Novo urbano središte Osla bit će ispunjeno prirodom

Objavljen je plan uređenja novog urbanog prostora u središtu norveškog glavnog grada

C.F. Møller Architects, Kristina Jarmund i Rodeo Architects su sredinom svibnja objavili projekt uređenja novog urbanog središta grada Osla s trgom, hotelom i poslovnim tornjem, kojim će prostor oko glavnog kolodvora dobiti mnoštvo atraktivnih zelenih i rekreacijskih površina te nove komunikacije između važnih punktova grada.

Biskop Gunnerus gate 14B, kako se naziva projekt novog urbanog središta norveškog glavnog grada Osla, rezultat je suradnje tri arhitektonske tvrtke – C.F. Møller, Kristin Jarmund i Rodeo. Projekt uređenja prostora u samom središtu grada, neposredno uz glavni kolodvor Oslo sentralstasjon (Oslo S), uključuje izgradnju novog gradskog trga, hotela i poslovnog tornja, a svojim će izgledom ostavljati izuzetan vizualni dojam na posjetitelje i lokalno stanovništvo. Projekt predstavlja doradu ranijeg arhitektonskog prijedloga tvrtki Kristin Jarmund i C.F. Møller koji je pobijedio na arhitektonskom natječaju 2009. godine.

Pored poboljšanja cirkulacije u prostoru, projekt Biskop Gunnerus gate 14B ima za cilj katalizirati urbani razvoj središnjeg dijela grada Osla. Kako se navodi u službenom priopćenju norveške tvrtke za upravljanje nekretninama KLP Eiendom, Biskop Gunnerus gate 14B će u mnogočemu biti „vodeći međunarodni projekt po pitanju zaštite okoliša i održivosti.“

Ovaj dio Osla je trenutno područje guste izgradnje, što će se realizacijom novog projekta u potpunosti izmijeniti. Naime, prema novom arhitektonskom prijedlogu više od polovice prostora će se urediti kao otvoreni javni urbani prostor ispunjen zelenim površinama koji će se povezati sa šetalištima duž rijeke Akerselva. Prema tumačenju arhitekata, „međusobno povezane površine eliminirat će razlike u razinama i uspostaviti nove komunikacije između važnih punktova grada.“

Iznad prostora novog trga uzdizat će se dvije nove zgrade – u manjoj zgradi na zapadnoj strani nalazit će se hotel, dok će toranj na istoku imati isključivo poslovnu namjenu.

Toplinskom izolacijom zgrada i ugradnjom energetski učinkovitih prozora utjecat će se na velike uštede energije, odnosno na smanjenje toplinskih gubitaka u zimskim i pregrijavanja prostora u ljetnim mjesecima. Pored planirane LED rasvjete, pri projektiranju se posebna pozornost posvetila korištenju dnevnog svjetla koja će u skladu s potrebama utjecati na udobnost, povećanje učinkovitosti i trajno smanjenje troškova energije.

Obje zgrade bit će povezane prstenastim zelenim terasama kojima će se zelene površine podići iznad prostora trga i zajedno s krovnim vrtovima uključiti u novu zelenu vizuru grada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Toranj Torre Rosewood – viseći vrtovi São Paula

Toranj kao i stablo mora imati svoje „korijenje“ – na taj će se način idealno uklopiti u okoliš koji s njim dijeli, postati njegov ukras i izraz prostornog identiteta, koji se najlakše „čita“ iz daljine. Tako svoj novi projekt, Matarazzo Park Tower u brazilskom São Paulu, opisuje poznati arhitekt Jean Nouvel.

Upoznajte najodrživiju plutajuću zajednicu u Europi

Schoonschip je nova održiva zajednica koja se razvija na sjeveru Amsterdama, a njen naziv u prijevodu doslovno znači „čist brod“. Novi održivi dio „Venecije sjevera“ će se po svom dovršetku sastojati od 30 plutajućih površina s ukupno 46 kuća i društvenim centrom.

MOL Campus - novo sjedište grupacije u Budimpešti

Novo sjedište tvrtke zvat će se MOL Campus, a njegov dovršetak očekuje se 2021. godine. Dizajn potpisuje Foster + Partners, jedan od najpoznatijih arhitektonskih studija na svijetu, poznat po brojnim fascinantnim projektima poput staklene kupole Reichstaga u Berlinu, Gherkin tornju u Londonu  ili Apple Parka u Kaliforniji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER