Pariz će uskoro dobiti svoj prvi ekološki bazen

Pariz se priprema za Olimpijadu 2024., no razmišlja i o potrebama svojih građana

Budući prvi ekološki bazen u Parizu gradit će se u istočnoj suvremenoj četvrti Python-Duvernois, u blizini Porte de Bagnolet, u dvadesetom okrugu francuskog glavnog grada.

Bit će to velika novost za Parižanke i Parižane - novi ekološki bazen financirat će se kroz projekt Paris 2024, a svoja vrata otvorit će krajem 2019. godine. Nalazit će se u pariškom dvadesetom okrugu, na lokaciji podjednako udaljenoj od tramvajskih postaja Marie de Miribel i Porte de Bagnolet na liniji T3b, a zvat će se Bazen Serpollet-Davout.

Izvrsna lokacija novog bazena nije naravno njegova jedina prednost. Bit će to suvremeni bazen daleko ispred svog vremena, kako zbog svoje opremljenosti, tako i zbog dizajna koji će davati važan doprinos očuvanju okoliša. Arhitektonska tvrtka TNA Architectes (T.N.A Thierry Nabères Architectes), specijalizirana za izgradnju sportsko-rekreacijskih objekata i bazena, u dogovoru s Gradom Parizom projektom nije htjela samo istaknuti suvremenost i inovativnost ove nove pariške četvrti, već će Bazen Serpollet-Davout opremiti sustavom za povrat topline, upravljanim putem računalnog sustava, solarnim panelima i povezanim tehničkim sustavima. Bazeni će zauzimati površinu od 675 m², a u skladu s posvemašnjim ozelenjavanjem Pariza i njegovih krovova, i na novom se bazenu predviđa zeleni krov s povrtnjakom i sunčalištem ukupne površine 1.250 m².

Leo 3D/Chabanne & Partenaires

Svi ovi elementi omogućit će da Bazen Serpollet-Davout bude prvi pariški bazen s eko-oznakom visoke kvalitete zaštite okoliša (Haute Qualité Environnementale). Gotovo trećina potrebne energije proizvodit će se oporabom energije i putem solarnih panela. Investitor je Grad Pariz, a izgradnja bazena stajat će 19 milijuna eura osiguranih proračunom projekta Paris 2024.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

Upoznajte najodrživiju plutajuću zajednicu u Europi

Schoonschip je nova održiva zajednica koja se razvija na sjeveru Amsterdama, a njen naziv u prijevodu doslovno znači „čist brod“. Novi održivi dio „Venecije sjevera“ će se po svom dovršetku sastojati od 30 plutajućih površina s ukupno 46 kuća i društvenim centrom.

THERMOSLATE® sustav termalnih ploča

THERMOSLATE® je jedinstveni solarni sustav izrađen od prirodnog škriljevca koji generira energiju za grijanje kućanstva, toplu vodu i grijanje bazena. Ovaj sustav omogućuje korištenje učinkovitosti obnovljivih izvora energije uz elegantan dizajn prirodnog krovnog škriljevca.

Za godinu dana Pariz dobiva najveću urbanu farmu na svijetu

Urbana farma površine od čak 14.000 m2 nalazit će se na krovu novog paviljona pariškog sajma koji se trenutno gradi, a već u proljeće 2020. godine ovdje će se uzgajati povrće i voće za potrebe lokalnih restorana i stanovnika ovog dijela grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER