Totalna preobrazba najsiromašnije pariške četvrti

Rubne pariške četvrti transformiraju se kroz francuski program urbane obnove

U pariškoj četvrti Python-Duvernois, smještenoj u zapadnom dijelu grada na rubu pariške obilaznice Périphérique, pokreće se ambiciozan projekt urbane obnove kojim će se sagraditi 450 novih stanova, sportski park površine 3 hektara te čak 60.000 m2 uredskog prostora.

Prilično izolirani dio Pariza, omeđen izrazito prometnom obilaznicom Périphérique i bulevarom Maréchaux na rubu 20. pariškog okruga, konačno će se riješiti svog izgleda geta te realizacijom ambicioznog projekta urbane obnove svojim postojećim i novim stanovnicima omogućiti kvalitetniji i ugodniji život. Pariško gradsko vijeće je u četvrtak jednoglasno odobrilo dugo očekivanu obnovu ovog dijela grada u kojem 2.000 njegovih stanovnika živi na svojevrsnom otoku okruženom frekventnim prometnicama. Četvrt Python-Duvernois može tako konačno započeti svoju temeljitu preobrazbu te svojim stanovnicima, mahom siromašnijim jednoroditeljskim obiteljima, konačno omogućiti humanije uvjete življenja.

Rubna pariška četvrt Python-Duvernois nalazi se u zapadnom dijelu grada duž pariške obilaznice Périphérique / Foto: Grad Pariz

Ova je četvrt od nacionalnog interesa, budući da je Python-Duvernois, izgrađena početkom 1950-ih godina, zasad jedina pariška četvrt od 200 diljem Francuske koja će za obnovu koristiti državne kredite u okviru novog velikog Nacionalnog programa urbane obnove (NPNRU).

„Za ovaj projekt su se borile četiri uzastopne gradske uprave kako bi se riješio problem nevjerojatnog društvenog i urbanog isključenja ove četvrti“, rekla je gradonačelnica 20. okruga Frédérique Calandra, koja je ovu četvrt proglasila najboljim primjerom „urbane otpornosti“.

© ZCCS.fr 2019

Novi stanovi, uredski prostori i sadržaji

Velika većina, gotovo polovica od 630 stambenih jedinica najizloženijih buci prometa i onečišćenju zraka, bit će srušena, a umjesto njih sagradit će se 150 novih socijalnih stanova i 300 stanova namijenjenih za prodaju. Poštivajući želje lokalnog stanovništva ipak se neće srušiti cijela četvrt jer se želi sačuvati dio njene povijesti.

Još jedan od razloga za zadovoljstvo lokalnog stanovništva i dužnosnika 20. okruga je taj što će cijene najamnina novih socijalnih stanova ostati iste i dalje vrlo povoljne za obitelji koje ovdje žele ostati. Projektom će se obnoviti i tri visoke stambene zgrade koja dominiraju ovim prometnim čvorištem, a duž obilaznice Périphérique planira se izgradnja čak 60.000 m2 uredskog prostora uz novu zvučnu izolaciju cijele četvrti. Kako je riječ o četvrti u kojem živi i velik broj jednoroditeljskih obitelji, dobra je vijest kako će se ovdje sagraditi i dječji vrtić i dom zdravlja.

© ZCCS.fr 2019

Tri hektara novih zelenih površina

Pravu preobrazbu ove četvrti predstavljat će uređenje velike zelene površine i parka namijenjenog za sport i rekreaciju u samom središtu novog stambenog prostora. Prostirat će se na površini od tri hektara na kojoj će se posaditi preko 250 stabala. Sve to uredit će se na trenutno napuštenom zemljištu uz prometnice, a obnovit će se i postojeća četiri neiskorištena teniska terena te rekonfigurirati stadion, čime će se ova vrlo zapuštena rubna četvrt grada pretvoriti u poželjno mjesto stanovanja i rekreacije za velik dio pariških građana.

© ZCCS.fr 2019

Novi sportski centar

S istim ciljem, u južnom dijelu četvrti duž pariške obilaznice, gradit će se i novi sportski centar na površini od čak 11.000 m2 u kojem će se nalaziti nekoliko teniskih terena, kao i dvorane za borilačke sportove, mačevanje i gimnastiku. Ovo će biti jedan od najvećih sportskih objekata u neposrednoj blizini Pariza, a ovog ljeta tu će se otvoriti i novi bazen Serpollet-Davout, o kojem smo već ranije pisali.

Rušenje dijela postojećih stambenih zgrada počinje sljedeće godine, a dovršetak izgradnje novih stanova i ureda očekuje se početkom 2023. godine. Vrijednost projekta se procjenjuje na iznos od 250-300 milijuna eura.

Transformira se i ulaz u Montreuil

Nekoliko stotina metara južnije u Montreuilu, također se planira obnova prilično negostoljubivog pristupa u četvrt s druge strane pariške obilaznice. Cilj ovog projekta, koji je u srijedu također potvrdilo pariško gradsko vijeće, transformacija je trenutno neuglednog prometnog čvorišta u „Place du Grand Paris“ – novi urbani prostor prilagođen pješacima i biciklistima. Konkretno, prema projektu arhitektonske tvrtke TVK popunit će se i nadograditi praznina unutar velikog kružnog toka kako bi se uredila nova ozelenjena pješačka površina veličine 3000 m2 s kioscima različite namjene. No to nije sve, na obližnjem prostoru buvljaka planira se izgradnja novih zgrada ukupne površine 60.000 m2, također financirana novim Nacionalnim programom urbane obnove (NPNRU). Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 40 milijuna eura.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Pariz će uskoro dobiti svoj prvi ekološki bazen

Budući prvi ekološki bazen u Parizu gradit će se u istočnoj suvremenoj četvrti Python-Duvernois, u blizini Porte de Bagnolet, u dvadesetom okrugu francuskog glavnog grada.

Grad Beč ulaže preko 120 milijuna eura u nove projekte socijalne stanogradnje

Grad Beč je svjetska prijestolnica socijalne stanogradnje koja je započela u periodu tzv. „Crvenog Beča“ 1920-ih godina kada su socijalisti odnijeli pobjedu na bečkim općinskim izborima. Socijaldemokrati su reformirali društvo i započeli programe socijalne stanogradnje koji i danas služe kao uzor mnogim svjetskim gradovima.

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER