Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Druga strana grada

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

Prekretnica u razvoju Pariza

Natječaj „Réinventer Paris“, raspisan u studenom 2014. godine, neosporno je bio izuzetno uspješan i predstavljao je prekretnicu za Pariz, kako po svojoj metodologiji koja je omogućila definiranje novih načina oblikovanja grada mobiliziranjem multidisciplinarnih timova, tako i stavljanjem u prvi plan potreba građana i njihovog načina korištenja gradskih prostora.

Na natječaj su tada pristigla čak 372 rada za 23 različite lokacije od iznimnog značaja za grad Pariz, a na njihovom osmišljavanju radili su mnogi poznati francuski i svjetski stručnjaci - arhitekti, urbanisti, umjetnici i mnogi drugi. Također, ovim su natječajem realizirani ili se još uvijek realiziraju mnogi spektakularni arhitektonski projekti, pažljivo smješteni i uklopljeni u gradske prostore u samom srcu Pariza.

MILLE ARBRES

NOC42

RÉALIMENTER MASSÉNA

L’AUBERGE BUZENVAL

L'ETOILE VOLTAIRE

Izazovi razvoja suvremenih metropola

Na temelju uspjeha tog prvog natječaja, 23. svibnja 2017. godine pokrenut je njegov nastavak - „Réinventer Paris 2“, s ciljem oživljavanja i obnove podzemnih prostora grada kao njegovih neiskorištenih potencijala. Ovaj natječaj otvorio je nove horizonte i predložio okupljanje partnera koji žele iskoristiti svoje znanje o razvoju nekretnina u novom kontekstu te kreativnim timovima stručnjaka ponudio mogućnost osmišljavanja nove namjene tridesetak nedovoljno poznatih i neiskorištenih prostora „druge strane grada“ – podzemnih garaža, stanica podzemne željeznice, tunela, starih industrijskih postrojenja i dr.

Natječajem je upućen poziv za projekte osmišljavanja prostora čija obnova i nova namjena treba dati najbolje odgovore na izazove s kojima se suočavaju suvremene svjetske metropole, kao što su inovacije, zaštita okoliša i energetska tranzicija, a sve u skladu s razvojem strategije pametnog grada koji se usredotočuje na namjeru očuvanja i daljnjeg razvitka grada kao društvenog, uključivog i dinamičkog prostora za buduće generacije.

Nakon odabira 85 projekata koji su prošli prvi krug selekcije natječaja, Grad Pariz i njegovi partneri EFIDIS, RATP, Renault i SNCF, odabrali su 20 pobjedničkih projekata. Odabir preostalih 11 projekata trenutno se odgađa iz tehničkih razloga i zbog neuspješnih dogovora i složenosti lokacija.

Laureati natječaja

Dvadeset odabranih projekata rezultat su multidisciplinarnih timova iz cijelog svijeta, koje čine arhitekti, urbanisti, promotori, umjetnici, sportaši, profesionalci u ugostiteljstvu i turizmu, dizajneri, poljoprivrednici, vlasnici startupova ili udruge građana.

Većina projekata je uglavnom usmjerena na kulturne i kreativne sadržaje, no isto tako i na proizvodnu djelatnost o čemu svjedoči odabir projekta Le Chai Subaquatique kojim će se dva od četiri rezervoara vode Passy pretvoriti u svojevrsnu kombinaciju ronilačkog centra, vinskog podruma i restorana u kojem će se nuditi jela dijelom pripremljena od povrća uzgojenog na krovu novog kompleksa.

Le Chai Subaquatique

Velik dio projekata usmjeren je na sport i rekreaciju, posebice projekti La Cité Universelle, namijenjen osobama s invaliditetom, LAUMIERe+, Station 24 u tunelu Henri IV. na nedavno zatvorenoj prometnici uz rijeku Seineu ili projekt Station Blocpark Arkose pod vijaduktom  metro linije 6.

La Cité Universelle

LAUMIERe+

Station 24

Station Blocpark Arkose

Glazba je također u fokusu nekih od odabranih projekata čime će se značajno poboljšati inače bogata pariška kulturna ponuda, a riječ je o projektima obnove povijesne zgrade iz 1930-tih godina Nation 1 - MurMure i nekadašnje kuglane i poznate diskoteke La Main Jaune na čijem će mjestu niknuti nova glazbena i plesna škola Mastersound.

MurMure

Svi ovi novi pariški projekti omogućit će razvoj niza inovativnih usluga i raznolikih aktivnosti za sve Parižanke i Parižane, a za kraj dodajmo kako bismo na ovakvom načinu promišljanja sadržaja zapuštenih i neiskorištenih javnih gradskih prostora i mi mogli puno toga naučiti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Od prometnice do šetnice u nekoliko sekundi

Možete li zamisliti da nogostupi i kolnici u budućnosti više neće imati fiksnu funkciju te će se moći prilagoditi promjenjivim potrebama urbanog prostora? Googleov think-tank Sidewalk Labs je zajedno s razvojnom agencijom Waterfront Toronto predstavio svoju viziju pametnog grada i prototip modula koji bi u potpunosti mogli preoblikovati ulice gradova kakve poznajemo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER