Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Pariškoj gradonačelnici se uistinu treba odati priznanje za trud koji ulaže u pretvaranje Pariza u jednu od najzelenijih metropola svijeta

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo je u utorak 21. svibnja predstavila veliki projekt obnove turistima svakako najpopularnijeg dijela grada - prolaza od popularnog pariškog trga Trocadéro do Eiffelovog tornja, koji će po završetku radova 2024. godine biti hortikulturno uređen te u potpunosti namijenjen pješacima.

Projekt „OnE" Kathryn Gustafson i njezine partnerske tvrtke Gustafson Porter + Bowman / Fotografija: Gustafson Porter + Bowman

Navedeni radovi prema projektu za čiji je odabir u veljači 2018. godine raspisan međunarodni natječaj bit će gotovi prije početka Ljetnih olimpijskih igara, čiji je Pariz domaćin 2024. godine. Na natječaju je odabran projekt američke krajobrazne arhitektice Kathryn Gustafson i njezine partnerske tvrtke Gustafson Porter + Bowman iz Londona, jednostavno nazvan „OnE“.

Trocadéro će dobiti veliki zeleni amfiteatar / Gustafson Porter + Bowman

Most Pont d’Iéna postaje pješački i dobiva drvorede

Radovi će krenuti s Trga Trocadéro na kojem se planira nova regulacija prometa uz zatvaranje dosadašnje prometnice uz Palais de Chaillot i Nacionalni pomorski muzej (Musée national de la Marine) te uređenje velikog zelenog amfiteatra. Nešto niže, planira se obnova staza i prolaza u vrtovima Trocadéro, kao i obnova postojećih objekata među kojima je i pariški akvarij Cinéaqua. Projektom se također planira proširenje područja oko Varšavske fontane, obnova i ozelenjavanje terasa, kao i uvođenje pješačkih staza s obje strane fontane.

Na mostu Pont d’Iéna po prvi put će se zasaditi drveće / Gustafson Porter + Bowman

Automobili više neće imati pristup jednom od čuvenih pariških mostova - Le pont d’Iéna, koji će prema projektu biti otvoren isključivo za javni prijevoz i hitne službe te pješake i bicikliste, a na njemu bi se s obje strane po prvi put trebalo zasaditi drveće. Broj voznih traka na izuzetno frekventnoj prometnici Quai Branly smanjit će se s četiri na dvije te će se uvesti zona ograničene brzine do 20 km/h u kojoj će pješaci imati prioritet. Pariz će i s obje strane ovog mosta dobiti dva nova gradska trga – Varšavski trg i Trg Quai Branly. Prvi će služiti za velika okupljanja i događanja, a drugi će omogućiti brži pristup pješaka Eiffelovom tornju.

Varšavska fontana sagrađena 1937. godine dobit će nove zelene terase / Gustafson Porter + Bowman

Kako olakšati pristup Eiffelovom tornju

Obnova čeka i podnožje Eiffelovog tornja te okolnih vrtova, a također se planira izgradnja dva objekta za pohranu i čuvanje prtljage ispred njegovih glavnih prilaza. U neposrednoj blizini Eiffelovog tornja obnovit će se i sportski centar Émile Anthoine i njegova igrališta, a u planu je i izgradnja alternativnog ulaza na Eiffelov toranj za posjetitelje koji dolaze iz pravca mosta Bir-Hakeim. Uz obalu rijeke Seine uredit će se novo šetalište od mosta Bir-Hakeim do Muzeja Quai Branly, naravno s biciklističkim stazama, vrtovima i prostorima za rekreaciju.

Novi izgled podnožja "Željezne dame" / Gustafson Porter + Bowman

Po svršetku Ljetnih olimpijskih igara radovi će se nastaviti na Marsovoj poljani (Champ de Mars), najvećoj javnoj zelenoj površini u Parizu. Ovdje će se urediti novi podignuti travnjaci i vrtovi s različitim biljnim vrstama i cvijećem. U zadnjoj fazi radova, na prostoru od Trga Jacques-Rueff do l’École militaire (vojne škole) uredit će se novi prostori za kulturno-umjetnička događanja te preoblikovati prostor uz stanicu podzemne željeznice École militaire.

„To je koherentna cjelina koja će ovim projektom postati prostor za šetanje, hodanje i disanje“, rekla je Anne Hidalgo. „Francuska metropola mora zadržati svoju vodeću poziciju u zaštiti okoliša, a stvaranjem zelenog grada to ćemo i postići.“

„Ovo je posebno atraktivan dio grada koji zaslužuje svoju transformaciju u prostor bez automobila, autobusa i masovnog turizma“, izjavio je Jean-Louis Missika, zamjenik gradonačelnice Pariza zadužen za urbano planiranje. „Eiffelov toranj će se i dalje nalaziti u središtu ovog prostranog parka i pozivat će Parižanke i Parižane da ovamo dođu u šetnju.“

Projekt Kathryn Gustafson odabran je kao najbolji od četiri prijavljena na međunarodni natječaj „Eiffelov toranj - otkrijte, pribiližite se, posjetite“ (Site tour Eiffel - découvrir, approcher, visiter) koji je Grad Pariz raspisao u veljači prošle godine.

„Ovim projektom možemo uspjeti stvoriti najveću zelenu površinu u Parizu koja će pridonijeti regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti“, rekla je Kathryn Gustafson, koja je inače realizirala i projekt memorijalne fontane princeze od Walesa u Londonu.

The Diana, Princess of Wales Memorial Fountain (2004.) / Fotografija: Gustafson Porter + Bowman

Ambiciozan plan organizatora OI Paris 2024

Projekt će se realizirati na ukupnoj površini od 54 hektara i stajat će 72 milijuna eura s uključenim porezima. Prva faza radova će započeti krajem 2020. ili početkom 2021. godine i trajat će do 2023. godine zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine. U tom razdoblju planira se dovršiti dio od Trga Trocadéro do Trga Jacques-Rueff.

Radovi će se nakon pauze nastaviti krajem 2024. u preostalom dijelu Marsove poljane i trebali bi biti dovršeni do 2030. godine. Najpoznatiji pariški spomenik Eiffelov toranj - „Željeznu damu“ koja je nedavno proslavila svoj 130. rođendan, svake godine posjeti sedam milijuna posjetitelja, a procjenjuje se da njegovo podnožje posjeti još dodatnih 20 milijuna posjetitelja.

Projekt Kathryn Gustafson odabran je kao najbolji od ukupno četiri prijavljena / Gustafson Porter + Bowman

U svojoj predanosti rješavanja problema klimatskih promjena Pariz želi održati dosad najodrživije Olimpijske igre – ambiciozni cilj je smanjiti ugljični otisak OI Pariz 2024. za čak 55 % u odnosu na igre održane u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Četiri urbane šume na pariškim amblematskim lokacijama

Početak nove školske godine označit će 28 novih zelenih oaza u školskim dvorištima, u svim dijelovima Pariza će se ozelenjeti brojne, trenutno asfaltirane površine, no najveću novost „grada svjetlosti i ljubavi“ uskoro će predstavljati četiri urbane šume na mjestima na kojima bi ih malo tko očekivao.

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER