Nove pariške „Poljane mogućnosti“

Već dvije godine, svake prve nedjelje u mjesecu, jedna od najpoznatijih svjetskih avenija zatvara se za sav promet i prepušta pješacima i biciklistima

Smanjenje broja prometnih traka, sadnja više od tisuću stabala, preuređenje trgova Place de l'Etoile i Place de la Concorde... Jedna od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mogla bi se znatno promijeniti do 2030. godine te od Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) prerasti u „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles).

Iako je Champs-Élysées jedna od najpoznatijih i najljepših svjetskih avenija, mnogi je Parižani izbjegavaju u širokom luku. To bi se sljedećih godina ipak trebalo promijeniti zahvaljujući urbanističkom projektu koji bi mogao radikalno izmijeniti izgled ove raskošne avenije. Projekt je ovog četvrtka predstavljen na izložbi „Champs-Élysées - povijest i perspektive“ („Champs-Élysées – histoire & perspectives“), koja se u izložbenom prostoru Pavillon de l'Arsenal može razgledati do 10. svibnja.

  • Izvor: PCA-STREAM

Philippe Chiambaretta, arhitekt i osnivač arhitektonske agencije PCA-STREAM kojoj je povjereno vođenje ovog projekta na inicijativu Odbora Champs-Elysées (Comité des Champs-Élysées), nakon godinu dana priprema predlaže vrlo ambiciozan plan preobrazbe ove pariške avenije.

„Grad se doživljavao kao stroj. Danas se mora promatrati kao metabolizam“, objašnjava Chiambaretta.

Chiambaretta predlaže značajno smanjenje površine namijenjene za automobilski promet, čime bi se dosadašnja izuzetno frekventna prometnica s osam traka - po četiri u svakom smjeru, reducirala na četiri, odnosno na dvije trake u oba smjera.

  • Izvor: PCA-STREAM

Triput više zelenih površina

Na zvjezdastom trgu Place de l'Etoile također se planira smanjiti broj prometnih traka sa sadašnjih 11 na sedam, dok bi se na Trgu sloge (Place de la Concorde) uredile velike pješačke površine i prijelazi.

Glavna značajka projekta je ozelenjavanje avenije i njene neposredne okoline. Chiambaretta, naime, duž cijele avenije namjerava posaditi čak 1.132 stabla te značajno ozeleniti njen vrh. Tako bi se ukupne zelene površine sa sadašnjih 32.000 povećale na 95.000 četvornih metara. Vrtovi Elizejskih poljana proširili bi se velikim „Centralnim parkom“ te povezali s rijekom Seine i njenim dokovima.

  • Izvor: PCA-STREAM

>>> Pročitajte još >>> Ponovno osmišljavanje Pariza 2: Druga strana grada

Previše turista i buke

Svim građanima Pariza jasno je da je njihova najljepša avenija postala bučni „turistički rezervat“, što potvrđuju i najnovija istraživanja provedena za potrebe razvoja ovog projekta. Naime, legendarnom pariškom arterijom svakog dana korača čak 100.000 pješaka od kojih su 68 posto turisti, pretežito strani, a svega pet posto stanovnici „Grada svjetlosti“, ne uključujući građane Pariza koji ovdje rade.

Velika većina Parižana ili njih 71 posto zbog toga aveniju smatra izrazito turističkom zonom: 26 posto njih smatra da je previše bučna, a 10 posto je smatra opasnom i nesigurnom.

„Osjećaji stresa i nesigurnosti prvenstveno su povezani s automobilima“, zaključuje Philippe Chiambaretta.

  • Izvor: PCA-STREAM

>>> Pročitajte još >>>Sve za četvrt sata – vrijeme je za novo urbano planiranje!

Presudnu riječ imat će građani Pariza

Istovremeno s predstavljanjem novog projekta ozelenjavanja Elizejskih poljana, pokrenuto je i javno savjetovanje (champs-elysees.make.org) kojim se želi dobiti mišljenje javnosti. Posjetitelji izložbe, svi Parižani te stanovnici regije Île-de-France, moći će dati svoje mišljenje, glasati za najbolje prijedloge, ali i predati vlastite projekte. Cilj javnog savjetovanja je izbor najkvalitetnijih prijedloga kako bi se avenija ponovno vratila svojim građanima.

  • Izvor: PCA-STREAM

Rezultati savjetovanja bit će objavljeni u svibnju 2020. godine i zatim će se prezentirati javnim tijelima o kojima će na kraju ovisiti odluka o financiranju ambiciozne obnove. U Odboru Champs-Elysées se za provedbu ovog projekta razmatra javno-privatno partnerstvo, a procjenjuje se kako je za njegovu realizaciju potrebno 150 milijuna eura.

Projekt se sigurno neće moći realizirati bez potpore budućeg gradonačelnika ili gradonačelnice Pariza. Sadašnja gradonačelnica Anne Hidalgo, koja se natječe za svoj drugi mandat, odlučno se tijekom proteklih pet godina borila za uvođenje brojnih mjera protiv onečišćenja zraka i ograničavanje automobilskog prometa te intenzivnim ozelenjavanjem grada, širenjem pješačkih zona i izgradnjom mreže biciklističkih staza uvelike promijenila izgled grada.

  • Izvor: PCA-STREAM

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Pariške Elizejske poljane do 2030. postaju „izvanredan park“

Ovako skup i ambiciozan projekt nije moguće realizirati bez potpore gradonačelnice Anne Hidalgo, a ona je svoju potporu projektu „Poljane mogućnosti“ izrazila još tijekom prošlogodišnje kampanje za francuske lokalne izbore. Sada je kao ponovno izabrana gradonačelnica u svom drugom mandatu dala zeleno svjetlo za realizaciju ovog projekta vrijednog 250 milijuna eura, kojim će se najraskošnija pariška avenija u potpunosti transformirati.

Ovog ljeta počinje transformacija Elizejskih poljana

„Do 2024. godine uljepšat ćemo najljepšu aveniju na svijetu tako što ćemo je prilagoditi novim izazovima i vratiti Parižanima te svima onima koji vole naš grad“, kazala je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER