Za godinu dana Pariz dobiva najveću urbanu farmu na svijetu

S krova na stol!

Urbana farma površine od čak 14.000 m2 nalazit će se na krovu novog paviljona pariškog sajma koji se trenutno gradi, a već u proljeće 2020. godine ovdje će se uzgajati povrće i voće za potrebe lokalnih restorana i stanovnika ovog dijela grada.

Istovremeno s održavanjem ovogodišnjeg pariškog Salona poljoprivrede (Salon de l’agriculture), u neposrednom susjedstvu je u punom jeku izgradnja novog paviljona 6  pariškog sajma Parc des Expositions, čiju fasadu radi arhitektonski superstar Jean Nouvel, no na čijem će se krovu već dogodine smjestiti i najveća urbana farma na svijetu.

Izgled budućeg paviljona 6 s fasadom koju uređuje svjetski poznati arhitekt Jean Nouvel / Foto: paris-expoportedeversailles.com

Prema tvrtki Viparis, koja upravlja gradilištem, farma će se prostirati na površini od čak 14.000 četvornih metara koja odgovara površini koju zauzimaju dva nogometna igrališta. No, osim novog paviljona i farme na njegovom krovu, ovdje se još grade i dva nova hotela – Mama Shelter i Novotel s ukupno 440 hotelskih soba. Naravno, sve nove zgrade imat će zelene krovove.

Za osmišljavanje ove velike urbane farme, smještene na rubovima pariške obilaznice, zadužene su dvije tvrtke – Agripolis i Cultures en Ville, specijalizirane za urbanu poljoprivredu i planiraju je učiniti „globalnim modelom odgovorne proizvodnje“.

Tridesetak kultura na krovu

Ovdje će se uzgajati više od trideset različitih vrsta voća i povrća o kojima će se svakodnevno brinuti dvadesetak zaposlenih vrtlara. Proizvodnja će biti namijenjena potrebama sajamskih restorana, počevši od lanca Perchoir, koji se u svoja četiri pariška restorana već koristi proizvodima postojećih pariških urbanih farmi na nekoliko gradskih krovova, i koji će se smjestiti na panoramskoj terasi novog sajamskog paviljona.

„Proizvodima s farme će se također opskrbljivati stanovništvo i gosti ovog dijela Pariza i to izravno ili putem trgovačke distribucije, restorana i hotela“, kaže osnivač Agripolisa Pascal Hardy. Naposljetku, ovaj ogromni urbani povrtnjak trebao bi opskrbljavati i restoran proslavljenog francuskog kuhara Guy Martina, čije se otvaranje na krovu paviljona 3 očekuje 2024. godine.

Gradilište novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des expositions / Foto: Viparis / Guillaume Maucuit

Lokalno stanovništvo će čak moći iznajmiti dio farme i uživati u „kvalitetnoj lokalnoj proizvodnji i mogućnostima uzgajanja vlastitog voća i povrća“, kaže Clément Lebellé, suosnivač tvrtke Cultures en Ville. Planiraju se dakako i edukativne ture i radionice za građanstvo.

„Ponosni smo što možemo pridonijeti razvoju urbane poljoprivrede u Parizu tako što će Paris Expo postati njegovo novo središte“, optimističan je Pablo Nakhlé-Cerruti, predsjednik Uprave Viparisa.

 

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Još jedna bečka ulica prilagođava se klimatskim promjenama

Bečka gradska uprava ne prestaje osmišljavati inovativne načine olakšavanja ljetnih vrućina i prilagodbe klimatskim promjenama. Tek što je predstavljen projekt uređenja prvog bečkog parka za rashlađivanje, upravo je najavljena obnova ulice Neubaugasse koja će dogodine postati nova bečka „zona susreta“ i još jedna ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Urbana poljoprivreda u gradu svjetlosti i ljubavi

Pariz je grad koji će vas još više oduševiti ako izbjegnete prenapučene turističke lokacije ili čekanje u redovima pred najpoznatijim muzejima i odlučite se na istraživanje šarmantnih mjesta, ulica i trgova izvan glavnih turističkih ruta. Ukoliko ste k tome još ekološki osviješten ljubitelj gastronomije i zdrave hrane, nudimo vam pravo otkriće.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER