Upoznajte najodrživiju plutajuću zajednicu u Europi

(Su)život na vodi

Schoonschip je nova održiva zajednica koja se razvija na sjeveru Amsterdama, a njen naziv u prijevodu doslovno znači „čist brod“. Novi održivi dio „Venecije sjevera“ će se po svom dovršetku sastojati od 30 plutajućih površina s ukupno 46 kuća i društvenim centrom.

Projekt izgradnje nove četvrti Schoonschip, u dijelu grada  Buiksloterham na sjeveru Amsterdama, razvija se u suradnji arhitektonske agencije Space & Matter s brojnim partnerima, savjetnicima i sponzorima. Za razliku od uobičajenog izgleda gradskih četvrti, Schoonschip neće biti još jedan običan niz kuća, već će plutati na Johan van Hasseltkanaalu, jednoj od obala velike amsterdamske vodene površine poznate kao IJ (Ijmuiden).

Prvih sedam kuća je dovršeno u prosincu prošle godine / Facebook Schoonschip © Space&Matter

Projekt će biti dovršen do 2020. godine / © Isabel Nabuurs

U Schoonschipu će se na 30 plutajućih površina sagraditi ukupno 46 kuća za oko stotinjak stanovnika, kao i društveni centar. Prvih sedam kuća je dovršeno u prosincu prošle godine, a dovršetak projekta očekuje se do 2020. godine, kada bi Schoonschip trebao postati najodrživija europska četvrt na vodi.

Foto © Space&Matter

Svaka kuća u ovoj plutajućoj zajednici bit će održiva i gotovo samodostatna. Izolirane i opremljene solarnim panelima i vodenim pumpama za korištenje vode iz kanala za grijanje, kuće će se za opskrbu energijom i toplinom koristiti svojim neposrednim okruženjem. Otpadne vode će se koristiti kao izvor toplinske energije, a mnoge će kuće imati i zelene krovove gdje će stanovnici moći uzgajati vlastite biljke, pa čak i hranu.

Facebook Schoonschip © Space&Matter

Održivost ove zajednice će se osigurati i kroz njezin društveni i komunalni aspekt. Stanovnici će surađivati pri realizaciji projekta te zajednički raditi na ostvarenju njegovih planova. Jedan od oblika suradnje bit će i zajedničko korištenje, odnosno dijeljenje električnih vozila. Osjećaj pripadnosti zajednici dodatno je naglašen „pametnim molom“ koji će služiti kao šetalište i prostor za susrete.

Facebook Schoonschip © Space&Matter

Gradnja na vodi nudi fleksibilna stambena rješenje za područja s visokom vjerojatnošću da će biti pogođena klimatskim promjenama, koje će sigurno dovesti do porasta razine mora i drugih prijetnji. Ono što svakako treba naglasiti je kako se ovakvim zajednicama ljudi omogućuje život u skladu s prirodom uz istovremenu zaštitu okoliša.

Trend izgradnje plutajućih površina pojavljuje se i širi u mnogim gradovima, primjerice u u Kopenhagenu gdje arhitekti Marshall Blecher i Magnus Maarbjerg u gradskoj luci postavljaju male eksperimentalne plutajuće otoke naziva CPH-Ø1 u sklopu njihovog projekta Copenhagen Islands.

Arhiteksti Marshall Blecher i Magnus Maarbjerg u Kopenhagenu postavljaju prvu seriju malih eksperimentalnih plutajućih površina naziva CPH-Ø1 / Foto: www.copenhagenislands.com

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

MVRDV gradi zelenu zgradu sa živim pročeljima i biljkama u teglama

Arhitektonska tvrtka MVRDV nedavno je predstavila nacrt za izgradnju stambene zgrade Green Villa u nizozemskom Sint-Michielsgestelu. Nova zgrada imat će zelena pročelja formirana nizom biljaka u teglama, a gradit će se na južnom rubu grada u suradnji s tvrtkom Van Boven Architecten.

Novo urbano središte Osla bit će ispunjeno prirodom

C.F. Møller Architects, Kristina Jarmund i Rodeo Architects su sredinom svibnja objavili projekt uređenja novog urbanog središta grada Osla s trgom, hotelom i poslovnim tornjem, kojim će prostor oko glavnog kolodvora dobiti mnoštvo atraktivnih zelenih i rekreacijskih površina te nove komunikacije između važnih punktova grada.

MOL Campus - novo sjedište grupacije u Budimpešti

Novo sjedište tvrtke zvat će se MOL Campus, a njegov dovršetak očekuje se 2021. godine. Dizajn potpisuje Foster + Partners, jedan od najpoznatijih arhitektonskih studija na svijetu, poznat po brojnim fascinantnim projektima poput staklene kupole Reichstaga u Berlinu, Gherkin tornju u Londonu  ili Apple Parka u Kaliforniji.

Škola koju biste i vi rado pohađali!

Novi campus Međunarodne škole u Kopenhagenu prekriven je s 12.000 solarnih panela kojima pokriva polovinu potreba opskrbe električnom energijom. Ovaj jedinstveni kompleks sastoji se od četiri zgrade i sagrađen je 2017. godine prema projektu C.F. Møller Architects i principima održive gradnje. Smješten je u neposrednoj blizini kontejnerske luke koja će se ukloniti do 2021. godine, a cijelo područje prenamijenit će se u stambeno-poslovnu zonu s mnoštvom zelenih i sportsko-rekreacijskih sadržaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER