MVRDV gradi zelenu zgradu sa živim pročeljima i biljkama u teglama

Integracija prirode u urbanom tkivu gradova

Arhitektonska tvrtka MVRDV nedavno je predstavila nacrt za izgradnju stambene zgrade Green Villa u nizozemskom Sint-Michielsgestelu. Nova zgrada imat će zelena pročelja formirana nizom biljaka u teglama, a gradit će se na južnom rubu grada u suradnji s tvrtkom Van Boven Architecten.

Trokatni stambeni blok Green Villa slijedit će oblik mansardnih krovova susjednih zgrada, a sva njegova pročelja i krov bit će prekriveni nizom velikih tegli ispunjenih raznovrsnim biljkama, grmljem i drvećem. Među odabranim biljnim vrstama svoje su mjesto pronašli grmovi forzicije i jasmina te borovi i breze.

„Naš najnoviji projekt predstavlja nastavak našeg istraživanja zgrada bez fasada i njihovog radikalnog ozelenjavanja“, rekao je arhitekt Winy Maas, osnivač MVRDV-a. „Ideja o uređenju gradskih parkova i zelenih površina iz 1990-ih godina kao novih urbanih zelenih oaza postala je u današnje vrijeme previše ograničena. Potreban nam je radikalan 'zeleni zaron'“, dodao je Maas referirajući se na skori izlazak knjige „Green Dip“ think-tanka The Why Factory.

>>> Pročitajte još >>> Tržnica prekrivena valovitim terasama krovne farme

U knjizi „Green Dip“ bit će riječi o projektu koji su predvođeni Maasom zajedno razvili The Why Factory, Tehničko sveučilište u Sydneyu (UTS) i nizozemsko Tehničko sveučilište Delft (TU Delft). Područje njihovog istraživanja bila je mogućnost bolje i veće integracije prirode i zelenila u urbanom tkivu gradova, odnosno kako bi izgledali gradovi kada bi u potpunosti bili prekriveni zelenilom, kako bi to utjecalo na urbano okruženje i život njegovih građana, ali i koliko bi stajalo njegovo održavanje.

  • Trokatni stambeni blok slijedit će oblik mansardnih krovova susjednih zgrada, a sva njegova pročelja i krov bit će prekriveni nizom velikih tegli ispunjenih raznovrsnim biljkama, grmljem i drvećem / Izvor: Dezeen.com

„Zelenilom bismo trebali također prekriti krovove i pročelja visokih zgrada jer nam biljke i drveće mogu pomoći pri smanjivanju emisija CO2, njima možemo rashladiti naše gradove i poticati biološku raznolikost“, objasnio je Maas.

Mreža biljaka na pročelju nove zgrade Green Villa poslužit će kao „trodimenzionalni arboretum“ i „knjižnica stabala“, a svaka će biljka biti označena pločicom s nazivom i pratećim informacijama.

  • Najnoviji projekt predstavlja nastavak MVRDV-ovog istraživanja zgrada bez fasada i njihovog radikalnog ozelenjavanja / Izvor: Dezeen.com

Posebna pozornost posvetila se sakupljanju kišnice koja će se koristiti za zalijevanje biljaka putem sustava za navodnjavanje čiji će ih senzori, ugrađeni u teglama, održavati zelenim tijekom cijele godine.

„Zelena vila je također moj vrlo osobni projekt, jer sam išao u školu u Sint-Michielsgestelu“, dodao je Maas. „Baš kao i prije s ranijim projektom Staklene farme u mom rodnom mjestu Schijndel ponovno se vraćam u regiju moje mladosti.“

  • Staklena farma, Schijndel / Foto: MVRDV

Završena 2013. godine, Staklena farma (Glass Farm) je stakleni trgovačko-poslovni kompleks presvučen u izgled tradicionalne seoske kuće. Naime, na staklenom pročelju kompleksa otisnute su fotografije svih preostalih tradicionalnih poljoprivrednih gospodarstava tog područja, čime je realiziran svojevrstan spomenik staroj zgradi uništenoj u Drugom svjetskom ratu.

  • Staklena farma, Schijndel / Foto: MVRDV

Arhitektonska tvrtka MVRDV je također poznata po izgradnji 250 metara visokog tornja i kompleksa Vanke 3D City s krovnim vrtovima na različitim razinama u kineskom gradu Shenzhen.

  • Vanke 3D City / Foto: Dezeen.com

 

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nove pariške „Poljane mogućnosti“

Smanjenje broja prometnih traka, sadnja više od tisuću stabala, preuređenje trgova Place de l'Etoile i Place de la Concorde... Jedna od najpoznatijih i najljepših avenija svijeta, mogla bi se znatno promijeniti do 2030. godine te od Elizejskih poljana (Les Champs-Élysées) prerasti u „Poljane mogućnosti“ (Les Champs des possibles).

Francuska ne gubi vrijeme na prilagodbu klimatskim promjenama

Francuski zakon o zelenim krovovima, točnije zakon o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, hladi gradske ulice, smanjuje troškove grijanja i klimatizacije, onečišćenje vode i zraka te istovremeno pruža mogućnost za lokalnu proizvodnju hrane i osigurava ekosustave za ptice, pčele i stotine drugih vrsta. Možemo li ga čim prije primijeniti u našoj zemlji ili ćemo i dalje gubiti vrijeme sporom prilagodbom klimatskim promjenama?

Amsterdam odlučio stati na kraj alarmantnom izumiranju pčela

Neugledan prizor visoke i nepokošene trave, divljeg cvijeća i korova ispred amsterdamske željezničke postaje svakako ne izgleda lijepo, ali može biti presudan za rješavanje jedne od najvećih zagonetki zaštite okoliša – misterioznog izumiranja pčela diljem svijeta. Dok znanstvenici zvone na uzbunu zbog alarmantnog pada pčelinjih populacija, raznolikost divljih i medonosnih pčela u nizozemskom glavnom gradu, čini se, nikada nije bila veća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER