Novi eko-toranj GIOIA 22 za nastavak preobražaja Milana

Izgradnja prema Cradle to Cradle sustavu poslovanja i osnovnim principima cirkularne ekonomije

U milanskoj četvrti Porta Nuova u blizini željezničkog kolodvora Garibaldi, priprema se realizacija poslovnog tornja nove generacije - ekološki održivog nebodera naziva GIOIA 22. Toranj će se graditi prema projektu Gregga Jonesa iz arhitektonskog studija Pelli Clarke Pelli Architects, čiji je osnivač César Pelli - arhitekt koji je sagradio neke od najviših svjetskih tornjeva.

Novo središte grada PORTA NUOVA razvija se na površini od 290.000 četvornih metara, a o obnovi nekadašnje četvrti Garibaldi u samom središtu grada raspravljalo se gotovo pedeset godina. Zahvaljujući održavanju svjetske izložbe EXPO 2015. u Milanu, razvijen je ambiciozan koncept za izgradnju novog središta nazvanog Porta Nuova, koje je podijeljeno na tri dijela: Porta Nuova Garibaldi, Porta Nuova Varesine i Porta Nuova Isola. U tri projektna područja u tijeku je gradnja dvadesetak nebodera, parkova, centara kulture, nove stanice metroa i podzemne garaže.

 

Prvi projekt druge faze razvoja četvrti Porta Nuova, kojom koordinira tvrtka COIMA SGR, naziva se GIOIA 22, a realizirat će se u ime investicijske kuće Abu Dhabi Investment Authority. Toranj visine 120 metara, s 26 katova i četiri podzemne razine, imat će ukupnu površinu od 68.432 m2, a raspolagat će s uredskim prostorima u kojima će raditi oko 2.700 zaposlenika.

Zelena gradnja

Ovo će ujedno biti prvi milanski toranj sagrađen prema „Cradle to Cradle“ (C2C) sustavu poslovanja i osnovnim principima cirkularne ekonomije koju potiče Europska unija kao jednu od mogućnosti za smanjenje CO2 i problema uzrokovanih klimatskim promjenama. Uz primjenu najnovijih tehnoloških inovacija i izborom materijala inzistirat će se na očuvanju okoliša, uz istovremeno eliminiranje toksičnosti i opasnosti za zdravlje ljudi. GIOIA 22 će tako dobiti certifikat LEED i ograničiti potrošnju energije kroz najbolju praksu zelene gradnje i integraciju sa sustavima zelene mobilnosti.

Jedan toranj kao 4.500 stabala

Više od 6.000 kvadratnih metara površine tornja prekrit će se s 3.000 fotonaponskih panela, koji će smanjiti energetske potrebe za 75 posto u odnosu na druge novosagrađene tornjeve u Milanu. Istovremeno, energija koju će generirati fotonaponski paneli bit će dostatna za namirenje potreba 306 kućanstava. Novi toranj će se sagraditi na mjestu starog INPS tornja s 18 katova, koji će se srušiti do kraja studenog, nakon već izvedenih pripremnih radova tijekom kojih je uklonjeno više od 200 tona azbesta. Početak izgradnje novog tornja planira se za ljeto 2018., a završetak krajem 2020. godine. Ovaj eko-toranj će smanjiti emisiju CO2 za 2.260 tona, čime će njegova uloga biti jednaka površini od 10 hektara šume ili 4.500 stabala.

„Izvorni dizajn tornja rezultat je spajanja dva urbana elemenata, a istodobno je odgovor na potrebu za optimizacijom prirodnog svjetla i solarne energije. Kombinacija ova dva elementa rezultirala je jedinstvenim i dinamičnim izgledom tornja, koji s ponosom može zauzeti svoje mjesto na milanskom horizontu“, izjavio je autor projekta Gregg Jones.

U potpunoj interakciji s okolišem

Toranj reagira na sve zahtjeve novih generacija koji su usmjereni na zdrav život i zaštitu okoliša, a u njegovom okruženju uređene su biciklističke staze, pješačke zone, zelene i javne površine četvrti Porta Nuova. Također, toranj je u potpunoj interakciji s okolišem, a njegovo ostakljeno i ozelenjeno postolje i zelene površine koje ga okružuju djeluju kao spone između zgrade i grada. Imat će pristup javnim prijevoznim sredstvima i zajedničkim uslugama, kao i parkirališna mjesta s punionicama za električna vozila. Interijeri tornja, a posebice zajednički prostori, osmišljeni su kao mjesta okupljanja, druženja i opuštanja, ali i ugodnog rada.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Ecotone – pariški arhitektonski povratak prirodi

Najnoviji projekt arhitektonskog studija Duncan Lewis Scape Architecture neraskidivo će povezati južno pariško predgrađe Arcueil s prirodom, a po dovršetku 2023. godine trebao bi postati i najveća drvena konstrukcija u Europi.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Bosco verticale: Proljeće u vertikalnoj šumi

Još jedno proljeće je stiglo i priredilo pravi spektakl bijelih, ljubičastih i ružičastih cvjetova u milanskoj verikalnoj šumi – na tornjevima Bosco verticale koje je dizajnirao arhitekt Stefano Boeri.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER