Toranj Torre Rosewood – viseći vrtovi São Paula

Bujno zelenilo Parka Matarazzo „zaposjest“ će toranj i nastaviti se širiti i na druge dijelove grada

Toranj kao i stablo mora imati svoje „korijenje“ – na taj će se način idealno uklopiti u okoliš koji s njim dijeli, postati njegov ukras i izraz prostornog identiteta, koji se najlakše „čita“ iz daljine. Tako svoj novi projekt, Matarazzo Park Tower u brazilskom São Paulu, opisuje poznati arhitekt Jean Nouvel.

Toranj Matarazzo Park Tower ili Torre Rosewood u četvrti Cidade Matarazzo u São Paulu je još uvijek u izgradnji, no kako bude rastao sve će više predstavljati poetski spoj arhitekture i bujnog zelenila, kako na terasama tornja, tako i u obližnjem Parku Matarazzo. Arhitektura tornja i materijali koji će se koristiti u njegovoj izgradnji u potpunosti su u skladu s Brazilom, zemljom crvenog brazil-drva (port. brasa) ili pernambuk-drva (Caesalpinia echinata) - crvenog, tvrdog i žilavog drva koje raste u Južnoj Americi i po kojem je Brazil dobio ime.

Najvažnija značajka prostora budućeg tornja je obližnji Park Matarazzo, pa će ova građevina predstavljati njegovo svojevrsno proširenje  - spoj parka i tornja na kojem će biljke nastavljati svoj rast. Toranj će izgledati kao niz lisnatih zelenih krila i terasa s istim vrstama stabala i biljaka kao i one u parku.

Uz korištenje već navedenog crvenog drva, arhitektura tornja će svjedočiti o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Brazila – tradicijska drvena gradnja dio je njegove stoljetne prošlosti, a sadašnjost će se obilježiti korištenjem istog stila i načina postavljanja cigli i pločica kao u obližnoj bolnici Cidade Matarazzo. Naposljetku, budućnost ne znači da suvremena gradnja treba prestati koristiti lokalne materijale i poštivati krajolike koji su i dosad pratili živote mnogih generacija - upravo suprotno: Matarazzo Park Tower će sa svojim visećim vrtovima i bujnim zelenilom postati novi ukras vizure São Paula.

Ovaj toranj bit će primjer kako gradnja visokih stambenih zgrada može biti instrument u suvremenoj interpretaciji tradicijskog načina života i progresivnog definiranja grada São Paula. Privatnost stanara bit će zaštićena korištenjem pregrada, drveća i grmlja te pokretnih sjenila izrađenih od ortogonalno raspoređenih drvenih dijelova, međusobno povezanih grančicama i lišćem.

Toranj će biti visok 93 metara, a većinu od 30,800 m² površine zauzimat će hotel s 5 zvjezdica i 104 sobe te 126 stanova.  

Park Matarazzo će svojim zelenilom „zaposjesti“ toranj i nastaviti se širiti i na druge dijelove grada, a sudeći po svim dosadašnjim ostvarenjima Jeana Nouvela, svjetska će arhitektura biti bogatija za još jednu zadivljujuće lijepu građevinu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Vertikalnim vrtovima do kvalitetnijeg života u europskim gradovima

Vertikalni vrtovi postaju sve popularnije sredstvo uvođenja dijela prirode u današnje urbane prostore, čineći tako mnoge europske gradove zelenijima i ugodnijima za život. Gradnja vertikalnih vrtova unutar i izvan objekata postao je rastući trend koji uspješno kombinira održivost, funkcionalnost i estetiku te tako ozelenjuje dominirajuće „betonske džungle“.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER