Milanska Vertikalna šuma danas slavi osmi rođendan

Neboderi koji su uljepšali i ozelenili vizuru Milana

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Bosco Verticale (Vertikalna šuma) je par stambenih tornjeva u milanskoj četvrti Porta Nuova u blizini željezničkog kolodvora Milano Porta Garibaldi. Visoki su 111 i 76 metara, a na njihovim terasama posađeno je više od 800 stabala (tri, šest ili devet metara visine), 4.500 grmova i 15.000 biljaka iz širokog raspona grmova i cvjetnih biljaka raspoređenih prema sunčevoj izloženosti fasade. Svaki od ova dva tornja vertikalne šume može se usporediti s površinom od 20.000 četvornih metara prave šume na tlu. Tornjeve je projektirao Boeri Studio (arhitekti: Stefano Boeri, Gianandrea Barreca i Giovanni La Varra), a dovršeni su nakon pet godina izgradnje i svečano otvoreni 14. listopada 2014.

Unsplash

Danas Boerijeva Vertikalna šuma proslavlja svoj osmi rođendan. U proteklih osam godina osvojila je brojne nagrade, a među prvima nagradu International Highrise Award za najljepši neboder u svijetu. Međutim, nagrade su samo mali dio povijesti koju je Vertikalna šuma ispisala u svega nekoliko godina.

Nekoliko je filmova posljednjih godina za mjesto radnje odabralo upravo milansku Vertikalnu šumu. Od „Black Panthera“ Marvel Comicsa do najnovijeg „Quasi orfano“ s Riccardom Scamarciom, preko talijanske TV serije „Doc“ do reklame za novi električni Fiat 500 s Leonardom di Capriom. Boerijev dizajn oduševio je i velikog fana LEGO kockica TheCasleFan, koji je stvorio sićušnu repliku Vertikalne šume, koja je izrađena od čak 2.980 LEGO dijelova, ima pet priča, svoje stanare i obilje LEGO biljaka. Naposljetku, minijature Vertikalne šume na svoje je šarene čarape otisnuo i poznati talijanski brend Gallo.

© TheCastleFan / LEGO Ideas

Stefano Boeri svakako je jedan od najtalentiranijih i najuspješnijih suvremenih arhitekata. Primjenjujući drveće i biljke ne kao ukras, već kao važan dio svojih projekata, Boeri diljem svijeta stvara vertikalne šume s kojima uspostavlja ravnotežu između urbanog okruženja i samog okoliša. Pritom je svaka njegova zgrada minijaturna biosfera koja doprinosi regeneraciji okoliša i urbane bioraznolikosti te izgradnji mikroklime, osigurava vlažnost, apsorbira čestice CO2 i prašine koje su prisutne u urbanom okruženju, proizvodi kisik te štiti ljude od štetnih sunčevih zraka.

Boerijeve vertikalne šume ujedno postaju novi simboli gradova i unapređuju njihovu vizuru, što posebno dolazi do izražaja na primjeru milanske Vertikalne šume, čijoj atraktivnosti pridonosi i izmjena godišnjih doba.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Bosco verticale: Proljeće u vertikalnoj šumi

Još jedno proljeće je stiglo i priredilo pravi spektakl bijelih, ljubičastih i ružičastih cvjetova u milanskoj verikalnoj šumi – na tornjevima Bosco verticale koje je dizajnirao arhitekt Stefano Boeri.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER