Za godinu dana Pariz dobiva najveću urbanu farmu na svijetu

S krova na stol!

Urbana farma površine od čak 14.000 m2 nalazit će se na krovu novog paviljona pariškog sajma koji se trenutno gradi, a već u proljeće 2020. godine ovdje će se uzgajati povrće i voće za potrebe lokalnih restorana i stanovnika ovog dijela grada.

Istovremeno s održavanjem ovogodišnjeg pariškog Salona poljoprivrede (Salon de l’agriculture), u neposrednom susjedstvu je u punom jeku izgradnja novog paviljona 6  pariškog sajma Parc des Expositions, čiju fasadu radi arhitektonski superstar Jean Nouvel, no na čijem će se krovu već dogodine smjestiti i najveća urbana farma na svijetu.

Prema tvrtki Viparis, koja upravlja gradilištem, farma će se prostirati na površini od čak 14.000 četvornih metara koja odgovara površini koju zauzimaju dva nogometna igrališta. No, osim novog paviljona i farme na njegovom krovu, ovdje se još grade i dva nova hotela – Mama Shelter i Novotel s ukupno 440 hotelskih soba. Naravno, sve nove zgrade imat će zelene krovove.

Za osmišljavanje ove velike urbane farme, smještene na rubovima pariške obilaznice, zadužene su dvije tvrtke – Agripolis i Cultures en Ville, specijalizirane za urbanu poljoprivredu i planiraju je učiniti „globalnim modelom odgovorne proizvodnje“.

Tridesetak kultura na krovu

Ovdje će se uzgajati više od trideset različitih vrsta voća i povrća o kojima će se svakodnevno brinuti dvadesetak zaposlenih vrtlara. Proizvodnja će biti namijenjena potrebama sajamskih restorana, počevši od lanca Perchoir, koji se u svoja četiri pariška restorana već koristi proizvodima postojećih pariških urbanih farmi na nekoliko gradskih krovova, i koji će se smjestiti na panoramskoj terasi novog sajamskog paviljona.

„Proizvodima s farme će se također opskrbljivati stanovništvo i gosti ovog dijela Pariza i to izravno ili putem trgovačke distribucije, restorana i hotela“, kaže osnivač Agripolisa Pascal Hardy. Naposljetku, ovaj ogromni urbani povrtnjak trebao bi opskrbljavati i restoran proslavljenog francuskog kuhara Guy Martina, čije se otvaranje na krovu paviljona 3 očekuje 2024. godine.

Gradilište novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des expositions / Foto: Viparis / Guillaume Maucuit

Lokalno stanovništvo će čak moći iznajmiti dio farme i uživati u „kvalitetnoj lokalnoj proizvodnji i mogućnostima uzgajanja vlastitog voća i povrća“, kaže Clément Lebellé, suosnivač tvrtke Cultures en Ville. Planiraju se dakako i edukativne ture i radionice za građanstvo.

„Ponosni smo što možemo pridonijeti razvoju urbane poljoprivrede u Parizu tako što će Paris Expo postati njegovo novo središte“, optimističan je Pablo Nakhlé-Cerruti, predsjednik Uprave Viparisa.

 

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

Urbana poljoprivreda u gradu svjetlosti i ljubavi

Pariz je grad koji će vas još više oduševiti ako izbjegnete prenapučene turističke lokacije ili čekanje u redovima pred najpoznatijim muzejima i odlučite se na istraživanje šarmantnih mjesta, ulica i trgova izvan glavnih turističkih ruta. Ukoliko ste k tome još ekološki osviješten ljubitelj gastronomije i zdrave hrane, nudimo vam pravo otkriće.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER