Pariz postaje jedan od najzelenijih gradova na svijetu

Végétalisons Paris

Do 2020. godine Grad Pariz planira urediti dodatnih 100 hektara vertikalnih i krovnih vrtova, od čega će čak trećina biti posvećena urbanoj poljoprivredi.

Grad Pariz je još u srpnju 2016. godine usvojio novi zakon koji potiče stanovnike da ozelenjavaju svoje terase, fasade i krovove te uređuju urbane vrtove. Inicijativa „Permis de végétaliser“ ili „dozvola za ozelenjavanje“ dio je cilja gradonačelnice Pariza, Anne Hidalgo, za uređenje dodatnih 100 hektara vegetacije na gradskim fasadama i krovovima, od čega će trećina biti posvećena urbanoj poljoprivredi.

Kako bi potaknuli građane da postanu „vrtlari pariškog javnog prostora“, svaki stanovnik Pariza može podnijeti zahtjev za obnovljivu trogodišnju dozvolu za pokretanje vlastitog urbanog vrtnog projekta. Sudionici programa mogu na svojim terasama i krovnim vrtovima zasaditi voćke i povrće ili urediti vertikalne vrtove. Grad Pariz također na zahtjev osigurava opremu za sadnju koja uključuje zemlju, sadnice i sjemenje.

  • Izvor: Végétalisons Paris

Na taj način potiče se kreativno uređenje fasada i krovova, uljepšavanje grada, ali i podizanje kvalitete života u francuskom glavnom gradu. U vrtovima se ne smiju koristiti pesticidi i mogu se saditi samo autohtone biljne vrste, a posebno se potiče uzgoj lokalnih medonosnih biljaka s ciljem poticanja rasta sve rjeđe pčelinje populacije.

Program urbanih vrtova osmišljen je kako bi se potaknula bioraznolikost, zadovoljile potrebe za zelenim površinama, ublažio efekt urbanih toplinskih otoka i klimatske promjene, poboljšala kvaliteta zraka te toplinska izolacija i akustična udobnost zgrada.

Ovaj program je samo dio ambicioznih planova za ozelenjavanje francuskog glavnog grada. Zeleni program uključuje, također, stvaranje 30 hektara novih javnih parkova, sadnju 20.000 novih stabala, 200 revegetacijskih projekata i razvoj obrazovnih farmi, voćnjaka i povrtnjaka u školama.

  • Foto: L'Oasis d'Aboukir | Patrick Blanc

U kontinuiranim nastojanjima poboljšavanja kvalitete zraka u Parizu, svaka prva nedjelja u mjesecu proglašena je danom bez automobila, a novi francuski zakon o obnovi bioraznolikosti obvezuje da sve nove zgrade u komercijalnim zonama moraju djelomično biti prekrivene zelenilom ili solarnim panelima. Dodajmo tome kako je Francuska također među prvima zabranila plastičnu ambalažu te plastični pribor za jelo i zapitajmo se, možemo li nešto naučiti na francuskom primjeru?

U priloženom videu pogledajte kako ozelenjavanje pariških krovova izgleda na primjeru robne kuće Le Bazar de l'Hôtel de Ville (Le BHV Marais), koja se nalazi u neposrednoj blizini gradske vijećnice. Na sedmom katu ove pariške robne kuće uređena je prava urbana farma na kojoj se uzgaja voće, povrće i aromatično bilje.

S.F. | Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Urbana poljoprivreda u gradu svjetlosti i ljubavi

Pariz je grad koji će vas još više oduševiti ako izbjegnete prenapučene turističke lokacije ili čekanje u redovima pred najpoznatijim muzejima i odlučite se na istraživanje šarmantnih mjesta, ulica i trgova izvan glavnih turističkih ruta. Ukoliko ste k tome još ekološki osviješten ljubitelj gastronomije i zdrave hrane, nudimo vam pravo otkriće.

Za godinu dana Pariz dobiva najveću urbanu farmu na svijetu

Urbana farma površine od čak 14.000 m2 nalazit će se na krovu novog paviljona pariškog sajma koji se trenutno gradi, a već u proljeće 2020. godine ovdje će se uzgajati povrće i voće za potrebe lokalnih restorana i stanovnika ovog dijela grada.

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER