la Concorde... Jedna od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mogla bi se znatno promijeniti do 2030. godine te od Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) prerasti u „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles).

Ovog ljeta počinje transformacija Elizejskih poljana

„Do 2024. godine uljepšat ćemo najljepšu aveniju na svijetu tako što ćemo je prilagoditi novim izazovima i vratiti Parižanima te svima onima koji vole naš grad“, kazala je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER