Pariz će uskoro dobiti svoj prvi ekološki bazen

Pariz se priprema za Olimpijadu 2024., no razmišlja i o potrebama svojih građana

Budući prvi ekološki bazen u Parizu gradit će se u istočnoj suvremenoj četvrti Python-Duvernois, u blizini Porte de Bagnolet, u dvadesetom okrugu francuskog glavnog grada.

Bit će to velika novost za Parižanke i Parižane - novi ekološki bazen financirat će se kroz projekt Paris 2024, a svoja vrata otvorit će krajem 2019. godine. Nalazit će se u pariškom dvadesetom okrugu, na lokaciji podjednako udaljenoj od tramvajskih postaja Marie de Miribel i Porte de Bagnolet na liniji T3b, a zvat će se Bazen Serpollet-Davout.

Izvrsna lokacija novog bazena nije naravno njegova jedina prednost. Bit će to suvremeni bazen daleko ispred svog vremena, kako zbog svoje opremljenosti, tako i zbog dizajna koji će davati važan doprinos očuvanju okoliša. Arhitektonska tvrtka TNA Architectes (T.N.A Thierry Nabères Architectes), specijalizirana za izgradnju sportsko-rekreacijskih objekata i bazena, u dogovoru s Gradom Parizom projektom nije htjela samo istaknuti suvremenost i inovativnost ove nove pariške četvrti, već će Bazen Serpollet-Davout opremiti sustavom za povrat topline, upravljanim putem računalnog sustava, solarnim panelima i povezanim tehničkim sustavima. Bazeni će zauzimati površinu od 675 m², a u skladu s posvemašnjim ozelenjavanjem Pariza i njegovih krovova, i na novom se bazenu predviđa zeleni krov s povrtnjakom i sunčalištem ukupne površine 1.250 m².

Leo 3D/Chabanne & Partenaires

Svi ovi elementi omogućit će da Bazen Serpollet-Davout bude prvi pariški bazen s eko-oznakom visoke kvalitete zaštite okoliša (Haute Qualité Environnementale). Gotovo trećina potrebne energije proizvodit će se oporabom energije i putem solarnih panela. Investitor je Grad Pariz, a izgradnja bazena stajat će 19 milijuna eura osiguranih proračunom projekta Paris 2024.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uključivanje građana u procese energetskog planiranja

Direktor MENEA-e Alen Višnjić i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisali su partnerski sporazum te u nazočnosti župana Međimurske županije Matije Posavca predstavili projekt „ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji s građanima“.

Totalna preobrazba najsiromašnije pariške četvrti

U pariškoj četvrti Python-Duvernois, smještenoj u zapadnom dijelu grada na rubu pariške obilaznice Périphérique, pokreće se ambiciozan projekt urbane obnove kojim će se sagraditi 450 novih stanova, sportski park površine 3 hektara te čak 60.000 m2 uredskog prostora.

Upoznajte najodrživiju plutajuću zajednicu u Europi

Schoonschip je nova održiva zajednica koja se razvija na sjeveru Amsterdama, a njen naziv u prijevodu doslovno znači „čist brod“. Novi održivi dio „Venecije sjevera“ će se po svom dovršetku sastojati od 30 plutajućih površina s ukupno 46 kuća i društvenim centrom.

THERMOSLATE® sustav termalnih ploča

THERMOSLATE® je jedinstveni solarni sustav izrađen od prirodnog škriljevca koji generira energiju za grijanje kućanstva, toplu vodu i grijanje bazena. Ovaj sustav omogućuje korištenje učinkovitosti obnovljivih izvora energije uz elegantan dizajn prirodnog krovnog škriljevca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER