Pariz će uskoro dobiti svoj prvi ekološki bazen

Pariz se priprema za Olimpijadu 2024., no razmišlja i o potrebama svojih građana

Budući prvi ekološki bazen u Parizu gradit će se u istočnoj suvremenoj četvrti Python-Duvernois, u blizini Porte de Bagnolet, u dvadesetom okrugu francuskog glavnog grada.

Bit će to velika novost za Parižanke i Parižane - novi ekološki bazen financirat će se kroz projekt Paris 2024, a svoja vrata otvorit će krajem 2019. godine. Nalazit će se u pariškom dvadesetom okrugu, na lokaciji podjednako udaljenoj od tramvajskih postaja Marie de Miribel i Porte de Bagnolet na liniji T3b, a zvat će se Bazen Serpollet-Davout.

Izvrsna lokacija novog bazena nije naravno njegova jedina prednost. Bit će to suvremeni bazen daleko ispred svog vremena, kako zbog svoje opremljenosti, tako i zbog dizajna koji će davati važan doprinos očuvanju okoliša. Arhitektonska tvrtka TNA Architectes (T.N.A Thierry Nabères Architectes), specijalizirana za izgradnju sportsko-rekreacijskih objekata i bazena, u dogovoru s Gradom Parizom projektom nije htjela samo istaknuti suvremenost i inovativnost ove nove pariške četvrti, već će Bazen Serpollet-Davout opremiti sustavom za povrat topline, upravljanim putem računalnog sustava, solarnim panelima i povezanim tehničkim sustavima. Bazeni će zauzimati površinu od 675 m², a u skladu s posvemašnjim ozelenjavanjem Pariza i njegovih krovova, i na novom se bazenu predviđa zeleni krov s povrtnjakom i sunčalištem ukupne površine 1.250 m².

Leo 3D/Chabanne & Partenaires

Svi ovi elementi omogućit će da Bazen Serpollet-Davout bude prvi pariški bazen s eko-oznakom visoke kvalitete zaštite okoliša (Haute Qualité Environnementale). Gotovo trećina potrebne energije proizvodit će se oporabom energije i putem solarnih panela. Investitor je Grad Pariz, a izgradnja bazena stajat će 19 milijuna eura osiguranih proračunom projekta Paris 2024.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

THERMOSLATE® sustav termalnih ploča

THERMOSLATE® je jedinstveni solarni sustav izrađen od prirodnog škriljevca koji generira energiju za grijanje kućanstva, toplu vodu i grijanje bazena. Ovaj sustav omogućuje korištenje učinkovitosti obnovljivih izvora energije uz elegantan dizajn prirodnog krovnog škriljevca.

Kako će Toranj Montparnasse izgledati nakon 300 milijuna eura vrijedne obnove?

Novi će toranj trošiti deset puta manje energije, a čak 70 posto ventilacije će prirodno osiguravati vjetar. Toranj će dijelom postati energetski autonoman, zahvaljujući „dvostrukoj koži“ fasade koja će prikupljati kišnicu s krova i sa stakala tornja. Radi ušteda se pri obnovi planira ponovno upotrijebiti i 40.000 m2 starih stakala.

Inovativna arhitektura u „bojama čovječanstva“

Projekt nazvan „Boje čovječanstva“ osmišljen je kao funkcionalan prostor, fleksibilan i otvoren za interakcije zaposlenika, koji će u komunikacijskim prostorima na raspolaganju imati brojne niše zakrivljenih oblika. Ove niše namijenjene za druženje, razgovore i suradnju svojim će oblicima zaposlenicima pružati osjećaj zagrljaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER