Upoznajte najodrživiju plutajuću zajednicu u Europi

(Su)život na vodi

Schoonschip je nova održiva zajednica koja se razvija na sjeveru Amsterdama, a njen naziv u prijevodu doslovno znači „čist brod“. Novi održivi dio „Venecije sjevera“ će se po svom dovršetku sastojati od 30 plutajućih površina s ukupno 46 kuća i društvenim centrom.

Projekt izgradnje nove četvrti Schoonschip, u dijelu grada  Buiksloterham na sjeveru Amsterdama, razvija se u suradnji arhitektonske agencije Space & Matter s brojnim partnerima, savjetnicima i sponzorima. Za razliku od uobičajenog izgleda gradskih četvrti, Schoonschip neće biti još jedan običan niz kuća, već će plutati na Johan van Hasseltkanaalu, jednoj od obala velike amsterdamske vodene površine poznate kao IJ (Ijmuiden).

Prvih sedam kuća je dovršeno u prosincu prošle godine / Facebook Schoonschip © Space&Matter

Projekt će biti dovršen do 2020. godine / © Isabel Nabuurs

U Schoonschipu će se na 30 plutajućih površina sagraditi ukupno 46 kuća za oko stotinjak stanovnika, kao i društveni centar. Prvih sedam kuća je dovršeno u prosincu prošle godine, a dovršetak projekta očekuje se do 2020. godine, kada bi Schoonschip trebao postati najodrživija europska četvrt na vodi.

Foto © Space&Matter

Svaka kuća u ovoj plutajućoj zajednici bit će održiva i gotovo samodostatna. Izolirane i opremljene solarnim panelima i vodenim pumpama za korištenje vode iz kanala za grijanje, kuće će se za opskrbu energijom i toplinom koristiti svojim neposrednim okruženjem. Otpadne vode će se koristiti kao izvor toplinske energije, a mnoge će kuće imati i zelene krovove gdje će stanovnici moći uzgajati vlastite biljke, pa čak i hranu.

Facebook Schoonschip © Space&Matter

Održivost ove zajednice će se osigurati i kroz njezin društveni i komunalni aspekt. Stanovnici će surađivati pri realizaciji projekta te zajednički raditi na ostvarenju njegovih planova. Jedan od oblika suradnje bit će i zajedničko korištenje, odnosno dijeljenje električnih vozila. Osjećaj pripadnosti zajednici dodatno je naglašen „pametnim molom“ koji će služiti kao šetalište i prostor za susrete.

Facebook Schoonschip © Space&Matter

Gradnja na vodi nudi fleksibilna stambena rješenje za područja s visokom vjerojatnošću da će biti pogođena klimatskim promjenama, koje će sigurno dovesti do porasta razine mora i drugih prijetnji. Ono što svakako treba naglasiti je kako se ovakvim zajednicama ljudi omogućuje život u skladu s prirodom uz istovremenu zaštitu okoliša.

Trend izgradnje plutajućih površina pojavljuje se i širi u mnogim gradovima, primjerice u u Kopenhagenu gdje arhitekti Marshall Blecher i Magnus Maarbjerg u gradskoj luci postavljaju male eksperimentalne plutajuće otoke naziva CPH-Ø1 u sklopu njihovog projekta Copenhagen Islands.

Arhiteksti Marshall Blecher i Magnus Maarbjerg u Kopenhagenu postavljaju prvu seriju malih eksperimentalnih plutajućih površina naziva CPH-Ø1 / Foto: www.copenhagenislands.com

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Savitljivi beton koji se proizvodi bez cementa manje šteti okolišu

Beton je najšire korišteni građevinski materijal u svijetu zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj čvrstoći, ali nije izrazito izdržljiv pri savijanju. Istraživači sa Sveučilišta Swinburne razvili su novu vrstu betona koji ne samo da se može bolje savijati, već njegova proizvodnja ne zahtijeva cement čime se bitno smanjuje utjecaj procesa na okoliš.

Novo urbano središte Osla bit će ispunjeno prirodom

C.F. Møller Architects, Kristina Jarmund i Rodeo Architects su sredinom svibnja objavili projekt uređenja novog urbanog središta grada Osla s trgom, hotelom i poslovnim tornjem, kojim će prostor oko glavnog kolodvora dobiti mnoštvo atraktivnih zelenih i rekreacijskih površina te nove komunikacije između važnih punktova grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER