Village Vertical za održivost pariškog predgrađa

Tek jedan od preko stotinu projekata kojima se osmišljava vizija izgradnje Velikog Pariza za 21. stoljeće

Upoznajte „Village Vertical“, novi inovativni urbanistički projekt s naglaskom na poboljšanje kvalitete življenja i smanjenje ugljičnog otiska. Arhitekti Sou Fujimoto, Nicolas Laisné i Dimitri Roussel laureati su natječaja „Inventons la Métropole du Grand Paris“, a njihov novi toranj visine 50 metara bit će izgrađen u pariškom predgrađu Rosny-sous-Bois.

Prirodna struktura

Projekt potpisuju japanski arhitekt Sou Fujimoto i dvojica francuskih arhitekata Nicolas Laisne i Dimitri Roussel, a realizirat će ga tvrtke La Compagnie de Phalsbourg i REI Habitat te tvrtka za urbani dizajn i krajobraznu arhitekturu Atelier Georges.

Village Vertical bit će kompleks mješovite stambene i poslovne namjene ukupne površine 28.000 četvornih metara od kojih će 17.000 m2 biti namijenjeno za stanovanje, 5.300 m2 za poslovne prostore, a čak 5.700 m2 za zajedničke prostore njegovih stanara i poslovnih korisnika. Na vrhu tornja će se nalaziti bar i zajednička terasa za ugodan boravak, blagovanje i druženje, a kompleks će raspolagati restoranom, obiteljskim centrom i dječjim vrtićem. Poseban dio kompleksa bit će namijenjen za sportsko-rekreacijske aktivnosti te će raspolagati teretanom, zatvorenim igralištima i velikim zidom za penjanje.

Velik dio stambene površine kompleksa i to čak 5.000 m2 bit će namijenjen za zadovoljavanje potreba stanovanja socijalno ugroženih građana.

Većina kompleksa bit će izgrađena od drvenih materijala i uključuje drvenu konstrukciju dužine 120 metara koja će biti ojačana betonskom podlogom i elegantnim bijelim stupovima. Village Vertical će imati mnoštvo nepravilnih balkona i bještava staklena pročelja. ArchDaily izgled budućeg kompleksa opisuje kao vrlo impozantan te naglašava kako će mu izbor materijala i razvedenost pročelja davati posebnu lakoću.

Osmišljavanje Velikog Pariza

Rosny-sous-Bois je samo jedno od pariških predgrađa koje će se temeljito preobraziti realizacijom projekata odabranih na natječaju „Inventons la Métropole du Grand Paris“ (Osmislimo metropolu Velikog Pariza), jednom od najvećih infrastrukturnih projekata na svijetu. Projekt Village Vertical je tek jedan od ukupno 112 projekata na području 75 općina kojima se osmišljava vizija izgradnje Velikog Pariza za 21. stoljeće.

Projekte snažno podupire francuska vlada s ciljem davanja konkretnih i inovativnih odgovora na izazove suvremenog društva i potrebe održivog urbanog razvoja, uz nužnu prilagodbu klimatskim promjenama. Također, ovim se projektima Pariz priprema i za nadolazeće Olimpijske igre 2024. godine, a svakako treba naglasiti kako će se većina projekata realizirati uzduž nove automatizirane linije podzemne željeznice dužine od čak 200 kilometara.

L’Arbre Blanc, Montpellier (Foto: RSI-studio) i L'École Polytechnique, Paris-Saclay (Foto: Sou Fujimoto Architects, Manal Rachdi OXO Architects & Nicolas Laisné Associates)

Arhitekti Sou Fujimoto, Nicolas Laisne i Dimitri Roussel već su realizirali brojne druge projekte diljem Francuske. Fujimoto je poznat po izgradnji stambenog tornja Bijelo stablo (L’Arbre Blanc) u Montpellieru, inspiriranog strukturom stabla, a njegov projekt École Polytechnique na Sveučilištu Paris-Saclay se također odlikuje blještavim staklenim pročeljem i prozračnošću.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

2.000 stabala za La Forêt Blanche

Toranj drvene konstrukcije bit će visok 54 m, a njegove će se terase i balkoni prekriti s čak dvije tisuće stabala, grmova i raznih drugih biljaka.

New Clark City - utopija ili realnost?

Prenapučena filipinska prijestolnica Manila s gotovo 13 milijuna stanovnika poznata je po nesnošljivim prometnim gužvama, pa ne čudi što se često proglašava i gradom s najgorim prometom na svijetu. Uz zabrinjavajući problem onečišćenja zraka kao moguće rješenje nametnuo se plan izgradnje posve novog, održivog grada pod nazivom New Clark City.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER