Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Druga strana grada

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

Prekretnica u razvoju Pariza

Natječaj „Réinventer Paris“, raspisan u studenom 2014. godine, neosporno je bio izuzetno uspješan i predstavljao je prekretnicu za Pariz, kako po svojoj metodologiji koja je omogućila definiranje novih načina oblikovanja grada mobiliziranjem multidisciplinarnih timova, tako i stavljanjem u prvi plan potreba građana i njihovog načina korištenja gradskih prostora.

Na natječaj su tada pristigla čak 372 rada za 23 različite lokacije od iznimnog značaja za grad Pariz, a na njihovom osmišljavanju radili su mnogi poznati francuski i svjetski stručnjaci - arhitekti, urbanisti, umjetnici i mnogi drugi. Također, ovim su natječajem realizirani ili se još uvijek realiziraju mnogi spektakularni arhitektonski projekti, pažljivo smješteni i uklopljeni u gradske prostore u samom srcu Pariza.

Izazovi razvoja suvremenih metropola

Na temelju uspjeha tog prvog natječaja, 23. svibnja 2017. godine pokrenut je njegov nastavak - „Réinventer Paris 2“, s ciljem oživljavanja i obnove podzemnih prostora grada kao njegovih neiskorištenih potencijala. Ovaj natječaj otvorio je nove horizonte i predložio okupljanje partnera koji žele iskoristiti svoje znanje o razvoju nekretnina u novom kontekstu te kreativnim timovima stručnjaka ponudio mogućnost osmišljavanja nove namjene tridesetak nedovoljno poznatih i neiskorištenih prostora „druge strane grada“ – podzemnih garaža, stanica podzemne željeznice, tunela, starih industrijskih postrojenja i dr.

Natječajem je upućen poziv za projekte osmišljavanja prostora čija obnova i nova namjena treba dati najbolje odgovore na izazove s kojima se suočavaju suvremene svjetske metropole, kao što su inovacije, zaštita okoliša i energetska tranzicija, a sve u skladu s razvojem strategije pametnog grada koji se usredotočuje na namjeru očuvanja i daljnjeg razvitka grada kao društvenog, uključivog i dinamičkog prostora za buduće generacije.

Nakon odabira 85 projekata koji su prošli prvi krug selekcije natječaja, Grad Pariz i njegovi partneri EFIDIS, RATP, Renault i SNCF, odabrali su 20 pobjedničkih projekata. Odabir preostalih 11 projekata trenutno se odgađa iz tehničkih razloga i zbog neuspješnih dogovora i složenosti lokacija.

Laureati natječaja

Dvadeset odabranih projekata rezultat su multidisciplinarnih timova iz cijelog svijeta, koje čine arhitekti, urbanisti, promotori, umjetnici, sportaši, profesionalci u ugostiteljstvu i turizmu, dizajneri, poljoprivrednici, vlasnici startupova ili udruge građana.

Većina projekata je uglavnom usmjerena na kulturne i kreativne sadržaje, no isto tako i na proizvodnu djelatnost o čemu svjedoči odabir projekta Le Chai Subaquatique kojim će se dva od četiri rezervoara vode Passy pretvoriti u svojevrsnu kombinaciju ronilačkog centra, vinskog podruma i restorana u kojem će se nuditi jela dijelom pripremljena od povrća uzgojenog na krovu novog kompleksa.

Velik dio projekata usmjeren je na sport i rekreaciju, posebice projekti La Cité Universelle, namijenjen osobama s invaliditetom, LAUMIERe+, Station 24 u tunelu Henri IV. na nedavno zatvorenoj prometnici uz rijeku Seineu ili projekt Station Blocpark Arkose pod vijaduktom  metro linije 6.

Glazba je također u fokusu nekih od odabranih projekata čime će se značajno poboljšati inače bogata pariška kulturna ponuda, a riječ je o projektima obnove povijesne zgrade iz 1930-tih godina Nation 1 - MurMure i nekadašnje kuglane i poznate diskoteke La Main Jaune na čijem će mjestu niknuti nova glazbena i plesna škola Mastersound.

Svi ovi novi pariški projekti omogućit će razvoj niza inovativnih usluga i raznolikih aktivnosti za sve Parižanke i Parižane, a za kraj dodajmo kako bismo na ovakvom načinu promišljanja sadržaja zapuštenih i neiskorištenih javnih gradskih prostora i mi mogli puno toga naučiti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Od prometnice do šetnice u nekoliko sekundi

Možete li zamisliti da nogostupi i kolnici u budućnosti više neće imati fiksnu funkciju te će se moći prilagoditi promjenjivim potrebama urbanog prostora? Googleov think-tank Sidewalk Labs je zajedno s razvojnom agencijom Waterfront Toronto predstavio svoju viziju pametnog grada i prototip modula koji bi u potpunosti mogli preoblikovati ulice gradova kakve poznajemo.

Pariški Porte Maillot uskoro će zablistati novim zelenim sjajem

Porte Maillot je još jedno sjecište željezničkih i cestovnih prometnih pravaca, smješteno u sjeverozapadnom dijelu francuske metropole, koje će u narednom razdoblju doživjeti značajnu transformaciju. Uoči početka nove faze njegovog uređenja provodi se petotjedno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje završava 25. listopada 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER