Kako će Toranj Montparnasse izgledati nakon 300 milijuna eura vrijedne obnove?

Obnova omraženog pariškog tornja

Omraženi pariški toranj Montparnasse za većinu je Parižana šaka u oko na prekrasnom horizontu grada. Hoće li ga konačno zavoljeti nakon obnove, čiji se završetak prema projektu grupe arhitekata „Nouvelle AOM“ očekuje 2023. godine, ostaje nam tek za vidjeti.

Omraženi pariški toranj Montparnasse za većinu je Parižana šaka u oko na prekrasnom horizontu grada. Hoće li ga konačno zavoljeti nakon obnove, čiji se završetak prema projektu grupe arhitekata „Nouvelle AOM“ očekuje 2024. godine, ostaje nam tek za vidjeti.

Toranj Montparnasse je sagrađen 1973. godine, visok je 210 metara, broji 59 katova i 25 liftova, a ukupna površina od 120.000 m2 većinom ima poslovnu namjenu. U vrijeme kada je sagrađen, pa sve do izgradnje Tornja Messeturm u Frankfurtu 1990. godine, bio je najviši neboder u Europi, a danas je još uvijek najviši neboder i druga po redu najviša građevina u Parizu iza Eiffelovog tornja visokog 320 metara. Visinom ga je nadvisio i novi neboder Tour First (231 m), sagrađen 2011. godine u poslovnoj četvrti La Défense, zapadno od Pariza.

Parižani su se oduvijek protivili gradnji visokih poslovnih tornjeva u prostoru unutar pariškog prstena zvanog Périphérique. Toranj Montparnasse, iako zamišljen kao središte žive četvrti grada u kojoj se nalazi i jedan od najfrekventnijih pariških željezničkih kolodvora i velika stanica podzemne željeznice, oduvijek se smatrao stranim tijelom u potpunoj neusklađenosti s Haussmannovim Parizom. Nije mu pomogao čak ni najljepši pogled na Pariz koji se pruža iz restorana (56. kat) i s terase na vrhu tornja (59. kat). Dapače, mnogi će Parižani reći kako je pogled s Montparnassea uistinu najljepši, jer se s njega ne vidi sam toranj.

Vlasnici tornja /l'Agence pour l'Opération Maine Montparnasse (AOM)/ nadaju se kako će njegova temeljita obnova do 2024. godine omogućiti da konačno promijene marketinšku strategiju „svjetionika Pariza“.

Grupa od tri francuska arhitektonska studija, nazvana „Nouvelle AOM“, 19. rujna je izabrana na natječaju za provedbu dugo očekivane obnove ovog tornja, a preobrazbom vrijednom 300 milijuna eura ovom se tornju na njegov pedeseti rođendan namjerava podariti novi futuristički izgled prilagođen 21. stoljeću.

Projekt arhitekata Franklina Azzija, Fréderica Chartiera, Pascale Dalix, Mathurina Hardela i Cyrille Le Bihana, ujedinjenih u Nouvelle AOM, predviđa nadogradnju građevine za dodatnih 18 metara, kao i zelene površine koje će dijelom biti namijenjene za urbanu poljoprivredu. U novom se tornju i dalje planiraju uredski prostori, kao i hotel, barovi i restorani te novi prostori koji će omogućiti njegov 24-satni život.

Novi će toranj trošiti deset puta manje energije, a čak 70 posto ventilacije će prirodno osiguravati vjetar. Toranj će dijelom postati energetski autonoman, zahvaljujući „dvostrukoj koži“ fasade koja će prikupljati kišnicu s krova i sa stakala tornja. Radi ušteda se pri obnovi planira ponovno upotrijebiti i 40.000 m2 starih stakala.

 „Kada smo se suočili s izazovom ovog uzbudljivog natječaja, fokusirali smo se na otkrivanje unutarnje ljepote Tornja Montparnasse“, rekli su arhitekti iz Nouvelle AOM. „Obnova se zasniva na intezivnom korištenju novih materijala i projektiranju potpuno nove, održive „zelene“  fasade tornja. Naš cilj je da novi Toranj Montparnasse postane ikona revolucije energije 21. stoljeća.“

Radove na obnovi financiraju vlasnici tornja, a započet će 2019. godine, dok se otvorenje očekuje 2024. kada je Pariz ponovno domaćin Ljetnih olimpijskih igara.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Četiri urbane šume na pariškim amblematskim lokacijama

Početak nove školske godine označit će 28 novih zelenih oaza u školskim dvorištima, u svim dijelovima Pariza će se ozelenjeti brojne, trenutno asfaltirane površine, no najveću novost „grada svjetlosti i ljubavi“ uskoro će predstavljati četiri urbane šume na mjestima na kojima bi ih malo tko očekivao.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

Ponovno osmišljavanje Pariza 2: objavljeni pobjednici natječaja

Drugo izdanje natječaja „Réinventer Paris“ bilo je usmjereno na oživljavanje neiskorištenih potencijala francuskog glavnog grada – ili točnije njegovih podzemnih prostora. Dana 15. siječnja objavljen je odabir 20 projekata od 217 ukupno pristiglih radova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER