Rotterdam je dobio najveći zeleni krov u Nizozemskoj

Najveća europska luka ima novu zelenu zvijezdu u svom portfelju inovativnog urbanog dizajna

Od svibnja 2020. Rotterdam je službeno postao dom najvećeg, ali i najdužeg zelenog krova u Nizozemskoj. Drugi najveći grad ove ekološki vrlo osvještene zemlje dosad je realizirao cijeli niz ambicioznih projekata zaštite okoliša kako bi već do 2025. godine pokušao postati klimatski otporan grad.

Novi krovni vrt proteže se na površini od čak 7.600 četvornih metara i predstavlja najnoviju od brojnih zelenih inicijativa zbog kojih se Rotterdam smatra jednim od najvećih predvodnika u inovativnom urbanom dizajnu. Ovaj zeleni krov dodatno će ozeleniti grad i učiniti ga otpornijim na poplave zadržavanjem vode tijekom razdoblja obilnih kiša. Osim toga, nove zelene površine vrlo su važne za upijanje CO2, ali i za urbanu bioraznolikost jer će ovaj zeleni krov postati pravi magnet za pčele, leptire i ptice.

„Rotterdam se po prilagodbi klimatskim promjenama ubraja među vodeće gradove na svijetu“, rekao je Khoo Teng Chye iz singapurskog ministarstva za nacionalni razvoj tijekom webinara održanog u organizaciji Instituta ULI u lipnju 2020. godine. „Velika količina vode u Rotterdamu predstavlja pravi izazov za budućnost grada, a od 2006. godine naglasak je stavljen na prilagodbu urbanog dizajna i suživot s vodom.“

To se upravo pokušava postići i novim zelenim krovom na najvećem projektu socijalne stanogradnje u Rotterdamu. Ovaj veliki stambeni kompleks, poznat pod nazivom Peperklip zbog oblika koji podsjeća na golemu spajalicu, dom je za oko 1.300 stanovnika Rotterdama koji žive u 549 njegovih stambenih jedinica. Kompleks je izgrađen prema projektu arhitekta Carlosa Weebera, a projekt zelenog krova realiziran je u suradnji rotterdamske gradske uprave s tvrtkom Vestia te financiran sredstvima iz EU projekta LIFE@UrbanRoofs za poticanje ulaganja u prilagodbu klimatskim promjenama.

Bez izravnog pristupa zelenom krovu

Stanovnici kompleksa ipak neće imati izravan pristup zelenom krovu, no svakako će koristiti prednosti toplinske izolacije i prevenciju od poplava koje ovaj krovni vrt omogućuje. Bujno zelenilo pomaže u regulaciji sobnih temperatura hlađenjem intenziteta sunčevog zračenja u ljetnim i čuvanju topline u zimskim mjesecima. Osim toga, jedna od glavnih funkcija zelenog krova je apsorbiranje vode tijekom razdoblja obilnih kiša.

Ekološka održivost postala je važna odrednica života stanovnika Rotterdama jer ovaj lučki grad, kao i gotovo 40 posto teritorija Nizozemske, leži ispod razine mora, zbog čega se upozorenja znanstvenika o očekivanom podizanju razine mora shvaćaju vrlo ozbiljno.

Gradska uprava Rotterdama stoga potiče stanovništvo, a posebno djecu na izražavanje stajališta o važnosti održivog razvoja te se kompleks Peperklip oslikava muralima na tu temu. Također, posebni timovi energetskih stručnjaka savjetuju stanare kako mogu poboljšati energetsku učinkovitost kompleksa.

Plutajuće strukture

Peperklipov zeleni krov samo je jedan od mnogih projekata održivog urbanog razvoja koji su razvijeni u posljednjem desetljeću.

Rotterdamski Recycled Park, o kojem smo već ranije pisali, tako je još jedan projekt koji održivi dizajn spaja s prilagodbom klimatskim promjenama. Njegovi međusobno povezani heksagonalni plutajući blokovi, izrađeni od recikliranog plastičnog otpada prikupljenog iz rijeke Nieuwe Mass i rotterdamske luke, zajedno čine ugodan zeleni kutak s klupama za posjetitelje, dok se nad njim uzdižu tri kupole s prostorima za razna događanja. Osim što pridonosi estetskom izgledu rotterdamske luke, ovaj plutajući park s ciljem očuvanja bioraznolikosti služi i kao stanište mikro i makro faune iznad i ispod vodene površine. Svoj dom su ovdje već pronašli brojni puževi, plošnjaci, larve, kornjaši, ribe i ptice.

No, Rotterdam se u svojoj luci može pohvaliti i plutajućom farmom čija krovna struktura služi za prikupljanje kišnice, a pokreće je čista obnovljiva energija.

>>> Pročitajte još >>> Upoznajte najodrživiju plutajuću zajednicu u Europi

Budući da sve izraženije klimatske promjene predstavljaju veliku prijetnju svim obalnim gradovima na svijetu, pa tako i Rotterdamu, gradska uprava ovog nizozemskog grada je u stalnoj potrazi za novim inovativnim rješenjima urbanog dizajna. Zahvaljujući tome, Rotterdam mnogi svjetski arhitekti smatraju savršenim mjestom za realizaciju svojih odvažnih eksperimenata.

Jedan od takvih primjera je i novi toranj u obliku golemog prstena Dutch Windwhell koji bi trebao koristiti najnoviju tehnologiju energije vjetra u kombinaciji s bioplinom iz organskog otpada i solarnim pločama te tako generirati tri puta više energije nego što će trošiti.

Stoga se ipak moramo zapitati jesu li ove inovacije jedan od načina da grad i arhitektonske tvrtke dobiju na prestižu i publicitetu ili Rotterdam zaista vode prema zelenijoj i održivijoj budućnosti?

Rotterdam je uistinu jedan od najboljih primjera prilagođavanja klimatskim promjenama te svojim rješenjima nadahnjuje gradove širom svijeta, a mnogi njegovi projekti osmišljeni su za testiranje i istraživanje novih tehnoloških rješenja koja bi se kasnije mogla implementirati u većem obimu. No, gradska uprava ipak potiče i razvoj projekata koji imaju izravan utjecaj na lokalno okruženje i zajednicu, a takav je upravo novi zeleni krov stambenog kompleksa Peperklip.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Upoznajte najodrživiju plutajuću zajednicu u Europi

Schoonschip je nova održiva zajednica koja se razvija na sjeveru Amsterdama, a njen naziv u prijevodu doslovno znači „čist brod“. Novi održivi dio „Venecije sjevera“ će se po svom dovršetku sastojati od 30 plutajućih površina s ukupno 46 kuća i društvenim centrom.

MVRDV gradi zelenu zgradu sa živim pročeljima i biljkama u teglama

Arhitektonska tvrtka MVRDV nedavno je predstavila nacrt za izgradnju stambene zgrade Green Villa u nizozemskom Sint-Michielsgestelu. Nova zgrada imat će zelena pročelja formirana nizom biljaka u teglama, a gradit će se na južnom rubu grada u suradnji s tvrtkom Van Boven Architecten.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER