Milanska četvrt Porta Nuova dobiva još jednu vertikalnu šumu

Milano - grad koji se ubrzano mijenja

U neposrednoj blizini već slavnih tornjeva Bosco Verticale uskoro će „narasti“ još jedna vertikalna šuma. Arhitekti Boeri i Diller pobijedili su na natječaju za preuređenje tornja Pirelli 39 te izgradnju novog stambenog „Botaničkog tornja“.

Stefano Boeri Architetti i Diller Scofidio + Renfro (DS + R) zajedno su osmislili novi izgled tornja Pirelli 39, poznatog i kao Pirellino, u milanskoj četvrti Porta Nuova koji će dodatno uljepšati vizuru glavnog grada talijanske Lombardije. Po uzoru na obližnje tornjeve Bosco Verticale, uz nekadašnji Pirellino sagradit će se novi stambeni toranj La Torre Botanica, a obje građevine povezivat će zeleni most sa staklenikom.

Lokacija u milanskoj ulici Via Pirelli 39 nalazi se neposredno uz Biblioteku drveća (Parco Biblioteca degli Alberi Milano - BAM) – treći najveći milanski park koji se sa stotinama stabala i brojnim biljnim vrstama proteže na površini od 3.500 četvornih metara. U ovom neizvjesnom vremenu Milano tako pokreće još jedan projekt kojim se hrabro suočava s velikim izazovima pandemije i klimatske krize.

© Parco Biblioteca degli Alberi Milano - BAM

>>> Pročitajte još >>> Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Toranj Pirellino je 2019. godine na dražbi kupila tvrtka Coima SGR i to za rekordnih 193 milijuna eura, a za njegovu obnovu i izgradnju novog stambenog tornja raspisan je međunarodni natječaj na kojem je sudjelovalo više stotina arhitektonskih tvrtki iz 15 zemalja. Pobijedio je projekt arhitekata Diller Scofidio + Renfro (DS + R) i Stefano Boeri Architetti, koji prema riječima vlasnika tvrtke Coima, Manfredija Catelle, na najbolji način odražava „paradigmu urbane regeneracije i održive budućnosti postpandemijskog svijeta“.

Obnova ovog dijela grada Milana predstavlja značajnu priliku za postizanje novih vrijednosti nadogradnjom postojeće lokacije i tornja koji nema certifikat održivosti, nije u skladu s antiseizmičkim standardima te znatno narušava izgled četvrti Porta Nuova. Njegova obnova dio je procesa regeneracije šireg područja koji je započeo izgradnjom poslovnog tornja nove generacije - ekološki održivog nebodera Gioia 22.

© Diller Scofidio + Renfro (DS + R) / Stefano Boeri Architetti

Toranj Pirellino se nije koristio posljednjih pet godina, a obnovom će se prilagoditi najnovijim standardima upotrebe i kvalitete prostora te zadržati svoju uredsku namjenu. Postojeći most koji prelazi preko ulice Via Melchiorre Gioia bit će u potpunosti transformiran u „staklenik bioraznolikosti“ koji će služiti potrebama grada kao suvremeni prostor za održavanje raznih događanja, s novim prostorima za sastanke i wellness.

S druge strane, prema Biblioteci drveća, narast će novi stambeni toranj visok 110 metara s 25 katova i stotinjak stanova. Botanički toranj će se urediti po uzoru na ranije Boerijeve vertikalne šume, poštujući tradiciju klasičnih talijanskih vrtova. Površina od 1.700 četvornih metara novog tornja bit će prekrivena bujnom vegetacijom, koja će pažljivim rasporedom po katovima omogućiti mijenjanje boja i izgleda zgrade u skladu s izmjenom godišnjih doba. Godišnje će apsorbirati 14 tona CO2 i proizvoditi devet tona kisika, poput površine od 10.000 četvornih metara prave šume. S 2.770 četvornih metara fotonaponskih panela, toranj će samostalno pokrivati 65 % svojih energetskih potreba. Korištenjem drvenih materijala zgrada će dodatno smanjiti svoj ugljični otisak, a očekuje se kako će se tijekom same izgradnje uštedjeti do 3.600 tona ugljikovog dioksida.

© Diller Scofidio + Renfro (DS + R) / Stefano Boeri Architetti

Osim toga, ulica Via Melchiorre Goia suzit će se na četiri prometne trake kako bi se s obje strane dobio prostor za sadnju drveća te uređenje biciklističkih i pješačkih staza. Dovršetak projekta očekuje se za četiri godine, odnosno do početka XXV. Zimskih olimpijskih igara koje će se održati od 6. do 22. veljače 2026. godine u Milanu i Cortini d'Ampezzo, jednom od najpoznatijih svjetskih skijališta.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Vertikalna šuma kao projekt socijalne stanogradnje u Eindhovenu

Vertikalna šuma Trudo će sa 125 stabala i 5.200 grmova i biljaka predstavljati pravi ekosustav s više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati onečišćenja zraka i godišnje apsorbirati više od 50 tona ugljičnog dioksida.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Bosco verticale: Proljeće u vertikalnoj šumi

Još jedno proljeće je stiglo i priredilo pravi spektakl bijelih, ljubičastih i ružičastih cvjetova u milanskoj verikalnoj šumi – na tornjevima Bosco verticale koje je dizajnirao arhitekt Stefano Boeri.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER