U Budimpešti otvoren novi park s vertikalnim vrtovima

Millenáris Széllkapu park ima i panoramska dizala

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lijepi park. Novi Széllkapu park (Vrata vjetrova) nalazi se u Budimu - dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

To su glavne značajke novog atraktivnog budimpeštanskog parka čiji izgled predstavlja poveznicu s mađarskim ravnicama, šumama i jezerima, a uređen je na nekadašnjoj zapuštenoj industrijskoj površini u vlasništvu TSPC Grupe. Okolne zgrade koje uokviruju ulazne i izlazne padine parka štite ga od prometne buke i onečišćenja zraka iz susjednih ulica, a spektakularna krajobrazna arhitektura novog rekreacijskog područja stvara novi urbani prostor dostojan 21. stoljeća.

Pri sadnji drveća i grmlja strogo se pazilo na pažljiv odabir autohtonih vrsta koje dobro podnose urbanu klimu, a među njima najveći dio čine stabla trešnje i jabuke, kao i hrasta, bora, breze i graba. U parku je posađeno i oko 50.000 trajnica, ukrasnih trava, razne vrste grmlja te više od 40.000 lukovica.

  • Foto: Juhász Norbert, Hlinka Zsolt - TSPC Group

>>> Pročitajte još >>> Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte >>> Središte mađarskog glavnog grada oplemenjuje se sadnjom drveća

Pješačke staze stapaju se s tri bijele konstrukcije koje imaju oblik velikih gljiva koje stvaraju dovoljno hlada za odmor i opuštanje posjetitelja parka, a na njihovim su vrhovima ugrađeni solarni paneli. U sklopu parka nalazi se i podzemna podzemna garaža na dvije etaže u koju se može smjestiti 500 automobila, čime je osiguran približan broj ukinutih parkirališnih mjesta na tom području prije uređenja parka.

Sam naziv Széllkapu parka (Vrata vjetrova) odnosi se na prijeko potrebne vjetrove koji osvježavaju zrak užurbane mađarske prijestolnice, no arhitekti su ovdje sagradili i tunel za lagani vjetar, čime blizina prirode nije samo simbolična, već postaje nešto što se može dodirnuti, osjetiti i udahnuti. Važan dio novog parka predstavljaju i veliki vertikalni vrtovi okrenuti prema trgovačkom centru Mammut. Posjetitelji se do njih uspinju panoramskim dizalima, odakle im se pruža pogled na Bulevar Margit (Margit körút), Budimski dvorac (Budavári Palota) i okolna brda.

>>> Pročitajte još >>> Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget >>> Novo rekreacijsko i kulturno središte grada za 21. stoljeće

Novi javni park je velik i značajan korak naprijed za Budimpeštu, koja se također po uzoru na druge europske metropole nastoji posvetiti realizaciji zelenih, održivih i kreativnih arhitektonskih rješenja.

Kako javljaju lokalni mediji, mađarska vlada je još 2013. godine odlučila oživjeti ovu tada zapuštenu lokaciju i tako dovršiti projekt Millenáris parka. Radovi na pripremi zemljišta počeli su 2014. godine, a sama gradnja započela je tijekom ljeta 2017. godine. Prva faza uređenja Széllkapu parka završena je u rujnu 2019. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

Obnova Gradskog parka u Budimpešti bliži se kraju

Tisuće posjetitelja pohrlile su na ponovno otvorenje Botaničkog vrta koji se nalazi u istočnom dijelu poznatog budimpeštanskog Gradskog parka (Városliget). Sve veći broj građana mađarske metropole svoje slobodno vrijeme provodi u prirodi, a u obnovljenom Botaničkom vrtu mogu pronaći mir i tišinu uživajući u šetnji pješačkim stazama i istražujući čak 335 različitih biljnih vrsta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER