„Jestivi grad“ Limoges građanima podijelio povrće uzgojeno na gradskim zelenim površinama

Francuski Limoges uspješno razvija koncept „jestivog grada“

Radnici lokalne komunalne tvrtke ubrali su crne rotkve, celer i razne zelenih salata uzgojenih na gradskim zelenim površinama i podijelili ih građankama i građanima Limogesa na Trgu Jacquesa Chiraca ispred Gradske vijećnice.

Grad Limoges je dio svojih zelenih površina ove jeseni namijenio za sadnju povrća i to na središnjem Trgu Jacquesa Chiraca, u vrtu Biskupske palače, Parku Thuillat, na poljani Champ-de-Juillet i zelenim površinama luke Port du Naveix na rijeci Vienne, kao i na velikom broju zelenih površina u samom središtu grada.

Prije same berbe ispitana je zdravstvena ispravnost povrća, a njegova podjela svim zainteresiranim građankama i građanima održana je u petak 16. prosinca na Trgu Jacquesa Chiraca ispred Gradske vijećnice.

© Thierry Laporte / Ville de Limoges

U sklopu klimatskog paketa Grada Limogesa provode se razne mjere kojima se lokalne zajednice obvezuju na značajno jačanje svojih klimatskih politika, a lokalna samouprava na jačanje otpornosti i prilagodbu klimatskim promjenama čime stanovnicima Limogesa nastoji osigurati najbolju moguću kvalitetu života. Zbog toga gradska uprava nastavlja s pokretanjem i provedbom konkretnih akcija za sprječavanje nastanka otpada i postizanje ušteda energije, kao i poticanja održive proizvodnje.

© Thierry Laporte / Ville de Limoges

Jedna od tih mjera odnosi se i na poticanje razvoja urbane poljoprivrede i to sadnjom povrća i voćaka diljem grada. Uzgojeno voće i povrće namijenjeno je za slobodnu konzumaciju građana, a aktivnost sadnje povrća na gradskim zelenim površinama ponovno će se organizirati tijekom proljeća i ljeta 2023. godine.

© Thierry Laporte / Ville de Limoges

Podsjetimo, u brojnim europskim i svjetskim gradovima sade se javni voćnjaci i povrtnjaci o kojima se brinu volonteri i udruge specijalizirane za urbanu poljoprivredu, a građani i građanke sudjeluju u njihovom održavanju i unapređenju, ali i besplatnom branju plodova. Osim toga, javni voćnjaci izuzetno su važni za ozelenjavanje gradova, očuvanje urbane bioraznolikosti i ublažavanje posljedica klimatskih promjena, a predstavljaju i mjesta za druženje, igru i edukaciju.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi način prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća u Limogesu

S ciljem poticanja razvoja urbane poljoprivrede, posebice povrtlarstva i voćarstva, dio javnih zelenih površina francuskog grada Limogesa prošle je godine namijenjen za sadnju povrća i voćaka. Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa sada je počeo s provedbom novog načina prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća.

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

Zagrebački parkovi – može(mo) li drukčije i bolje?

Konferencija „Parkovi za sve“ održat će se u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Inicijative za javni voćnjak na Jarunu, i to u petak 25. studenog u ORIS Kući arhitekture u Zagrebu. U sklopu konferencije održat će se i panel rasprava na temu „Može li (Zagreb) drugačije i bolje?“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER