Ecotone – pariški arhitektonski povratak prirodi

Još jedan od preko stotinu projekata kojima se osmišljava vizija izgradnje Velikog Pariza za 21. stoljeće

Najnoviji projekt arhitektonskog studija Duncan Lewis Scape Architecture neraskidivo će povezati južno pariško predgrađe Arcueil s prirodom, a po dovršetku 2023. godine trebao bi postati i najveća drvena konstrukcija u Europi.

„Pitam se, zašto ne možemo projektirati zgradu kao drvo? Zgrada koja stvara kisik, vezuje dušik, izolira ugljik, destilira vodu, jača tlo, koristi solarnu energiju, proizvodi hranu, stvara mikroklime, mijenja boje s godišnjim dobima? To znači koristiti prirodu kao uzor, a ne nedostatak.” William McDonough i Michael Braungart, 1998.

 

Ova misao utjelovljuje ideju francuskog arhitektonskog studija Duncan Lewis Scape Architecture i njegovog arhitekta Duncana Lewisa.

Ecotone je dizajniran s namjerom da uskoro postane najveća drvena konstrukcija u Europi, smješten uz ranije sagrađen kompleks zgrada ZAC du Coteau u Arcueilu, južnom predgrađu Pariza, uz autocestu A6 i novu automatiziranu liniju podzemne željeznice koja će dužinom od čak 200 kilometara okruživati grad.

Ecotone / Foto: Luxigon - Compagnie de Phalsbourg

Ecotone će imati površinu od 81.000 m², a investitor – tvrtka Compagnie de Phalsbourg, koja u projekt ulaže 200 milijuna eura, dovršetak gradnje planira do 2023. godine. Ovim se projektom u gradski pejzaž namjeravaju uklopiti prirodni elementi čime će se grad i priroda povezati neraskidivom vezom, a kompleks se zasniva na konceptu biomimikrije kojom se arhitektura nadahnjuje prirodom i u njoj pronalazi najbolji dizajn i idejna rješenja. Sam naziv „Ecotone“ simbolizira prijelaznu zonu između dva ekosustava ujedinjena arhitekturom.

Ecotone / Duncan Lewis

Svojom strukturom kompleks podsjeća na dva brežuljka, međusobno povezana drvenom konstrukcijom, bujnim zelenilom i prekrivena velikom kupolom. Ecotone ima oblik velikog stubišta s brojnim terasama koje omogućuju prirodno osvjetljenje radnih i zajedničkih prostora kompleksa. Interijer kompleksa funkcionira kao višenamjenski prostor koji se sastoji od ureda, hotela, restorana, trgovina i sportske dvorane, a zahvaljujući strukturi te bujnom zelenilu i drveću, Ecotone će se savršeno uklopiti u prirodni okoliš.

Ecotone / Foto: Luxigon - Compagnie de Phalsbourg

Povezanost urbanog i prirodnog okoliša jasno je vidljiva u svim projektima Duncana Lewisa. Ecotone ima za cilj skrenuti pozornost na izgradnju Pariza kao održivog grada budućnosti, potvrđujući posvećenost pariške gradske uprave „zelenom razvoju“ u ovo vrijeme globalne ekološke krize.

Ecotone / Foto: Luxigon - Compagnie de Phalsbourg

Ovaj projekt je svakako jedan od najoriginalnijih laureata natječaja Inventons la Métropole du Grand Paris (Osmislimo metropolu Velikog Pariza), jednog od najvećih infrastrukturnih projekata na svijetu, kojim se osmišljava vizija izgradnje Velikog Pariza za 21. stoljeće i realizira čak 112 projekata na području 75 općina.  

Ecotone / Foto: Luxigon - Compagnie de Phalsbourg

Osim što se njihovom realizacijom Pariz priprema i za nadolazeće Olimpijske igre 2024. godine, projekte snažno podupire i francuska vlada s ciljem davanja konkretnih i inovativnih odgovora na izazove suvremenog društva i potrebe održivog urbanog razvoja, uz nužnu prilagodbu klimatskim promjenama.

Ecotone / Foto: Luxigon - Compagnie de Phalsbourg

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Novi eko-toranj GIOIA 22 za nastavak preobražaja Milana

U milanskoj četvrti Porta Nuova u blizini željezničkog kolodvora Garibaldi, priprema se realizacija poslovnog tornja nove generacije - ekološki održivog nebodera naziva GIOIA 22. Toranj će se graditi prema projektu Gregga Jonesa iz arhitektonskog studija Pelli Clarke Pelli Architects, čiji je osnivač César Pelli - arhitekt koji je sagradio neke od najviših svjetskih tornjeva.

Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

Village Vertical za održivost pariškog predgrađa

Arhitekti Sou Fujimoto, Nicolas Laisné i Dimitri Roussel laureati su natječaja „Inventons la Métropole du Grand Paris“, a njihov novi toranj Village Vertical visine 50 metara bit će izgrađen u pariškom predgrađu Rosny-sous-Bois.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER