Tržnica prekrivena valovitim terasama krovne farme

MVRDV je dizajnirao vrhunsku tržnicu u tajvanskom gradu Tainanu

Prema projektu nizozemske arhitektonske tvrtke MVRDV, u tajvanskom gradu Tainanu gradi se vrhunska tržnica koja će biti natkrivena zelenim krovom namijenjenim za uzgoj voća i povrća.

Ured za poljoprivredu tajvanskog grada Tainana naručio je projekt nove tržnice Tainan Xinhua za veleprodaju voća i povrća, koja će po završetku krajem 2020. godine postati glavno središte opskrbe hranom cijelog ovog područja.

Projekt tržnice potpisuje nizozemska arhitektonska tvrtka MVRDV u suradnji s lokalnim arhitektima iz tvrtke LLJ Architects, a rezultat je suvremena tržnica koju će natkrivati prekrasno dizajnirana struktura zelenog krova s valovitim terasama koje svojim oblicima oponašaju okolni krajolik. Osim što će služiti kao vidikovac, koristit će se i za uzgoj voća i povrća.

Valoviti krov je dizajniran na način da oponaša okolni krajolik / Antonio Coco & Pavlos Ventouris

Krovna farma će se podići visoko iznad tržnice kako bi se omogućila njena prirodna ventilacija, a sam krov bit će podijeljen na niz valovitih terasa, od kojih će svaka biti prilagođena za uzgoj različitih kultura. Na krovu su također predviđeni brojni prostori za sjedenje kako bi se posjetitelji mogli opustiti i uživati u pogledu.

Tržnica će raspolagati sa 180 prodajnih mjesta i aukcijskim prostorom / Antonio Coco & Pavlos Ventouris

„Tainan je, po mom mišljenju, jedan od onih gradova koji su mi tako lijepi zbog svoje prirode, poljoprivrednih polja, farmi, mora i planina. Cilj nam je da ova tržnica simbolizira tu ljepotu“, rekao je arhitekt Winy Maas, jedan od glavnih partnera tvrtke MVRDV.

„Prostor tržnice će biti u potpunosti funkcionalan i zadovoljavat će potrebe dražbe, prodaje i kupovine robe, no njegov krov s nanizanim valovitim terasama na kojima će se uzgajati voće i povrće posjetiteljima će omogućiti da se stope s ljepotom krajolika i pobjegnu od užurbane svakodnevice.“

Po završetku izgradnje, posjetitelji tržnice Tainan Xinhua će na raspolaganju imati i dobro organizirane linije javnog prijevoza, čime će se osigurati izvrsna dostupnost trgovcima, kupcima i posjetiteljima iz grada i okolnih područja. Prostirat će se na površini od 80.000 četvornih metara, a ukupno će imati 180 prodajnih i aukcijskih mjesta, koja će biti zaštićena zelenim krovom.

Ova ogromna tržnica bit će glavno središte opskrbe hranom cijelog područja / Antonio Coco & Pavlos Ventouris

Vizuali tvrtke MVRDV također prikazuju četverokatnicu koja nadvisuje krovne terase te pored još jednog stepeništa u istočnom dijelu tržnice omogućuje drugi pristup krovu. U prostoru tržnice će se osim prodajnih mjesta smjestiti uredi i restorani, kao i izložbeni centar koji se planira koristiti za izlaganje poljoprivrednih proizvoda iz cijele regije u obrazovne svrhe.

Završetak izgradnje se očekuje krajem 2020. godine, a tržnica Tainan Xinhua je još jedan lijep primjer sve zastupljenijeg trenda u arhitekturi koji uključuje urbanu poljoprivredu. Jedan od najvećih zagovornika tog trenda je arhitekt Chris Precht koji je nedavno predstavio vlastiti koncept izgradnje tornja s vertikalnim vrtovima.

Tvrtka MVRDV istovremeno u ovom gradu realizira i svoj drugi projekt pod nazivom Tainan Axis, a riječ je o umjetnoj plaži i laguni na prostoru bivšeg poplavljenog trgovačkog centra China-Town Mall.

Tainan Axis / Aplus Digital Technology Co., Ltd

U nama nešto bližim krajevima, u albanskom glavnom gradu Tirani, tvrtka MVRDV trenutno realizira dva projekta - Tirana-Pyramid, kojim piramidalni spomenik iz doba komunizma pretvara u centar za tehnološku edukaciju kao zanimljiv spoj prošlosti i budućnosti i Downtown One, 140 metara visok poslovno-stambeni toranj koji će po završetku 2024. godine postati najviša građevina u Albaniji.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

MVRDV gradi zelenu zgradu sa živim pročeljima i biljkama u teglama

Arhitektonska tvrtka MVRDV nedavno je predstavila nacrt za izgradnju stambene zgrade Green Villa u nizozemskom Sint-Michielsgestelu. Nova zgrada imat će zelena pročelja formirana nizom biljaka u teglama, a gradit će se na južnom rubu grada u suradnji s tvrtkom Van Boven Architecten.

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER